Hindistan’da bir doktora tecavüz edilip öldürülmesi ülkeyi karıştırdı

Suçun işlendiği Batı Bengal eyaletindeki protestocular, en üst düzey seçilmiş yetkilinin istifasını talep ediyor.

Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta‘da 9 Ağustos’ta devlete ait RG Kar Tıp Fakültesi ve Hastanesi‘nde görevli 31 yaşındaki stajyer sağlık görevlisinin, tecavüze uğrayıp öldürülmesinin ardından ülke genelinde patlayan öfke dalgası, bugüne dek dinmeyen protesto dalgasına yol açtı.

Doktorun çok sayıda yara bulunan cansız bedeni, hastanede bulunmuş, hastane yetkilileri, kadının ebeveynlerine kızlarının intihar ettiğini söylemişti. Ancak yapılan otopsi sonucunda stajyer doktorun tecavüze uğrayıp öldürüldüğü belirlendi.

Erkeklerin kadınlara cinsel saldırıları cezalar ağırlaştırılmasına rağmen engellenemiyor

Hindistan, erkeklerin kadınlara yönelik cinsel şiddetinin yaygın olduğu bir ülke. Çok sayıda yerli ve yabancı kadının, ulaşım araçları ve açık alanlar da dahil olmak üzere kamusal alanlarda uğradığı toplu tecavüz ve taciz sık sık medya organlarında haber oluyor, ülke yönetimi ise bu saldırıların önüne geçmekte başarılı olamıyor.

Stajyer doktorun uğradığı saldırı ve cinayet nedeniyle ülkenin dört bir yanındaki şehirlerle birlikte Kalküta’da da adalet ve hızlı bir soruşturma talebiyle geniş çaplı protestolar düzenlendi. Bu; 2012 yılında Yeni Delhi‘de hareket halindeki bir otobüste 23 yaşındaki bir öğrencinin toplu tecavüze uğramasının ardından düzenlenen yaygın gösterilerin ardından yapılan en büyük protesto eylemi.

Ulusal Suç Kayıtları Bürosu‘na göre, kayıtların mevcut olduğu en son yıl olan 2022’de polis, 2021’e göre yüzde 20 artışla 31.516 tecavüz ihbarı kaydetti.

Söz konusu yasa, Hintli politikacıları,  bu tür suçlar için daha sert cezalar vermeye ve tecavüz davalarına adanmış hızlandırılmış mahkemeler kurmaya teşvik etti. Hükümet ayrıca tekrarlayan suçlular için ölüm cezası getirdi. Ancak kadın hakları aktivistleri ve siyasetçiler,  2012 saldırısından bu yana çıkarılan daha sert yasalara rağmen kadınların yüksek düzeyde cinsel şiddetle karşı karşıya kalmaya devam ettiğini söylüyor.

Polisin sert müdahalesi de tepki topluyor

Stajyer doktorun cinayeti sonrasında yapılan gösterilere Hindistan polisi göz yaşartıcı gaz, cop ve tazyikli su kullanarak sert müdahale etti.

Protestocuların başında, Batı Bengal Başbakanı Trinamool Kongre Partisi’nden Mamata Banerjee’nin davayı ele alış biçiminden dolayı istifa etmesini talep etmek için güvenlik güçlerinin kurduğu barikatları aşan kalabalığa öncülük eden üniversite öğrencileri bulunuyor.

Banerjee’nin istifasını talep edenler arasında eyaletin ana muhalefet partisi olan Başbakan Narendra Modi’nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi‘nden (BJP) de kişiler bulunuyor. Polis, BJP’nin Kalküta’daki mitingini yasadışı sayarak yasakladı ve yolları kapattı. Yerel medyaya göre, bazı okulların ve işyerleri de protesto gösterileri nedeniyle çalışanlarına izin verilerek kapatıldı.

Miting öncesinde dört öğrenci eylemcisi, “büyük çaplı şiddet olayları düzenlemeye çalıştıkları” gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklandı.

Üst düzey bir yetkili, Kalküta ve komşu şehir Howrah’a yaklaşık 5.000 polis memurunun konuşlandırıldığını söyledi.

Trinamool Kongre Partisi sözcüsü Kunal Ghosh ise polis baskısının BJP çalışanlarının yarattığı “kanunsuzluk” nedeniyle olduğunu öne sürdü.

Eyaletin önde gelen liderlerinden Suvendu Adhikari, Banerjee yönetiminin genç doktorun cinayetini bastırmaya çalıştığını belirtti; eyalet hükümeti ise bu iddiayı reddetti.

Polis, bu ayın başlarında Hindistan'ın Kalküta kentindeki bir devlet hastanesinde görevli bir doktorun tecavüze uğrayıp öldürülmesini protesto eden insanları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz bombaları attı.

Bir polis gönüllüsünun tutuklandığı olayda doktorun ailesi tatmin olmuş değil. Aile bunun bir “çete tecavüzü” vakası olduğunu ve daha fazla erkeğin dahil olduğunu iddia ediyor.

Birçok şehirdeki doktorlar, temel olmayan hizmetlerin kesilmesine yol açan suç nedeniyle başlattığı grevi bitirdi, ancak öğrencilerin ve siyasetçilerin eylemleri sürüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR