Katliam yasası Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edilen 7527 No'lu Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

30 Temmuz Salı sabahı AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AKP milletvekillerinin sunduğu yasa değişikliği teklifi, iki gün süren görüşmelerin ardından Meclis Genel Kurulu’nda 224 ‘Hayır’ oyuna karşı 273 ‘Evet’ oyuyla kabul edildi. AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla yasalaşan kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi‘ne götüreceğini açıkladı.

Avukat Deniz Tavşancıl: Temennilerle çıkarılmış bir yasa bu, çözüm değil kaos getirecek
‘Ötanazi’ maddesi Genel Kurul’dan geçti, hayvan katliamı yasalaşıyor
Katliam Yasası TBMM’den geçti, CHP ‘yürütmeyi durdurma’ için AYM’ye gidiyor
Yasa teklifinin geçmesinin ardından TBMM’de çekilen fotoğraf

‘Mahallelerimizde örgütlenme zamanı’

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, X hesabından yaptığı paylaşımla “Halkın, aktivistlerin, derneklerin, meslek odalarının, baroların, muhalefet partilerinin tüm bilimsel ve etik itirazlarına rağmen kültürel kodlarımıza tamamen aykırı olan bu kanlı yasa yürürlüğe girmiş oldu” şeklinde bir açıklama yaptı. “Aylardır sürdürüğümüz mücadelede şimdi daha güçlü ses çıkarma zamanı. Kanlı yasayı tanımıyoruz, yasayı sokakta biz yazıyoruz” diyen aktivistler, halkı mahalle örgütlenmeleriyle güçlü bir direnişe davet etti.

HAKİM Koordinatörü Biltekin: Soykırıma hazırlanıyorlar, binlerce yıllık kültürü yok edecekler
Katliam yasasına tepki yağıyor: Kabul etmiyoruz, hayvanlardan elinizi çekin!

7527 No’lu Kanun ne getiriyor?

Resmi Gazete‘de yayınlanan 7527 No’lu Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 1. maddesinde yer alan “Kanunun amacı” ibaresinin sonuna “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ibaresi eklendi.

Sahipli hayvan “Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanları” olarak tanımlanırken sahipsiz hayvan ise sahipli hayvan dışında kalan evcil hayvanlar olarak tanımlandı.

4. maddeye göre 5199 sayılı kanunun 6. maddesinde yer alan “3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında” ibaresi “kanuni istisnalar hariç”, üçüncü fırkada yer alan “çevreye olabilecek” ibaresi ise “insan ve çevre sağlığı için oluşabilecek” şeklinde değiştirildi. 4. maddede ayrıca bakımevlerine alınan hayvanların bakanlık veri sistemine kaydedilmesi, rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilene kadar bakımevlerinde barındırılması ifadesi yer alıyor.

Değişikliklerin en tartışmalı maddelerinden biri olan 5. madde ise kanunun ikinci kısım dördüncü bölüm başlığında yer alan ‘Öldürülmesi’ ibaresini Ötanazisi’ ile, 13. maddesinin başlığını ise ‘hayvanların ötanazisi’ şeklinde değiştiriyor.

Ayrıca yeni yasanın 5. maddesine göre “Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Bakanlar Kurulunun 28/8/2003 tarihli ve 2003/6168 sayılı Kararı ile onaylanan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir”.

7527 sayılı kanunun 10. maddesi, ‘hayvan koruma gönüllüsü’ ibaresini kanundan çıkarıyor. 13. maddede ise 5199 sayılı kanunun ek 1. maddesinin başlığı ‘Yerel yönetimlerin sorumluluğu’ şeklinde düzenlendi. Ayrıca maddede “Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir” ifadesi yer alıyor.

14. maddeye göre belediyelerin 31 Aralık 2028 tarihine kadar ‘bakımevi kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşini kaynak ayırmaları’ gerekiyor. Büyükşehir belediyeleri için bu oran binde üç olacak ve ayrılan bütçe farklı bir amaçla kullanılamayacak. 

Kedilerin ve köpeklerin dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına alınması için son tarih ise 31 Aralık 2025.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR