DünyaManşet

Küba – ABD: 50 yıl sonra normalleşme

0

ABD Başkanı Baracak Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro eş zamanlı olarak kameraların karşısına geçerek tarihi bir adım attı. Liderler, iki ülke arasında 50 yıldır kopuk olan ilişkileri yeniden ‘normalleştirme‘ kararı aldıklarını açıkladı.

11959 yılında Fidel Castro’nun iktidara gelmesinin ardından kopan ABD-Küba ilişkilerinde yeni bir döneme girildi. ABD Başkanı Obama, düzenlediği basın toplantısında Küba’yla ilişkilerin kopuk olmasının iki tarafa da bir şey kazandırmadığını vurgulayarak, “Geçirdiğimiz 50 yıllık izolasyonun hiçbir işe yaramadığını gördük. Artık yeni bir vizyona ihtiyaç var” dedi.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro da benzer açıklamalar yaparak Obama’yla görüştüklerini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için adımlar atılmaya başlandığını belirtti.

Havana’da büyükelçilik

Küba’ya uygulanan ambargoların hafifletileceğini belirten Obama, Havana yönetimini ekonomik reform yapmaya ve insan haklarını iyileştirmeye çağırdı. ABD Başkanı Havana’da da bir büyükelçilik açılabileceğinin sinyalini verdi.

Papa aracı olmuş

Öte yandan Raul Castro iki ülke arasındaki diyaloğun Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis tarafından sağlandığını ve iki lider arasındaki gizli görüşmelerin Kanada’da yapıldığını açıkladı. Küba lideri bu nedenle Vatikan’a ve Kanada’ya da destekleri için teşekkür etti.

İstihbarat ajanları takas edildi

İki ülke arasında uzun süredir devam eden gizli pazarlıklarından ardından, Küba hükümeti, 2009 yılında tutuklanan ve ‘yasaklanan teknolojileri ithal etmek‘ ve ‘Kübalı Yahudilere el altından internet servisi sağlamak‘ suçlarından 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Alan Gross’u serbest bırakmıştı.

Ayrıca 16 yıldır ABD’de hapiste bulunan üç Kübalı istihbarat ajanıyla da beş yıldır Küba’da hapishanede tutulan bir Amerikalı istihbarat ajanı da takas edildi.

 

( Diken.com.tr )

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.