Ekolojik YaşamManşet

Yeni Zelanda geri dönüşüm tesislerine yatırımı artırma kararı aldı

0

Yeni Zelanda, Çin’in ithal atık yasağının ardından geri dönüşüm tesislerine daha fazla yatırım yapmayı ve hükümetin önderlik edeceği özel görev komitesi kurmayı planladığını açıkladı.

İklim Haber’de yer alan habere göre, Yeni Zelanda Çevre Bakanlığı, Çin’in ithal atık yasağını göz önünde bulundurarak, geri dönüşüm tesislerine daha fazla yatırım yapmayı ve hükümetin önderlik edeceği özel görev komitesi kuracak.

Ülke, her yıl 14,67 milyon dolar değerindeki çoğunlukla kağıttan ve plastikten oluşan 15 milyon kilogram atığı Çin’e gönderiyordu.

Çevre Bakanlığı’ndan Eugenie Sage’in konu ile ilgili e-posta aracılığıyla yaptığı açıklamada şu sözlere yer veriliyor:

“Yasak, endüstrinin beklediğinden daha büyük etkilere sahip ve buna karşı atık ve ilgili sektörlerle birlikte merkez ve yerel hükümetler tarafından verilecek koordineli bir cevaba ihtiyacımız var.”

Çin dünyanın en büyük plastik atık ithalatçısı konumunda

Hükümet, aynı zamanda daha fazla geri dönüşüm tesisine yatırım yapmak için mevcut atık toplama sistemini kullanmayı planlıyor.

Dünyanın en büyük plastik atık ithalatçısı konumunda bulunan Çin, “yabancı çöp”e karşı düzenlenen kampanya dahilinde, plastik ve kağıt gibi atıkların ülkesine gönderilmesini kabul etmeyi durdurmuştu.

Bu yasak, dünyanın çöp işleme tedarik zincirini altüst etti ve ihracatçılar çöp için yeni alıcılar bulmaya çalışırken Asya’dan Avrupa’ya büyük miktarda çöp yığılmasına neden oldu.

Yeni Zelanda’nın atığının büyük bir kısmı Endonezya, Malezya ve Tayland’daki işleme tesislerine yönlendirildi, ancak ülke çapında da bazı stoklar biriktirildi.

Sage ayrıca “Atık toplama için depolama alanlarını daha fazla genişletmek, geri dönüştürülebilir malzemeler dahil olmak üzere atıklarla ilgili verileri geliştirmek ve ürün yönetimi, vergiler ve yasaklar gibi araçlarla ürünlerin çevre zararlarını azaltabilecek seçeneklere de bakıyoruz” diyor.

İngiltere, Avrupa Birliği ve Avustralya’daki hükümetler de yasağın bir sonucu olarak büyüyen atık problemleriyle mücadele edebilmek için planlarını açıkladılar. İngiltere bu kapsamda plastik şişeler için bir depozito iade planı getireceğini açıklarken AB de plastik vergisi getirmeyi göz önünde bulunduruyor.

 

(İklim Haber)

You may also like

Comments

Comments are closed.