Dünyanın dört bir yanındaki K-Pop hayranları iklim ve çevre için bir araya geliyor

Kpop4Planet adlı iklim-çevre grubu, K-pop sanatçılarını ve şirketleri hayranlarını israfı azaltmaya çağırmaları yönünde cesaretlendiriyor.
Koreli pop gruplarının dünya çapındaki hayranları, milyonlarca insana etki eden güçleriyle iklim ve çevre aktivizmine giderek daha fazla yöneliyor; kömür enerjisiyle bağlantılı iş anlaşmalarını protesto hareketleri yükseliyor. Bunun için 2021’de K-Pop hayranları Nurul Sarifafh ve Dayeon Lee tarafından Kpop4Planet adlı bir de iklim-çevre grubu kuruldu. Grup, K-pop sanatçılarını ve şirketleri hayranlarını israfı azaltmaya çağırmaları yönünde cesaretlendiriyor, iklimle ilgili sorunlar hakkında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Bu çalışmalar kapsamında diğer iklim aktivisti gruplar da Kpop4Planet ile güçlerini birleştirmeye başladı. Kpop4Planet’in ilk başarısı, Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai Motor Co.‘ya dilekçe yağdırdıktan sonra yakın zamanda Endonezya‘daki kömür santralleriyle bağlantılı bir anlaşmayı iptal ettirmesi oldu.

Aynı yıl, Güney Kore’yi kömür enerjisi kullanmayı bırakmaya çağıran sivil gruplardan oluşan bir koalisyon olan Korea Beyond Coal, kömür yakan bir enerji santrali planları hakkında farkındalığı artırmak için 2021’de Kpop4Planet ile iş birliği yapmıştı.

AP‘nin aktardığına göre, Kore’deki ‘Kömürün Ötesinde İklim Kampanyası’nın bir parçası olan Solutions for Our Climate‘ın iletişim sorumlusu Euijin Kim, “Kpop4Planet’in insanları harekete geçirme, birbirine bağlama ve sosyal medyayı kullanarak bilgi paylaşma deneyimine sahip olduğunu fark ettik… Bu da iklim kampanyası söz konusu olduğunda çok faydalı” diyor.

Dayeon Lee de santralin inşaatının halen devam ettiğini ancak grupların kömür enerjisinin neden olduğu çevre sorunları hakkında farkındalık yaratmayı başardıklarını söylüyor: “K-pop hayranlarının sahip olabileceği gücü ve etkiyi göstermek istiyoruz… hepimiz bir araya gelirsek daha iyi sosyal etkiler yaratabileceğimize ve belki de toplumumuzu daha sürdürülebilir şekillerde değiştirebileceğimize inanıyoruz.”

‘İklim eylemi için gücümüzü kullanıyoruz’

Büyük, kendini adamış bir grubu hızlı bir şekilde organize etme yeteneği, K-pop hayranlarını protestolara katılarak ve ABD‘deki Black Lives Matter hareketini de içeren davaları destekleyerek çevrimiçi ortamda giderek daha etkili bir lobi haline getirdi. Bunun farkına varan kimi politikacıların da bu güçten yararlanmaya çalıştığı belirtiliyor.

K-pop hayranlarının nasıl potansiyel bir güç olarak görülebileceğini  fark ettiğini belirten Nurul Sarifah, “İklim değişikliği eylemi için bu gücü kullanabileceğimizi  düşünüyoruz” dedi.

Buffalo Üniversitesi‘nde K-pop kültürü üzerine doktora sonrası araştırma görevlisi olan Stephanie Choi ise  Kore pop kültürü hayran kulüplerinin aktivizmi ve hayırseverliğinin 1960’larda başladığına işaret ediyor. K-pop hayranları, son dönemde sadece ülkelerinde değil, dünyada da son derece popüler K-pop şarkıcılarına ve gruplarına belirli amaçları desteklemeleri için düzenli olarak sosyal medya platformlarında binlerce kişiyi organize ediyor.

İşe ‘israfı azaltmak’ üzere başladılar

Sarifah ve Lee, Kpop4Planet’in faaliyetlerini çeşitli amaçlar için uyumlu hale getirdi ve eğlence şirketlerini, albümlerde yer alan ve ürün olarak satılan, grup üyelerinin fotoğraf kartlarını toplamaya yönelik K-pop hayran kültürüyle ilgili israfı azaltmaya teşvik etmekle başladı. K-pop şirketleri genellikle düzinelerce farklı fotoğraf kartı içeren birden fazla albüm sürümü yayınlayarak hayranlarını, K-pop yıldızlarıyla tanışma ve selamlaşma etkinlikleri için şanslı çekilişlere katılmaları için albümleri toplu olarak satın almaya teşvik ediyor.

Lee bir röportajında ​​”Sorun şu ki, bu çok fazla israf yaratıyor. Önce bu konuyu ele almak istedik çünkü bu, K-pop hayranları arasında en iyi bilinen sorundu” diyor.

Eğlence şirketleri Kpop4Planet’in dilekçelerine ve diğer yaklaşımlarına doğrudan yanıt vermese de Lee, kampanyayı bir başarı olarak görüyor: “Kampanyamızın ardından değişiklikler oldu: büyük eğlence şirketleri çevresel, sosyal ve yönetişim raporları yayınladı ve çevre dostu albümler yayınladı; bunlardan bazıları israfı en aza indirmek için QR kodlarını kullanan kayıtlar yayınladı.”

Kpop4Planet tarafından sağlanan bu görüntüde üyeler, Mayıs 2023'te Jakarta'daki Hyundai Motorstudio Senayan Park'ın önünde Hyundai, Damla Kömür protestosunun bir parçası olarak gösteri yapıyor. Gösteri, Hyundai'nin en azından kısmen yeni güç sağlayan bir endüstri parkından alüminyum satın alma anlaşmasını protesto etmek için yapıldı. kömür santralleri kurduk. Koreli pop gruplarının dünya çapındaki hayranları, milyonlarca güçlü çevrimiçi topluluklarını iklim ve çevre aktivizmine giderek daha fazla kanalize ediyor. (AP aracılığıyla Kpop4Planet)
Kpop4Planet üyeleri, Mayıs 2023’te Jakarta’daki Hyundai Motorstudio Senayan Park’ın önünde yaptıkları eylemde.

Kpop4Planet’in Hyundai aleyhindeki kampanyası kapsamında Endonezya’daki kömür enerjisine bağlı projelerden alüminyum satın almak için imzaladığı bir anlaşmayı  protestosu sonucunda, Endonezya’nın en büyük kömür madencilerinden biri olan Adaro Energy Indonesia‘nın bir birimi ile 2022 yılında bir mutabakat zaptı imzalandı. Bunun sonucunda, Hyundai’ye ülkedeki yetkililerin “yeşil” olarak tanımladığı bir endüstri parkından düşük karbonlu alüminyum satın alma hakkı tanındı. Zapt gereği, başlangıçta alüminyum üretimi için kullanılan tesisi, yeni inşa edilen kömürle çalışan tesisler tarafından çalıştırılsa da ileriki bir tarihte sanayi parkına hidroelektrik ve güneş enerjisi kullanılarak enerji sağlanacaktı.

K-pop grubu BTS‘in Hyundai ile olan işbirliği göz önüne alındığında, Kpop4Planet onların etkisini hayata geçirme şansı görmüştü. Mart 2023’te Kpop4Planet, Hyundai’den kömürü aşamalı olarak kaldırana kadar projeden çekilmesini ve alüminyumu yapmak için kullanılan enerjinin ayrıntılarını açıklamasını isteyen bir imza kampanyası başlattı. Dilekçe iki ayda 10.000’den fazla imza topladı ve Kpop4Planet taleplerini Hyundai Motor’un genel merkezine gönderdi. Mart ayında Hyundai Motor, Adaro ile olan anlaşmasını sonlandırdığını açıkladı.

Hyundai Motor’un bir sözcüsü “Mutabakat anlaşmasının 2023 sonunda sona ermesinin ardından, her iki şirket de anlaşmayı yenilememeye ve diğer fırsatları bağımsız olarak keşfetmeye karar verdi” dedi.

Sarifah, “Bu, harekete geçen ve aynı zamanda iklim krizini ve yerel toplulukları gerçekten önemsediklerini gösteren binlerce insanın ve arkadaşların zaferi” diyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR