İklim KriziManşet

Hindistan’da aşırı sıcaklar dokuz kişinin ölümüne neden oldu

0
Hindistan
Fotoğraf: Mahesh Kumar A. / AP

Hindistan‘ın doğusunda Mart’ta hissedilmeye başlayan sıcak dalgası nedeniyle Nisan’da dokuz kişi hayatını kaybetti. Meteoroloji yetkilileri, sıcaklıkların Mayıs’ta da mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ifade ediyor.

Reuters’in aktardığına göre Hindistan’da 19 Nisan’da başlayan genel seçimlere katılımın düşük olmasının sebeplerinden biri de kavurucu sıcaklar. Ülkenin doğusunda Nisan’da ortalama sıcaklık 28,12 derece olarak kaydedildi. Kayıtların tutulmaya başlandığı 1901 yılından bu yana Hindistan’da nisan ayı için görülen en yüksek sıcaklık kaydedilmiş oldu.

Hindistan Meteoroloji Dairesi Başkanı Mrutyunjay Mohapatra, bölgedeki yüksek sıcaklıklardan, Asya‘da sıcak ve kuru havaya, Amerika‘nın bazı bölgelerinde ise daha şiddetli yağışlara yol açan “El Nino” fenomeninin sorumlu olabileceğini söyledi.

Hindistan’da köylüler kuraklığa karşı duvar ördü
Sıcak dalgası Türkiye’de: Neden ısınıyoruz?
Madagaskar’da rekor sıcak dalgası: İklim krizi olmasa ‘neredeyse imkansızdı’

Mohapatra, sıcak dalgalarının nedeni olarak, ülkenin güneydoğu kıyısı yakınlarında yüksek basınçlı bir dolaşımın görülmesini ve daha az gök gürültülü fırtına yaşanmasını gösterdi.

Ülkenin, yılın bu zamanlarında tipik olarak sıcak dalgalarına tanık olan orta ve kuzeybatı bölgelerininse geçtiğimiz ay aralıklı gök gürültülü sağanak yağışlar nedeniyle büyük ölçüde korunduğu belirtildi.

Meteoroloji ofisi, sıcak dalgası koşullarının önümüzdeki günlerde kademeli olarak azalacağı tahmininde bulundu. Mayıs ayındaki yağışların muhtemelen normal olacağı ve muson sezonunun ikinci yarısında, genellikle daha yüksek yağış getiren La Nina iklim düzeni nedeniyle, haziran ve temmuz aylarına kıyasla ağustos ve eylül aylarında daha fazla sağanak yağış görülmesi öngörülüyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.