Manşetİklim Krizi

‘Karadeniz’deki kirliliğin en büyük sebebi iklim değişikliği’

0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Konya‘da düzenlenen İklim Şurası’nda konuşan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Türkiye’nin denizlerinde iklim değişikliğinin etkisinin çok daha fazla hissedildiğini kaydetti. 

Marmara’daki en büyük sorunun müsilaj olmadığını belirten Salihoğlu, iklimin etkisi ile Marmara’daki oksijen seviyesinin çok azaldığını ve müsilajın ortaya çıktığını belirtti:

“Bu baskıları ortadan kaldırmadığınız sürece Marmara Denizi’nde bazı riskler bulunmaya devam edecek ve müsilaj bunlardan sadece biri. Ama bugün Marmara’daki en büyük sorun oksijen azlığı ve Marmara Eylem Planı’nı kararlılıkla uygulamaya devam etmemiz gerekiyor”

Karadeniz ve Akdeniz‘de Marmara’dakine benzer baskıların arttığını ve iklim değişikliği etkisinin yaşandığını dile getiren Salihoğlu, şunları söyledi:

“Denizlerimizde iklimin değişikliğinin etkisini çok fazla hissediyoruz. Marmara’daki yüzey sıcaklıklarında 2,5 dereceye yakın artışlar oldu. Akdeniz’de ve Karadeniz’de 2 dereceyi buluyor. Denizlerimizde sıcaklığın arttığını, dünya ortalamasının üstünde olduğunu görüyoruz. Kıyısal girdiler, tarım, endüstri kirliliği ve bunların girdileri diğer baskıları oluşturuyor. Özellikle Doğu Akdeniz kıyıları artık belli bir kirliliği aşmış durumda. Sıcaklığın da etkisiyle buradaki ekosistem de değişiyor.

Prof. Barış Salihoğlu.

Karadeniz’de durumu biraz daha kritik. Karadeniz’de yaklaşık 100 metrenin altı oksijensiz, hidrojen sülfür oranı yüksek. Oksijensiz tabakanın giderek yüzeye yaklaştığını görüyoruz. Bunun ana sebebi de iklim değişimi. Karadeniz’e özgü fiziksel yapıların iklim değişimi ile ciddi biçimde değiştiğini gözlüyoruz, soğuk ara tabaka kaybolmuş durumda. İklimin denizin üstündeki etkisini azaltamıyoruz ama diğer baskıları azaltacağız ki denizlerimiz bu iklim değişikliğine daha dayanıklı hale gelsin. Çünkü zaten iklim ciddi bir baskı oluşturuyor. Bizim de kirlilik, avcılık, yapılaşma gibi baskıları azaltmamız lazım.”

‘1.5C artış bile olumsuz etkileyecek’

İklim değişikliğinin denizlerde ciddi bir risk olduğunu, 2050’ye kadar en fazla 1,5 derece sıcaklık artışının hedeflendiğini fakat bunun olumsuz etkilerinin de olacağını ifade eden Salihoğlu, ne olursa olsun denizlerdeki diğer baskıların bertaraf edilmesi gerektiğini belirtti.

Şura’da başkan yardımcılığını yürüttüğü Bilim ve Teknoloji Komisyonu olarak politika önerileri ve eylem planı hazırladıklarını ifade eden Salihoğlu, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında ve net sıfır karbon salımına yönelik Paris Anlaşması‘nın şartlarını yerine getirmeye dönük çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

Barış Salihoğlu, “İklim Şurası’nda vereceğimiz kararlar ile ülkemizi rekabetçi hale getireceğiz, iklim değişikliğine karşı ekosistemi ve ekonomiyi koruyor olacağız. Şu anda 33 politika önerimiz ve 250’den fazla eylem planımız var. Şura kararı öncesinde bunları bugün yuvarlak masaya sunacağız, oradaki görüşler çerçevesinde son halini vereceğiz” dedi.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.