Yeşiller Partisi’nin Tabiatı Koruma Kanunu Raporu yayınlandı

Yeşiller Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun tasarısıyla ilgili bir rapor hazırladı. Raporun tam metnini buradan indirebilirsiniz.

Yeşiller Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun tasarısıyla ilgili bir rapor hazırladı.

Yeşiller Partisi adına eş sözcüler Yüksel Selek ve Ümit Şahin’le Parti Meclisi üyesi Alper Akyüz’den oluşan üç kişilik bir heyet 25 Ocak’ta Meclis’te temaslarda bulunarak raporu TBMM Çevre Komisyonu başkanı AKP milletvekili Haluk Özdalga’ya sundular. Heyet ayrıca BDP milletvekili Sabahat Tuncel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum’la da görüştü ve raporu iletti.

Yeşiller Partisi, kanun tasarısının Meclis gündeminden çekilmesini ve ilgili siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, doğa korumacıların ve yerel hareketlerin temsilcilerinin katılımıyla yeni baştan yazılmasını istiyor.

Raporun sonuç bölümü şöyle:

“TBMM gündeminde bulunan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı ne yazık ki çağdaş doğa koruma anlayışıyla ve bilimsel ve demokratik katılımcı bir bakış açısıyla hazırlanmamıştır.

Kanun tasarısı doğayı kaynak deposu olarak gören bir anlayışla yazılmış olup, doğayı korumaktan çok sürdürülebilir bir anlayışla kullanmaya yönelik düzenlemeler getirmektedir.

Kanun tasarısı başta korunan alan statülerinin belirlenmesi ve korunan alanlarda kullanım izinlerinin verilmesi olmak üzere önemli sayılabilecek her konuda Çevre ve Orman Bakanlığı’nı ve hükümeti tek yetkili kılmaktadır.

Kanun tasarısı korunan doğa alanlarının sayı ve alanını arttırmayı öngörmemekte, hatta mevcut korunan alanların statülerini neredeyse sıfırlayarak yeniden değerlendirmeye tabi kılmakta, bu anlamda kazanılmış doğa koruma alanı statülerini açıkça tehdit etmektedir.

Kanun tasarısı yerel halkı, sivil toplumu ve doğa korumacıları sürece katmak yerine, uzaklaştırmayı amaçlar görünmektedir.

Bu raporda ayrıntıları ve gerekçeleriyle açıkladığımız bütün bu nedenlerle bu kanun tasarısının kabul edilemez olduğunu ve ilgili toplum kesimlerinin, bilim çevrelerinin, yeşil, çevreci, ekolojist ve doğa korumacı örgütlerin ve yerel halk temsilcilerinin katılımıyla bütünüyle yeniden yazılması gerektiğini düşünüyoruz.

Yeşiller Partisi olarak hükümeti, bu Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısını TBMM gündeminden en kısa zamanda geri çekmeye çağırıyoruz.”

Raporun tam metnini BURAYA TIKLAYARAK indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeşil Kamp ekoloji mücadelesi ve LGBTİ+ hakları gündemiyle başladı

Yeşil Düşünce Derneği'nin geleneksel olarak düzenlediği Yeşil Kamp, ekoloji, sürdürülebilirlik, yaratıcılık ve LGBTİ+ hak mücadelesinin de aralarında bulunduğu birçok konunun ele alındığı oturumlarla Çanakkale'deki Sincap Kamp'ta başladı.

Yeşiller Partisi’nin kuruluşuyla ilgili Bakanlığı haksız bulan karar, istinafta bozuldu

Yeşiller Partisi'nin kuruluşunun 'alındı' belgesi verilmeyerek engellenmesine ilişkin davada 8. İdare Mahkemesi'nin Bakanlığı haksız bulan kararı İstinaf Mahkemesi'nce bozuldu.

[Seçim Günlüğü] Yeşiller Partisi eş sözcüleri TİP listesinden aday: Meclis’e Yeşiller gerek

14 Mayıs seçimlerine eş sözcüleri Özlem Taşdemir Teke ve Koray Doğan Urbarlı ile TİP'in listelerinden İstanbul 2. ve 3. Bölge'den aday çıkaran Yeşiller Partisi umudu ve geleceği çalınan, hayalleri engellenen vatandaşlara güçlü bir alternatif yarattığını duyurarak 'Meclis'e Yeşiller gerek' dedi.

Yeşil Düşünce Derneği’nden Batı Karadeniz’de İklim Okulu

Yeşil Düşünce Derneği'nin 29-30 Nisan'da Kastamonu ve Zonguldak'ta düzenleyeceği İklim Okulu'na başvurular başladı.

Yeşil Diyalog: İklim krizine ve insan haklarına duyarlı bir yol ve yeşil siyaset

Yeşiller Partisi'nin düzenlediği 19'uncu Yeşil Diyalog'da Türkiye'deki hak ihlallerinden iklim krizine karşı hayata geçirilmeyen mücadele adımlarına kadar birçok konuya değinilerek çözümler üzerine konuşuldu.

EN ÇOK OKUNANLAR