Enerjiİklim KriziManşet

Kuzey Denizi’nde fosil yakıt arayan hiç bir ülkenin 1.5C hedefi yok!

0

Oil Change International kampanya grubuna göre, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Norveç ve Danimarka, petrol ve gaz politikalarını Paris Anlaşması kapsamında verdikleri iklim vaatleriyle uyumlu hale getirmekte başarısız oldu. 

Raporun ortak yazarı Silje Ask Lundberg, Kuzey Denizi çevresindeki ülkelerin hükümetlerinin acilen harekete geçmesi gerektiğini söyledi: “Bu sorunların ele alınmaması yalnızca uluslararası iklim hedeflerine zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda gezegenimizin yaşanabilirliğini de tehlikeye atıyor.”

Guardian‘ın aktardığına göre, rapor, Norveç ve Birleşik Krallık’ın iklim politikalarının Paris Anlaşması’ndan en uzakta olduğunu, çünkü bu ülkelerin yeni petrol ve gaz sahalarını “agresif bir şekilde” araştırıp ruhsatlandırdığını ortaya koyuyor. 2021’de Uluslararası Enerji Ajansı, net sıfır emisyona giden yolda, yeni petrol aramalarına yer olmadığını tespit etmişti. 

İklim kampanyası grubu Uplift’in kurucusu Tessa Khan, Birleşik Krallık’ın çok az kamu yararı için krize neden olan küçük bir ülkeler kulübünün içinde olduğunu belirtti: “Bu hükümet Kuzey Denizi’ndeki kaynakları son damlasına kadar çıkarmaya kararlı, ancak yakılması güvenli olandan daha fazla petrol ve gaz keşfettiğimizi zaten biliyoruz”

Raporda, Hollanda petrol ve gaz üretimini artırma arayışında olduğu ve yalnızca az miktarda petrol ve gaz üreten Almanya da bu yakıtlardan uzaklaşmaya yönelik politikalar oluşturamadığı için eleştiriliyor. 

Son beş yılda üretimi yarıya indiren Danimarka ise  petrol ve gaz üretimi için bir bitiş tarihi belirlediği ve devlet tarafından başlatılan yeni ruhsatlandırma turlarını iptal ettiği için en iyi sırada yer alıyor.

Danimarka, fosil yakıtların dünya çapında aşamalı olarak ortadan kaldırılması için çalışan ülkelerden oluşan Petrol ve Gazın Ötesinde İttifakının da kurucu ortağı olmuştu. Kampanyacılar bu ülkeye sınırlı durumlarda yeni lisanslamaya izin veren boşlukları kapatması ve bitiş tarihini 2050’den 2030’ların başlarına kaydırması çağrısında bulundu.

Greenpeace’in Danimarka şubesinin iklim politikası başkanı Helene Hagel, Danimarka’nın küresel sahnede “takdire şayan bir iş” yaptığını ancak ülke içindeki planlarının güvenilirliğini tehlikeye atabileceğini söyledi: “Başarısızlar sınıfında en az hayal kırıklığı yaratan biz olabiliriz, ancak Paris’e uyum sağlamak için üretimi artırmayı durdurmamız ve 10 yıl içinde üretimi aşamalı olarak durdurmamız gerekiyor.”

Beş Kuzey Denizi ülkesi, gezegeni ısıtmanın en büyük sorumluluğunu taşıyor ve temiz enerjiye harcayacak çoğu ülkeden daha fazla paraya sahip. Ayrıca sıklıkla uluslararası iklim zirvelerinde lider olduklarını iddia ediyorlar. 

Çevreci grup Friends of the Earth‘ün Norveç şubesinin başkanı Truls Gulowsen, Norveç’in raporda analiz edilen ülkeler arasında “en dipte” yer almasına şaşırmadığını belirtti: “Adil bir geçiş sağlamak için dünyadaki tüm araçlara sahip olmasına rağmen, hükümetimizin tercihi Avrupa’nın en agresif petrol ve doğalgaz araştırmacısı olmaya devam etmektir. Bu tamamen yersiz ve Paris ,Anlaşmasına ve iklim sorumluluğumuza tamamen aykırı.”

Kampanya grupları zengin hükümetlere petrol ve doğalgazdan daha hızlı uzaklaşmaları ve yoksul ülkelerle arayı kapatmaları için daha fazla zaman tanınması çağrısında bulundu. Geçen yıl Sivil Toplum Eşitlik İncelemesi projesi, Kuzey Denizi üreticilerinin on yılın sonuna kadar üretimi yüzde 80 oranında azaltmak ve 2030’ların başında da üretimi aşamalı olarak durdurmak zorunda kalacağını tespit etmişti. 

Ülkeler: Petrol ve gaza hala ihtiyaç var

İklim örgütlerinin raporunu değerlendiren Birleşik Krallık Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanlığı ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve yeni lisanslarla bile petrol ve gaz üretiminin 1,5C yol haritasına uyum sağlamak için gereken ortalama orandan daha hızlı düşüş göstermesini beklediğini söyledi .

Bakanlık açıklamasında “Artık petrol ve doğalgazda net ithalatçıyız ve yerli üretimi desteklememek, Birleşik Krallık’ı genellikle daha yüksek üretim emisyonlarıyla ithalata daha bağımlı hale getirecek ve enerji güvenliğimizi zayıflatacak” denildi. 

Danimarka İklim Bakanlığı da petrol ve gaz üretimi için bir bitiş tarihi belirleyerek öncülük ettiklerine işaret etti.

Norveç Enerji Bakanlığı da , hanelere ve işletmelere uygun fiyatlı enerji sağlamak için hâlâ petrol ve gaza ihtiyaç duyulduğunu ve “durum böyle olduğu sürece, üretimin düşük CO2 emisyonlarıyla gerçekleşmesinin önemli olduğunu” açıkladı. 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.