Zonguldak ve Bartın’da aşırı yağış ve fırtına çevre felaketine yol açtı

Zonguldak ve Bartı'nda aşırı yağışlara bağlı sel, kilometrelerce sahilde çoğu plastik ve tıbbi atık olmak üzere çöp dağları oluşmasına neden oldu.

Zonguldak ve Bartın‘da aşırı yağışlar ve fırtına, merkez ve çevre ilçelerde sele yol açtı. Sellerin ardından her iki ilde de kilometrelerce uzunluğundaki sahil ve deniz kıyısı ağırlıklı olarak plastikler olmak üzere çöplerle doldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Ekim hava durumu raporunda Kastamonu, Bolu, Sinop, Bartın, Düzce, Zonguldak ve Karabük dahil yedi il için kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı yapmıştı.

Zonguldak Valiliği, devam eden yağışlar ve oluşabilecek riskler nedeniyle hamile  ve engelli kamu personeline idari izin verdi, okullar tatil edildi.

Alaplı ilçesinde de Merkez Camii’nin şadırvanı şiddetli yağışlar nedeniyle sular altında kaldı.

Fırtına ve sağanak yağış özellikle Zonguldak limanında tahribata neden olurken, selin ve güçlü rüzgarın etkisiyle sahil çöp yığınları ile doldu. Tonlarca plastik, deniz yüzeyini görmeyi zorlaştırdı, evsel çöp yığınları, ağaç dalları, kıyıya ve TOKİ tarafından yapılan ahşap platforma vurdu.

Sahil kordon boyu esnafı, dereye bariyer yapılmasını gerektiğini, bu durumun tekrarlanacağını ifade ediyor.

Yeşil NoktaKaradeniz’de 500 metrekarelik alandan tıbbi atıklar dahil 2 bin 500 atık çıktı
Yeşil NoktaTrabzon’da 30 kilo çöp toplandı: Çöplerin yüzde 81’i plastik ve türevleri 
Yeşil NoktaKaradeniz’de yaşam, kirlilik, avcılık ve yabancı türlerin tehdidi altında

Fotoğraflar: Mustafa ÖZDEMİR

Bartın Irmağı’nda su seviyesi 3 metre yükseldi

Bartın’da da etkili olan yağış sonrası kent merkezinden geçerek Karadeniz’e dökülen Bartın Irmağı‘nda su seviyesi, 3 metre yükseldi.

Orduyeri Mahallesi‘nde gezi teknelerinin bağlandığı iskele ile Çağlayan piknik alanı sular altında kaldı.

Bölge araç ve yaya trafiğine kapatılırken, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, polis ve belediye ekipleri de taşkın riskine karşı ırmak boyunca kontrollerini sürdürüyor.

Irmağın yükselmesi ile Kabagöz, Akçalı, Tabanözü, Epçiler, Hasanlar, Alibaş, Fırınlı ve Sipahiler köylerinin Bartın ile bağlantısını sağlayan köprü trafiğe kapatıldı. Ulaşım alternatif yollardan yapılıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün verilerine göre; 24 saatte Bartın kent merkezine 115 kilogram, Amasra ilçesine 130 kilogram, Kurucaşile ilçesine 50 kilogram ve Ulus ilçesine 64 kilogram yağış düştü.

Yeşil Nokta[Yeşil Gazete Karadeniz’de] Bartın’da sele karşı bir garip camlı önlem
Yeşil Nokta‘Sel sularına camlı önlem’ projesine karşı Bartınlılar bir araya geldi
Yeşil NoktaBartın Irmağı kıyısına ‘taşkın’ gerekçesiyle çekilen sete karşı kent halkı bir kez daha sokakta
Yeşil NoktaBartın Üniversitesi kentteki taşkın ve su kıtlığı risklerine karşı harekete geçiyor

Yağışlar sonrasında Bartın kent merkezindeki Güzelcehisar, Kaman, Gömü, Gözpınar ve Tarlaağzı köylerine yollarda heyelanlar meydana geldi. Özel İdare ekipleri, iş makineleri ile temizleme çalışması yaptı.

Bartın kent merkezinde aralıklarla sağanak etkili olurken, Bartın Irmağı’nın sürüklediği çöpler mavi bayraklı İnkumu Plajı’na taşındı.

Dalgalar ile 3 kilometrelik sahile taşınan pet şişeler, ev aletleri, odun parçaları ve hastane atıklarından oluşan kumsalı kapladı. Kuvvetli rüzgarın etkili olduğu İnkumu’nda dalgaların etkisiyle çöpler, sahil kenarındaki işletmelerin önüne kadar yaklaştı.

Her iki ilde de belediyeler iki günlük sahilleri basan çoğu plastik ve tıbbi atık olan çöpleri temizlemeye çalışıyor.

İnkumu tatil beldesinde yoğun yağış sonrasında Güzelcehisar köyü civarında, yaklaşık 100 metre yükseklikten düşen su şelale oluşturdu.

Amasra ilçesinde ise rüzgarın hızı saatte 80 kilometreye ulaştı. Amasra Büyük Liman‘da çok sayıda balıkçı, fırtınanın dinmesini bekliyor.

Isınan sular aşırı hava olaylarını tetikliyor

Türkiye’nin pek çok bölgesi gibi Karadeniz Bölgesi‘nde de geçen yaz normalin üzerinde sıcaklıklar ve yağış azlığı yaşandı. Denizdeki ısınma ise 2C’yi buldu.

İklim değişikliğinden kaynaklı bu sıcaklık, belli bölgelerde aşırı hava olaylarına yol açıyor.  Normal hava döngülerinde sıcak hava atmosferde nem, su buharı ve yağış oluşturuyor. Sıcaklıklar yoğunlaştıkça atmosferdeki buhar da artıyor. Bu yüzden yağışlar da şiddetleniyor.

Yeşil Nokta‘Karadeniz’deki kirliliğin en büyük sebebi iklim değişikliği’
Yeşil Noktaİklim krizi: Karadeniz’de ısınma derinlere ulaşmaya başladı
Yeşil NoktaRapor: Karadeniz’deki aşırı yağışların sebebi insan kaynaklı iklim krizi
Yeşil NoktaKaradeniz iklim krizinin etkilerine ne kadar hazır: Esmahanım Köyü örneği

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR