Dış Köşe

Yeni yılda az, öz, daha kısa vakayinamaler – Ömer Madra

0

Bu yazı acikradyo.com.tr/ den alınmıştır

Efsanevi tiyatro oyuncusu Gülriz Sururi 90 yaşında olanca zerafetiyle dimdik, adeta ayakta öldü. Sessiz bir defin istemişti, ölümü, vasiyetine uygun olarak defninden sonra duyuruldu. Açık Radyo’ya da daha bir buçuk ay önce onun zarif elinden Sanatsever Kurum Ödülü alma onurunun güzel anısı kaldı.


Açık Radyo’ya da daha bir buçuk ay önce onun zarif elinden Sanatsever Kurum Ödülü alma onurunun güzel anısı kaldı.

Brezilya’nın askeri diktatörlük, işkence ve cinayet savunucusu, köleci, dinbaz, ırkçı, eşcinsellerin, kadınların ve doğanın can düşmanı, ordudan atılma faşist yüzbaşı Jair Bolsonaro, görkemli bir törenle Devlet Başkanlığı’na resmen başlarken ülkesini sosyalizmden, ahlaksızlıktan ve siyasi doğruculaktan kurtaracağını söyledi.

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Yeni Yıl mesajında 2019 için sadece barış dilerken Yeni Yıla girişin kutlandığı gece yarısı, saatler 12’yi vururken ABD ve İsrail, “İsrail düşmanı” olduğu gerekçesiyle örgütten ayrıldılar. UNESCO, Filistin topraklarındaki El Halil şehrini “tehlike altındaki dünya mirası” listesine almıştı.

Yeni yılın başlangıcında savaş rüzgârları da daha güçlü esmeye başladı: Suriye sınırındaki birliklere takviye amacıyla gönderilen; obüs, tank, ZPT (zırhlı personel taşıyıcı) ve mühimmat yüklü tırlardan oluşan konvoy Şanlıurfa’ya ulaştı. Araçların, Suriye sınırında konuşlu askerî birliklere takviye amacıyla gönderildiği öğrenildi.

Yeni yıla girilirken ABD’de zenginlerin 2018’de servetlerine servet kattığı, vergi indirimlerinin % 20’den fazlasının en zengin yüzde 1’in cebine gittiği, vergi indirimi projesinin tam olarak yürürlüğe gireceği 2028’e gelindiğinde en tepedeki yüzde 1’e gidecek servet payının % 83’e ulaşacağı, 2018’de işçilerin gene ayazda kaldığı belirtildi.

Yeni yılda yeni dönem başlatıldı ve plastik poşetler 25 kuruştan satılmaya başladı. Edirne Çevre ve Şehircilik müdürü gelecek nesillere daha yaşanabilir bir ortam bırakmak için yılın ilk gününden itibaren yeni uygulamayı başlattıklarını söyledi. Yalnız, yeni yılda Türkiye, İngiltere’den en fazla plastik çöp alan ikinci ülke konumuna da yükseldi.

Sudan’da yıl başında maaşlara zam yapılacağı açıklandığı sırada, BM’nin “İnsanlığın en büyük krizi” dediği Yemen savaşında Suudi Arabistan’ın 14 – 17 yaşlarında Sudanlı çocukları 480-530 $ aylıklarla savaştırdığı, emirleri de telefon & GPS aletleriyle ulaştırdığı öğrenildi. Sudan ise iddiaları reddetti: “Barış & istikrar için ordayız” dedi.

Hindistan’da yeni yıl dünyanın belki de en görkemli eylemi ile taçlandı. Kerala eyaletinde bir araya gelen 5 milyon kadın, adet gören ve “kirli” kabul edilen 10-50 yaş arası kadınların en büyük tapınaklardan birine girebilmesi ve cinsiyet eşitliği çağrısı yapmak için 620 kilometrelik insan zinciri oluşturdu. Yeni yılın belki en iyi haberiydi.

Bu yazı acikradyo.com.tr/ den alınmıştır

.

Ömer Madra

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.