Köşe Yazıları

Yeşiller Neden Korsan Politikaya Dahil Olmalıdır?

0
Efe Göktoğan

Korsan Partiler 2009’da Avrupa Parlamentosunda sandalye kazanarak sabun köpüğü bir hareket olmadıklarını kanıtladılar. Korsan Partilerin odaklandığı konuların giderek önem kazandığı aşikar. Yeşiller’in de bu konularda söyleyecek sözlerinin olması gerekir. Üstelik Korsan partilerin tematik duruşuna da sıkışmayan bütünsel bir tavır sergileme fırsatı da elimizdeyken…

Yeşiller’in Korsan Politikaya dahil olması gerektiğini kabul edebilmek için ilk olarak “Korsan Politika”dan ne anladığımızı belirlememiz gerekir.

Dünya ölçeğinde Korsan Partilerin odaklandıkları temel konular (çok kabaca) şöyle özetlenebilir:

  1. Telif hakları ve Patent yasalarının yeniden düzenlenmesi
  2. Bireysel mahremiyet haklarının korunması ve güçlendirilmesi
  3. Şeffaflık ve Hesap verebilirlik
  4. Düşünsel üretim ve ürünlere erişim üzerindeki engellerin kaldırılması

Korsan Partiler bu konuların dışına çıkmamaya ve mevcut politik partilerin konu edindiği diğer konularda söz söylememeye dikkat etmektedirler. Bu haliyle Korsan Partiler’in birer siyasi partiden çok STK’ya benzediğine dair eleştiriler yapılmaktadır.

Avrupa Parlamentosuna girmeyi başaran Korsan Parlamenterler Partlamentonun Yeşiller grubuna katılmışlardır. Avrupadaki Yeşil Partiler de Korsan Politikalar konusunda Korsan Partiler’e benzer duruşlar ortaya koymuşlardır.

Ancak tüm bu uyum ve işbirliğine rağmen Korsan politikalarda Ekolojist bireyleri tatmin edemeyen bir parçalılık, bütünsellikten uzaklık vardır. Bu durumun altında yatan neden güdülen politikaların bütüncül bir ideolojiden yola çıkarak değil, mevcut sorunlar üzerinden tanımlanıyor oluşudur.

Eğer Korsan Politikalar giderek önem kazanmaktaysa ve biz Yeşiller de bu konular üzerinde söylem üreteceksek bunu ilkelerimiz doğrultusunda yapmalıyız.

Yapıcı bir tartışma sürecini tetiklemesini umarak Yeşiller’in Korsan politikalar’a yapabileceği katkılara dair notlarımı paylaşmak istiyorum:

  1. Bilişim sektöründe kullanılan hammade ve enerji kaynaklarının sürdürülebilir kaynaklardan temin edilmesi.
  2. İnternet’in doğrudan demokrasinin bir aracı olarak geliştirilmesi
  3. Bilişim sektörü ve ilgili iş alanlarındaki sosyal mücadelelerin güçlendirilmesi
  4. Hacker söyleminin ve açık kaynak felsefesinin politik kültüre kazandırılması

You may also like

Comments

Comments are closed.