İklim KriziManşetTürkiye

5 ilde şiddetli yağış, Ankara’da sel

0
şiddetli yağış

Ankara‘da Salı günü (30 Nisan’da) akşam saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak, özellikle Yenimahalle ilçesinde yoğunlaşarak, alt geçitlerin tıkanmasına ve su baskınlarına yol açtı. Ankara Valisi Vasip Şahin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bin 330 su baskını ihbarı aldıklarını, bunların 950’sine müdahale edildiğini, 350’sine ise müdahalelerin devam ettiğini bildirdi.

Başkentte, Beşevler metro istasyonu başta olmak üzere birçok noktada ulaşımda aksamalar yaşandı. Ankara Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü (EGO), bazı metro hatlarında su seviyesinin yükselmesi nedeniyle tedbir amaçlı elektrik kesintisi uyguladı.

Şiddetli yağışlar, Elmadağ-Kırıkkale yolu başta olmak üzere trafikte büyük aksamalara neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, mücadele için bin 444 araç ve 2 bin 441 personeli görevlendirdiğini açıkladı.

Kenya’da şiddetli yağışlar ve sel en az 50 kişinin ölümüne neden oldu
2023 Avrupa İklim Durumu Raporu rekor sıcaklar ve sel felaketleriyle dolu

Şiddetli yağışlar 5 ili etkiledi

Aksaray‘da Melendiz Çayı‘nın taşması sonucu turistik alanlar ve parklar su altında kaldı. Eskişehir‘de Şirintepe mahallesi Ülkümen Sokak‘ta bazı evlerin zemin katları ve garajları suyla doldu. Nevşehir‘in Derinkuyu ilçesinde ise dolu, meyve ağaçlarına ve tarlalara zarar verdi.

Sağanak ve dolunun etkili olduğu diğer illerde de benzer manzaralar yaşandı. Uşak‘ta mahsur kalan bir kişi ve iki çocuğu, çevredeki vatandaşların yardımıyla kurtarıldı.

BBC’nin aktardığına göre Türkiye‘de son yıllarda sel vakalarının sayısı tüm zamanların rekorunu kırdı ve sayıların artmaya devam edeceği öngörülüyor. Bunda aşırı hava olaylarının şiddetini ve sıklığını arttıran iklim krizi kadar, kentleşme sorunlarının da etkili olduğu düşünülüyor.

Gök gürültülü ve sağanak yağışlarla gelen şiddetli yağışların özellikle büyük şehirlerde, beton ve asfalt nedeniyle toprakla buluşması zorlaşıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘ne (MGM) göre 2000’li yıllardan itibaren sel vakaları son 70 yılda görülen en yüksek seviyelere ulaştı. Türkiye’de son 10 yılda her yıl ortalama en az 100 sel olayı yaşandı. Ancak bu vakalar Türkiye geneline eşit dağılmadı. Bazı bölgeler ve iller bu sellerden daha fazla etkilendi.

AFAD verilerine göre 1950-2018 arasındaki dönemde Türkiye’de en fazla selin yaşandığı kent Erzurum oldu. Onu Sivas, Van, Bitlis ve Kayseri izliyor. Ankara da en çok sel vakasının yaşandığı kentler arasında.

Türkiye’de ölüm dahil kayıpların en fazla yaşandığı sel felaketi Karadeniz Bölgesi‘nde meydana geldi. MGM’ye göre Karadeniz’de 2010-2021 arasına en fazla görülen meteorolojik afet, tüm afetlerin yüzde 32’sine yakınını oluşturan şiddetli yağış ve sel oldu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.