Köşe Yazıları

Politik bir eylem: Güneş enerjisi üreticiliği – Alper Öktem

0

Biz Almanya’da nükleer enerjiye karşı mücadeleyi evlerin, işyerlerinin çatılarında kazandık. Tamam, bunun ulusal politikaya dair bir boyutu da vardı tabii, ama tabandan değişim gözümüzden kaçmamalı. 10 yılda 1 milyonun üzerinde çatıya irili ufaklı güneş enerjisi santralleri (GES) kuruldu. GESlerin başarısının altında yurttaşların kitle hâlinde angajmanı yatıyor. Bunlar ayni zamanda enerji politikaları konusunda bilinçli insanlar, enerji aktivisti diyebiliriz. Çatılara kurulan GESler ve bunun enerji üretimine artan katkısı, nükleerin gereksizliğine dair önemli bir argüman oldu. Beri yanda, evinin çatısına GES, ya da mütevazi tabiriyle fotovoltaik panel, kuran insanlar sektörün sıçramasına ve hızla yaygınlaşmasına, tabana yaygın istihdam ve refah sağlamasına hizmet ettiler. Türkiye’de ise çatıları devre dışı tutmak istiyorlar; güneş enerji sektörü başarılı olamasın, tekelci, iklim düşmanı büyük enerjiler hakim kalsın istiyorlar. İzin vermeyeceğiz.

Peki, nasıl yaparız? Nasıl güneşi yükseltiriz?

1. Adım: “Güneş Rüzgar Bize Yeter” diyenlerden misiniz? Yerelde, ilçenizde yenilenebilirleden elektrik üretilsin istiyor musunuz? Güneşten elektrik üretmek nasıl oluyor gibi konulara meraklı mısınız?

Cevabınız “evet” ise,

"Evet!" diyen mahalleli

“Evet!”

2. Adım: Sizin gibi düşünenler, lise öğrencisinden emekli insanlara dek, tanıdıklarınız var mı? Ulaşabilecekleriniz?

Evet mi? O zaman:

3. Adım: Bir sohbet toplantısı düzenleyin, kendi aranızda, rahat.

Misal, Güneşli Kadıköy

Önce gruba bir isim lazım, şimdilik mesela Güneşli Kadıköy ya da Güneş Ana Kulübü Kadıköy diyelim.

Bu grup ne istiyor, ne yapacak?

Ne yapacak:

  1. a) Bilgilenecek, bilgilendirecek!

Kendisi bilgilenecek,

Belediye sakinlerini, stantlarla, toplantılarla, ayrıca kısa broşürlerle, youtube videolarıyla vs. ile bilgilendirecek. , Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Doğa Derneği, Yuva Derneği, Buğday Derneği, Greenpeace, Yeşil Gazete gönüllüleri eminim herkes size yardımcı olacaktır. Zaten tonla materyal de var internette, başka ülkelerdeki kooperatif deneyimlerinden, uyarlayabileceğiniz. İlk toplantınıza dışarıdan bir sohbet erbabı, bir “uzman” çağırılabilir.

  1. b) Baskı grubu olacaksınız. Lobi sözü bazılarımızca beğenilmez, ama onu kast ediyorum. Ayrıca, belediye sınırları dahilinde belediyenin vd. çatısı uygun olan binaları, kapalı otoparkları, belki açıklarını da,  ve pazar yerlerini tespit edecek. Önce 1-2 bina seçeceksiniz sadece. Size yardımcı olmaya hazır yeterince arkadaşımız hazır, Yeşiller-Sol’da, emin olun.

Bina çatısı güneye bakmalı, çevresinde güneşi engelleyen gökdelen, yüksek bina, kendisi alçaksa, sık yüksek ağaç dokusu olmamalı. Kapalı-açık pazar yerleri ideal.

park yeri üstü

Artık, ne kadar bütçe bulduysak.

Belediyelere Dilekçe

Uygun bir yer için bir dilekçe yazılacak ve 50 olsun,1.000 olsun, toplayabildiğiniz imzalar ile belediyeye verilecek. Şöyle bir dilekçe:

“Sevgili Belediye , uyuma! Bornova’dan Seferihisar’dan Diyarbakır’a belediyeler yapıyor. Yarısını kalkınma ajansları hibe ediyor.” Yada dili uyarlayın artık.

  1. c) Grubunuz halkımıza, çatılara, sitelere nasıl güneş paneli takarsınız diye bilgi verecek, teşvik edecek. Bunun için bir arkadaşımız dağıtılmak üzere bir kılavuz hazırlıyor bile.

Amacımız: Elektrik tüketicisini üretici yapmak, yani türetici yapmak, elektrik üreten yurttaşı bilinçli tüketici yapmak, elektrik üreticilerini ve bilinçli tüketicileri enerji aktivisti yapmak.

Tekelci kapitalizmin can damarına müdahaledir bu!

Yabancılaşmaya karsı bir çabadır

Demokrasiyi, katılımı geliştirmektir

İklim değişikliğine karşı mücadeleye güç katmaktır

Nükleere karşı mücadeleye güç katmaktır

Yeşil-sol kültürü yaymaktır.

8-Alper-Oktem-yesil-gazete

 

Alper Öktem

You may also like

Comments

Comments are closed.