COP27Manşet

[COP27] Mısır, insan hakları örgütlerinin internet hesaplarını ve haber sitelerini engelliyor

0

Mısır‘ın Şarm el Şeyh sahil kentinde başlayan BM 27. Taraflar Konferansı‘na (COP27) katılanlar, konferans internet bağlantısının küresel haklar örgütü İnsan Hakları İzleme Örgütü‘ne (HRW) ve görüşmeler sırasında bilgi için gereken diğer önemli haber sitelerine erişimi engellediğini duyurdu.

HRW, web sitesine konferans wifi üzerinden erişilebilen Uluslararası Af Örgütü ile birlikte Cop27’de bir panel tartışmasına öncülük edecek.  Engellenen siteler listesinde ayrıca, Mısır’ın tek bağımsız haber kuruluşu olan Medium, Mada Masr ve Katar haber kuruluşu Al Jazeera  de yer alıyor.

Gençlik iklim örgütü Earth Uprising‘e liderlik eden bir aktivist olan Alexandria Villaseñor, sosyal medyada şunları paylaştı:

 “Mısır’da #Cop27’de o kadar çok engellenen web sitesi var ki, bizim için çalışmak çok zor. Medium engellendiği için @Earth_Uprising Medium sitemizi kullanamıyoruz . Referans verdiğimiz haber ajansları da engellendi. Gerçek ve bilgi olmadan iklim eylemi olmaz.”

Gözlemciler ve konferans katılımcıları, COP27’deki sorunların, Mısırlı yetkililerin hayati iklim müzakerelerini insan hakları sorunlarından ayırma çabalarının bir parçası olduğunu ve her yere uzak Şarm El-Şeyh beldesindeki katılımcıların Mısır’ın onlarca yıllık çöküş sicili hakkında görebileceklerini kontrol etmelerinden korktuğunu düşünüyor.

700’den fazla haber sitesi engelli

Mısırlı telekom sağlayıcıları, COP27’de WhatsApp araması gibi internet üzerinden ses protokolü (VoIP) aramalarına yönelik bir yasağı geçici olarak kaldırdı. Yine de yetkililer, bağımsız medya ve insan hakları örgütleri de dahil olmak üzere Mısır makamlarını eleştiren web sitelerini engellemek için gelişmiş ve geniş bir aralığa sahip.  Qurium ve Citizen Lab dahil olmak üzere internet özgürlüğü grupları , Kanadalı Sandvine şirketi tarafından sağlanan derin paket inceleme teknolojisinin Mısırlı yetkililerin web sitelerini istedikleri zaman engellemesine nasıl izin verdiğini belgeledi: 

“Mısırlı yetkililer, bağımsız haber medyası ve sivil toplum grupları da dahil olmak üzere yaklaşık 700 web sitesine erişimi engelledi. Bu, çevre ve insan hakları sorunları da dahil olmak üzere tartışılması gereken bilgilere erişimi ciddi şekilde kısıtlamaktadır. Etkili iklim eylemi, daha az değil, daha fazla insanın fikirlerini dile getirmesini gerektirir.”

Engellenen sitelerin sayısı, Mada Masr ve Al Jazeera’dan başlayarak 2017’de bağımsız haber sitelerini engellemeye başladığından beri çok arttı.  Eylül 2020’ye kadar, Arap İnsan Hakları Bilgi Ağı ve Mada Masr, Mısır’da 116 haber sitesi, 15 insan hakları konularıyla ilgilenen, 27 siyasi eleştiri sitesi ve kullanıcıların sanal özel ağ indirmesine izin veren 349 site dahil 628 sitenin engellendiğini bildirdi . Mısır’da VPN kullanmak da yasak.

da , haber sitelerindeki engelleme , bağımsız haber kuruluşu Al-Manassa‘yı da kapsayacak şekilde genişletildi. İfade özgürlüğü örgütü Article 19, uygulamayla ilgili  “şimdiye kadar hiçbir devlet kurumu bu engelleme kararlarından sorumlu olduğunu açıklamadı” dedi.

Aktivistlere baskı

HRW, COP’27’nin Mısır devletinin çevresel aktivizm ve bağımsız araştırmalar üzerindeki baskısını başlatmadan kısa bir süre önce, birçok aktivisti sürgüne gönderdiğini, kalanlara ise tutuklanma, örgütlerinin kapatılması veya daha kötüsünün başlarına gelebileceği yönünde korku saldığını, böylece bu grupların ülke içindeki eylemlerinin büyük ölçüde kısıtlandığını bildirdi:

“Bağımsız araştırmanın önündeki bir diğer engel de bilgiye erişimdeki ciddi kısıtlamadır. Gazetecilerin sistematik olarak tutuklanması ve kovuşturulmasıyla birleşen bu tür büyük sansür, çevre sorunları da dahil olmak üzere hükümet tarafından yasaklanmış sayılan konularda bilgiye ve haberciliğe erişimi ciddi şekilde kısıtladı.”

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.