ManşetYeşillerden

Avrupa Yeşilleri’nden Gezi Parkı Direnişine destek

0

Avrupa Yeşilleri, 27 Mayıs Pazartesi akşamı Gezi Parkı’nın gözlerden ırak bir şekilde yok edilmek istenmesiyle başlayan ve 31 Mayıs saat 05:00’deki polis saldırıları ülke sathına yayılan olaylar ile ilgili bir basın açıklaması yayınlandı.

İşte Avrupa Yeşilleri’nin basın açıklamasının tam metni

Demokrasinin Gerilemesini Durdurmak İçin Uzlaşma Ruhu Galip Gelmeli

Türkiye’de yaşanan gösteriler ve gerçekleştirilen sert müdahalenin ardından Yeşiller Avrupa Parlamentosu Üyesi ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu eşbaşkanı Hélène Flautre açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’deki kitlesel barışçıl gösteriler, anaakım medyanın suskunluğu ve Türk polisinin aşırı şiddet kullanımı ülkenin politik sistemindeki daha büyük problemlerin göstergesidir. Polisin barışçıl göstericilere karşı vahşi ve zalim tutumu sona ermeli ve tüm tutuklananlar serbest bırakılmalıdır.”

“Gezi Parkı’ndaki inşaat çalışmalarına karşı başlatılan ilk gösteriler, sosyal ve çevresel etkiler  düşünülmeden ve kamuoyunun fikri alınmadan gerçekleştirilen aşırı ticarileşmeye karşı yükselen endişenin bir göstergesiydi. Gösterilere verilen geniş çaplı halk desteği demokrasi  ve sürdürülebilir kalkınma beklentileri adına çok yüreklendirici. Protestocuları suçlular olarak göstermek yerine, kopan diyalog yeniden kurulmalı ve göstericilerin yasal talepleri ele alınmalıdır.

“Yerelden başlayarak uzlaşma ruhunu yeniden canlandırmaya ihtiyaç var; bunun başarılamaması Türkiye’nin barış süreci, anayasal reform ve AB ilişkilerinin hızlandırılması ile ilgili tarihi fırsatları kaçırması anlamına gelecektir.”

Avrupa Parlamentosu Yeşiller/ Avrupa Özgür İttifakı eşbaşkanı Dany Cohn-Bendit ise konu ile ilgili olarak şunları ekledi:

“Türkiye’de son yıllarda azınlıklara, temel özgürlüklere ve çoğulculuğa saygıda yaşanan gerileme endişe verici. Gözünü Türkiye’den bir süredir ayırmış olan AB, bu aday ülkesinde olanlarla daha yakından ilgilenmek durumundadır. Eğer AB bir etki yaratmak istiyorsa, Türk hükumetiyle doğrudan diyloga geçerek ülkedeki sorunların nasıl ele alınması gerektiğini konuşmalıdır. Türkiye ile katılım müzakerelerinin adalet ve temel hakları ilgilendiren kritik başlıkları olan 23. ve 24. başlıkların açılması için iyi bir zamanlamadır.

Yeşiller/ Avrupa Özgür İttifakı eşbaşkanları Dany Cohn-Bendit ve Rebecca Harms, Hélène Flautre ile birlikte bir grup temsilciyi (Taksim Platformu da dahil olmak üzere) 11 Haziran’da Strazburg’da gerçekleştirilecek olan Yeşiller/ Avrupa Özgür İttifakı grup toplantısına seslenmeleri için davet etti. Grup ayrıca konunun genel kurul gğndemine alınması için de çağrıda bulundu.

Avrupa Yeşillerinden daha fazla duyuru için:

www.greens-efa.euhttp://twitter.com/GreensEP

Çeviren: Bora Kabatepe

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.