EnerjiManşet

Zonguldak halkı G20 liderlerine seslendi, “Termiksiz Gelecek İstiyoruz!”

0

Antalya’da toplanan G20 Zirvesi’nin ilk günü olan 15 Kasım Pazar günü Zonguldaklılar bölgedeki termik santral tehdidine dikkat çekmek için bir araya gelerek “Termiksiz Gelecek İstiyoruz” çağrısında bulundu.

Zonguldak’taki hava kirliliğine dikkat çekmek isteyen Yaşanabilir Zonguldak Platformu, 3 adet termik santralin bulunduğu, birinin de yapım aşamasında bulunduğu Çatalağzı’nda bir araya gelerek “Termiksiz Gelecek İstiyoruz” çağrısı yaptı. Yeni kömürlü termik santrallerin yapılmaması gerektiğini vurgulayan Zongudaklılar aynı zamanda etkinliğin yapıldığı gün Antalya’da başlayan G20 zirvesine de iklim için harekete geçmeleri konusunda çağrıda bulundu.

31

Bölgede hali hazırda var olan üç termik santrale ek olarak Zonguldak-Ereğli’den başlayarak Amasra sahiline kadar 78 km’lik sahil şeridinde 13 yeni termik santral yapılması planlanıyor. Hali hazırda hava kirliliği sorunu ile yüz yüze kalan Zonguldak’ta yapılması planlanan termik santrallerin hepsinin ithal kömür ile çalıştırılması ön görülüyor.

Çatalağzı’nda termiksiz gelecek için bir araya gelen Zonguldaklılar’ ayrıca Bartın’da termik santral mücadelesi veren Bartın Platformu da destek verdi. Yürüyüş boyunca “Termiğe inat Yaşasın Hayat”, “Termiğe Kanma Geleceği Karartma”, “G20 elini gezegenden çek” sloganları atıldı. Yürüyüşte ayrıca geçtiğimiz hafta Eren Enerji’ye bağlı termik santrallere kömür taşırken aşırı yük sonucu devrilen kamyonun altında kalarak yaşamlarını yitiren Havva Celep ve kızı Mürüvvet Gören de unutulmadı. Zonguldaklılar anne – kızın yaşamını yitirdiği yere karanfiller bıraktılar.

33

Yürüyüşün sonunda bölgenin durumu hakkında açıklama yapan Yaşanabilir Zonguldak Platformu’ndan Kadir Orhan, “Termik cehennemine çevrilmek istenen sadece Çatalağzı değil. Zonguldak – Ereğli’den başlayarak Amasra sahiline kadar 78 km’lik sahil şeridinde 14 yeni termik santral yapımı planlanıyor. Bölge halkı da başta kanser olmak üzere ciddi sağlık tehditleriyle yüz yüze bırakılmakta. Eğer planlanan termik santraller de yapılırsa artık bölge yaşanabilir olmaktan çıkacak.” dedi.

Yaşanabilir Zonguldak için Termiksiz Gelecek İstiyoruz” etkinliğinde termik santrallerin küresel iklim değişikliği üzerindeki etkilerine de dikkat çekildi. Orhan konuşmasında hava ve çevre kirliliğine neden olan termik santrallerin aynı zamanda tüm yaşamı tehdit eden iklim değişikliğine sebep olan sera gazlarının da temel kaynaklarından biri olduğu vurguladı.

30

 

 

Yaşanabilir Zonguldak Platformu’ndan Kadir Orhan yaptığı açıklamada ayrıca İklim değişikliği, fosil yakıt teşvikleri ve iklim finansmanı konuları ile bugün Türkiye’nin ev sahipliğinde başlayan G20 zirvesine de değinerek “G20 ülkeleri, eşitsizliklerin giderek arttığı küresel sistemde, iklim adaletsizliğinin de baş sorumlusudur” dedi.

Yaşanabilir Zonguldak Platformu’nu desteklemek için Zonguldak’ta bulunan Yuva Derneği’nden Efe Baysal da iklim adaletine vurgu yaparak G20 ülkelerinin küresel sera gazı emisyonlarının %76’ünden sorumlu olduğunun altını çizdi. Baysal, Zonguldak’tan yükselen termiksiz gelecek isteğinin önemine değinerek: “Tam da bu yüzden bir yandan Termiksiz Gelecek için Zonguldaklı dostlarımıza destek verirken diğer bir yandan da G20 liderlerine, sizi izliyoruz, laf değil eylem istiyoruz. Daha geç olmadan iklim için harekete geçin!” diye konuştu.

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.