Hafta SonuManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Sürdürülebilir Gelişim İçin Okulöncesi Dönemde Çevre Eğitimi

 12 yeşil kitaplar

Bir toplumun kendi geleceği olan çocuklarına bırakacağı en değerli hazinenin üzerinde yaşanabilir bir doğal çevre olduğu, herkesin hemfikir olduğu bir gerçektir. Kimsenin (en azından açıkça) karşı çıkmadığı görüşün bu gereklerini yerine getirmek konusunda ise bazı ülke toplumlarının ne yazık ki ayak diredikleri, gerekenleri yapmak konusunda isteksiz göründükleri de ortadadır. Her konuda olduğu gibi bu yaşamsal konuda da ilk ve yoğun olarak yapılması gereken, toplumdaki bireylerin bilinç düzeylerini ve farkındalıkları artırmaktır. Mümkün olan en erken yaşlardan itibaren doğal çevreyi seven, o çevreyi korumak ve geliştirmek için yapılması gerekenleri kendi düzeyinde bilen ve uygulayan bireyler yetiştirmek önem kazanmaktadır. O halde yapılacak olan, okulöncesi dönem çocuklarına sürdürülebilir çevre ile ilgili duyarlılık ve farkındalık kazandırmak üzere birçok ülkede olduğu gibi çevre eğitimine okulöncesi eğitim kurumlarından başlayarak ağırlık vermektir.

Yukarıdaki görüşlerden hareketle Sürdürülebilir Gelişim İçin Okulöncesi Dönemde Çevre Eğitimi isimli bu kitap, öğretmenlere ve araştırmacılara, okulöncesi dönem çocuklarının çevre konusunda duyarlılık ve farkındalık kazanmaları sürecinde bir yol gösterici olarak hazırlanmıştır. Çevre ile ilgili birçok konuda kuramsal bilgilerin sunulduğu kitap, çevre eğitiminin okulöncesinde nasıl uygulanması gerektiğini, konu ile ilgili uygulama örneklerini ve etkinlikleri de içermektedir.

Sürdürülebilir Gelişim İçin Okulöncesi Dönemde Çevre Eğitimi
Alev Önder, Hülya Gülay
Nobel Yayın Dağıtım / Akademi Kitapları Dizisi

444 Soruda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi siyasal hayatımızın genç partilerinden biri. Emekleme döneminde sayılırız. Türkiye sathına yayılmış bulunan ilişkilerimizi örgütsel bir yapılanmaya adım adım dönüştürüyoruz. Bir yandan da farkımızı ortaya koymaya çalışıyoruz. Partimizi tanıtmak, anlatmak, dünya ve ülkeye yönelik çözüm önerilerimizi duyurmak çabalarımızın önemli bir alanı. Ancak bunun birçok bakımdan kolay olmadığını, fikirleri insanlara ulaştırmanın yasal engel ve kısıtlarının çok olduğunu, parasız adım atmanın mümkün olmadığını, yazılı ve görsel medyada yer bulmanın beş kişilik işe elli kişinin başvurmasına benzediğini, gerilim ve siyasal kutuplaşma yüklü bu ortamda sesimizin pek duyulmadığını biliyoruz. Elbette varoluş nedenimizin bunlardan şikâyet etmek değil, değiştirmek olduğunun da farkındayız. Zaten bu satırlar da bir yakınma değil, durumumuz hakkında size samimiyetle bilgi vermek için yazıldı.

11 YSGP...

Genellikle partiler liderleriyle, sembolleriyle, bazı politik söylem ve eylemleriyle tanınırlar. Onların dünya ve ülke meseleleriyle ilgili politikalarını bütünsel olarak görmek ve incelemek sınırlı sayıda uzmanın, araştırmacının ve bazı parti görevlilerinin işi gibi görülür daha çok. Biz bunu değiştirmek istedik. Elinizdeki bu çalışmayla, her birinin ardında yıllar süren araştırmalar, incelemeler ve etkinlikler bulunan dünyaya ve ülkemize dair sorunları iki arkadaş, dost arasındaki sohbetin sıcaklığı, samimiyeti ve yalansızlığı içinde soru ve cevaplarla size aktarmaya çalıştık. Partimizin düşünce ve önerilerini bu soru ve cevaplar içinde size yansıtmak istedik. Hiç şüphesiz bu sorunlar ve yanıtlar yeterli değildir. Bunun farkındayız ve bu çalışmayı sürekli kendini yenileyen, ilave sorular ve yanıtlar üreten bir anlayışla sürdürmek niyetindeyiz. Bu nedenle sorulmayan soruları, verilmeyen cevapları bize ulaştırmanızdan memnuniyet duyacağız. Bunu yaşayan ve sürekli paylaşılan ortak bir etkinlik olarak tasarlamanın, zamanımızın olmazsa olmaz ilkesi olan katılımcılığın gereği olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de eksiklerimiz, hatalarımız, yanlış ve dar bakışlarımız konusunda lütfen bizi uyarın. Birlikte yenilerini yazalım, söyleyelim. Doğrusu, olumlu bir adım atmış olduğumuzu düşünürseniz beğenilerinizi de arkadaşlarınız ve çevrenizle paylaşmanızı dileriz.

Bu çalışma çok sayıda partili arkadaşımızın ve dostlarımızın katkılarıyla ortaya çıktı. Alanlarıyla ilgili bölümleri düzelten ve ilavelerde bulunan dostlarımıza, Danışma Kurulumuzun Koordinatörlerine, alanlarıyla ilgili katkıda bulunan PM üyelerimize, böyle bir çalışmanın yapılması için karar alan ve metninin bütünü yayın öncesi etraflıca inceleyip ilave öneriler getiren MYK üyelerine emek ve çabaları

Sevil Turan – Naci Sönmez Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kendisini anlatıyor
444 Soru 444 Cevap
2014

 

Çevremizde 40 yıl

 

9 Çevre 40 yıl

 

Çevremiz! Hem de en geniş anlamıyla …  Hava, su, toprak ve insanı çevreleyen her şey. 40 yıllık geçmişe bir bakış! Bir bakıma, Türkiye’de çevrenin kısa tarihi. Vakıfların, derneklerin ve  benzeri diğer kuruluşların;  projelerin, uluslararası ilişkilerin pek bilinmeyen  dünyası.

Üniversiteler, bürokrasi, hukukçular ve muhafazakârlık  üzerine değerlendirmeler,  görüşler, sorular …

40  yıldır bu konuların içinde olan TÇV Genel Sekreteri Av. Engin Ural’ın yaşamı, anıları, düşünceleri.

 

Çevremizde 40 yıl. Anılar, düşünceler
Engin Ural
Elif Yayınevi
2014

 

 

Ekoeleştiri: Çevre ve Edebiyat

10 ekoeleştiri

Gezegenimizin sonu mu geliyor Bu soru ekolojik krizin zirve yaptığı günümüzde sıkça sorulur oldu. Endişeye mahal yok. Ancak acele edelim.

Bizi saran ve kucaklayan doğanın dünya üzerindeki tüm canlılara hayat verdiğini hepimiz biliriz. Peki ya biz insanlar bin yıllardır bize ev sahipliği yapmakta olan bu gezegene karşı yeterince nazik ve duyarlı mıyız Farkında olduğumuz ya da olmadığımız çevre hareketlerinin sözcüleri aktivistler ve bilim insanları uzunca bir süredir bizi bekleyen küresel felaketler konusunda uyarılarda bulunuyorken gerçekte bunların ne kadarını ciddiye alıyoruz Yaşam biçimimizi ve doğayla olan ilişkimizi değiştirmek bizi karanlık bir sondan kurtarabilir mi Elinizde tuttuğunuz bu kitap belki de bu sorulara cevap verebilir. Belki de daha fazlasını yaparak sizi doğa için düşünmeye okumaya yazmaya ve başkalarını aydınlatmaya yöneltebilir. Yıllardır doğa insan ilişkisine dair düşünüp cevaplayamadığınız soruları tıpkı sizin sorduğunuz biçimiyle sorarak sizi birlikte bir yanıt bulmaya davet eden Ekoeleştiri Çevre ve Edebiyat kitabının yazarları edebiyat kültür ve ekolojiye olan ilgilerini çevreye karşı duydukları sorumluluk hissi ile birleştirmiş dokuz genç akademisyenden oluşuyor.
Ekoeleştiri Çevre ve Edebiyat çevresel sorunlara ve doğaya bakış açınızı değiştirecek yeni yaklaşımlar sunarken çevre ve edebiyat arasındaki ilişkinin kuramsal temeli olan ekoeleştiriyi Türk okuruna tanıtmayı hedefliyor. Ekoeleştiri alanında uluslararası birçok yayını bulunan ekoeleştirmen Prof. Dr. Serpil Oppermann önderliğindeki bir grup genç akademisyenin araştırma inceleme ve gözlemlerini güncel kuramlar ışığında derledikleri bu kitap Türkiye’den ve dünyadan örneklerle çevre ve edebiyat kapsamına giren pek çok farklı alanda kuram ve uygulamayı birleştiriyor.”

Ekoeleştiri: Çevre ve Edebiyat
Editor: Serpil Oppermann
Phoenix Yayınları
2012

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.