EnerjiManşet

İsveç’in planı dünyanın ilk fosil yakıtsız ülkesi olmak

0

İsveç hükümeti bu hafta, fosil yakıtlara bağımlılığını sonlandıran dünyadaki ilk ülkelerden biri olma hedefi kapsamında 2016 bütçelerindeki yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği çalışmasına ilave 546 milyon dolar harcayacaklarını açıkladı. İsvceç’in bu hedefi ne zaman haytaa geçireceği konusunda bir tarih belirtilmesede geçen sene başkent Stockholm’ün 2050 yılı itibariyle fosil yakıttan arındırma tasarısını açıklanması ülkenin de 2050 yılını hedeflediği öngörülüyor.

6

Fiona McDonald‘ın Science Alert‘de yayınlanan haberine ve Bilim Fiili.com‘da yer alan Ozan Zaloğlu‘nun çevirisine göre İsveç halihazırda elektriğinin üçte ikisini fosil olmayan enerji kaynaklarından elde etmekte. İskandinav ülkesi baskın olarak hidroelektrik ve nükleer ve şimdi de taşıma endüstrisini daha sürdürülebilir yapmanın yanı sıra güneş ile rüzgar enerjisi imkanını artırmak üzerine odaklanacak. Bütçe artışının büyük bölümü petrol ve dizel yakıtı üzerindeki ağır vergiler tarafından karşılanacak. İsveç başbakanı, Avrupa kanunları yeterince başarılı olmazken İsveç’in yol gösterici olacağını belirtiyor.

Karar, İsveç’in geçen sene ülkenin tarihindeki en kötü orman yangınlarından birini ve aşırı sıcak hava dalgalarını görmesinden sonra geldi. Hükümet, vatandaşlarını gelecekte iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için harekete geçme sözü verdi.

Yeni bütçedeki en etkileyici paylardan biri olan güneş enerjisine 2017 ile 2019 yılları arasında yıllık 58.4 milyon dolar ayrılarak mevcut payından sekiz kat artış sağlandı. Hükümet ayrıca para harcayacağı kaynakları ise şu şekilde açıkladı:

 

  • Akıllı şebeke
  • Yenilenebilir enerji depolama teknolojisi
  • Elektrikli otobüs filosu
  • Doğa dostu arabalar için devlet desteği
  • İklime uyum taktikleri
  • Yerleşim yerlerini enerji bakımından daha verimli hale getirmek için yenilemek.

Kararın, Kasım ayının sonunda Paris’te yapılacak olan 2015 Birleşik Devletler İklim Değişikliği Toplantısı’ndan sadece birkaç ay önce gelmiş olması da aslında tesadüf değil.

İsveç tek değil

En heyecan verici olan ise, İsveç’in yenilenebilir enerjinin arkasında durmaya başlayan dünya çapındaki birçok hükümetten sadece biri olması. Hawaii, tamamen yenilenebilir güç kullanan ilk ABD eyaleti olma tasarısını açıkladı. Bu yılın başlarında Kosta Rika 75 gün boyunca yüzde 100 yenilenebilir enerjiden güç sağladı ve Danimarka, Temmuz ayında elektrik talebinin yüzde 140’ını başarıyla rüzgardan üretti.

(Science Alert, Bilim Fiili)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.