Köşe Yazıları

1. Urla Tohum Takas Şenliği’nde Lice Domatesi tohumları – Göknur Yazıcı

0

1.Urla Tohum Takas Şenliği, 4 Ekim Pazar günü tarihi Malkaca Pazarı’nda gerçekleştirildi..Çevre illerden ve köylerden gelen pek çok yerel tohum grupları etkinliğe katıldı.Çok uzaklardan Diyarbakır’dan Mezepotamya Ekoloji Hareketi Yerel Tohum Komisyonu barış Tohumlarıyla etkinliğe ilk kez katıldı. Yerel tohum takas şenliği  ilk kez 2010 yılında Torbalı Karaot köyünde yapıldı.Urla’da yapılan bu şenlikle Türkiye genelinde yaygınlaşan Yerel Tohum Hareketi dolayısıyla Tohum Takas şenliklerine bir yenisi daha eklendi.

7

 

Ege Üniverisitesi Tarım Ekonomisi Öğretim üyesi ve Türkiye genelinde Yerel Tohum Hareketini yaygınlaştıran ve Yerel Tohum Takas Etkinliklerinde danışmanlık yaparak her türlü desteği sağlayan Prof.Dr. Tayfun Özkaya konuşmasında yerel tohumların insan yaşamında ki önemine ve dev tohum şirketlerin hegemonyasına değindi.

Tohum Takas Şenliği gelecek yıl Diyarbakır’da

5a

Daha sonra çocuklar gösteriler yaptılar ve tohumlar takas edildi.Tohum getirmeyen ziyaretçilere de tohumlar verildi.Öğle yemeğinden sonra etkinlik grupların söyleşileriyle devam etti. Bu doğrultuda Diyarbakır’da 20016 baharında  ilk kez bir Tohum Takas Etkinliğinin yapılmasına karar verildi  Doğu Anadolu bölgesinde çok azda olsa yerel tohum çalışmaları yapılmasına rağmen  bu güne kadar hiç Tohum Takas Şenliği hiç yapılmamıştı

Bu etkinlikle alınıp satılması yasaklanan tohumlar değişim yoluyla elde edilerek üretimde kullanılıyor ve böylece gelecek kuşaklara aktarılabiliyor.

En büyük ilgi Lice Domatesi’ne

4a

Ziyaretçiler en çok ilk kez şenliğe katılan Mezepotamya Ekoloji Hareketi standına ve özellikle başta Lice domatesi olmak üzere getirilen barış tohumlarına ilgi gösterdiler. Sergilenen bütün tohumlar tükendi.

Etkinliğe katılan gruplar tanışıp kaynaşarak küreselleşen dünyada hegemonya kuran dev şirketlere karşı güç birliği yapıyorlar. Bu anlamda Diyarbakır ve daha sonra o bölgedeki diğer illerde bu hareketin yaygınlaşması ve şenlikler yapılması ülke genelinde yaşamsal değeri olan yerel tohumların önemi konusunda farkındalık yaratacaktır.

Gıda tröstlerine karşı Yerel Tohum Hareketi

6a

Dev tohum şirketlerinin hegemonyası ve devletlerin bu yöndeki politikaları tüm dünyada yerel tohumları bitme noktasına getirmişitr. Buna dur demek için  Yerel Tohum Hareketi bir çok ülkede yaygınlaşmaktadır. Küçük üreticilerin kendi tad alışkanlıklarından dolayı yerli tohumlarla üretim yapmaları  az da olsa bu tohumların günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. İşte bu alanda faaliyet gösteren yerel tohum dernekleri ve toplulukları bu tohumları çoğaltıp yaygınlaştırarak gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflemektedir.

Köylerde yerel tohum araştırmaları yapılırken çok ilginç durumlarla karşılaşılmaktadır. Öleceğini bilen bir kanser hastasının sakladığı tohumlar öldükten sonra yaygınlaştırılmak üzere dağıtılmış ve 63 yıldır kullanılan tohumlar bulunmuştur.

Bu da gösteriyorki ülke genelinde yapılacak kapsamlı bir çalışmayla pek çok yerel tohuma ulaşılabilir. Dolayısıyla yerel tohum hareketine ivme kazandıran tohum takas şenlikleri farkındalık yaratma açısından çok önemlidir.

9.Göknur-Yazıcı

 

 

Göknur Yazıcı

You may also like

Comments

Comments are closed.