ManşetTürkiye

HSYK seçiminde gülen hükümet oldu

0

Hakim ve savcıların oy kullandığı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçiminde, 10 üyelikten 8’ini hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu (YBP) adayları kazandı. Adalet Bakanı Bozdağ, hakim ve savcıların “Biz bir cemaatin değil, bu milletin yargısıyız” diye karar verdiklerini söyledi.

1 hsyk_bina_0

HSYK’nın 10 yeni üyesi için yaklaşık 12 bin yargı mensubu sandık başına gitti. Hükümete yakın olduğu belirtilen YBP’nin adayları HSYK’ya 7 isim verecek olan adli yargıda 7 üyeliğin tamamını kazandı. HSYK’ya 3 üye verecek olan İdari Yargı’da ise 1 YBP, 2 bağımsız aday seçimi kazandı. Böylece HSYK’da denge büyük oranda hükümet lehine şekillenmiş oldu.

YBP ile Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) desteklediği adaylarla seçime bağımsız girdiğini belirten adaylar olmak üzere, adli yargıdan 45, idari yargıdan ise 16 aday seçimde yarıştı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) adli ve idari yargı seçim çevrelerini esas alarak oluşturduğu kesin seçmen listelerinde yer alan adli ve idari hakim ve savcıların oy kullandığı seçimde, en çok oy alan adaylar arasından adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek üye, idari yargıdan 3 asıl 2 yedek üye seçildi.

Bozdağ: ‘Cemaat’in değil, milletin yargısıyız’ dediler

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kesin sonuçlar açıklanmadan önce yaptığı açıklamada, “Yargının içindeki tüm farklıların temsil edildiği bir yapı ortaya çıktı. Hakim ve savcılar kazandı, hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız bir yargı anlayışı kazandı. Hakim ve savcılarımız, ideolojik bir yargı anlayışına ‘hayır’ demişlerdir, Hakim ve savcılar demokrasiyi çoğulculuğa sahip çıktılar” dedi.

Bozdağ, “Hakim ve savcılarımız, kendi üzerine yapıştırılan yaftayı kaldırıp, atmışlardır. Yargı üzerindeki bir cemaatin kurmak istediği hegamonyaya ‘hayır’ demişlerdir. ‘Biz bir cemaatin değil, bu milletin yargısıyız’ diye bugün karar vermişlerdir” ifadelerini kullandı.

İdari yargı seçim sonuçları

Halil Koç – YBP (736 oy)

Ahmet Berberoğlu – Bağımsız (735 oy)

Cafer Ergen – Bağımsız (713 oy)

Adli yargı seçim sonuçları

Metin Yandırmaz – YBP (5836 oy)

Mehmet Yılmaz – YBP (5758 oy)

Mehmet Durgun – YBP (5695 oy)

Ömür Topaç – YBP (5665 oy)

Ramazan Kaya – YBP (5657 oy)

İsa Çelik – YBP (5429 oy)

Turgay Ateş – YBP (5400)

 

(Diken, Al Jazeraa, Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.