EkolojiKültür-SanatManşet

Yeşili yok eden ‘ağaç budama’ya Banksy müdahalesi

0

İngiliz sokak sanatçısı Banksy, Londra’nın kuzeyinde bu sabah ortaya çıkan duvar resminin kendisine ait olduğunu teyit etti.

Kentin kuzeyindeki Finsbury Park mahallesinde yaşayanlar bu sabah, neredeyse köklerine kadar “budanmış” bir ağacın arkasındaki duvarda ünlü sokak sanatçısı Banksy’nin işlerini hatırlatan bir çizimle karşılaşmıştı. Budanmış dalların arkasındaki duvarda yaprak gibi görünen yeşil bir desen ile yeşil boyayı sıkmış olduğu anlaşılan genç bir kadın görünüyordu.

Eserin sanatçıya ait olup olmadığına dair  spekülasyonların ardından Banksy, dalların arkasındaki duvarın bembeyaz göründüğü ve eserin yapılması sonrasındaki halini paylaştı. Böylece de imzasını teyit etmiş oldu.

Duvar resminde elinde basınçlı yıkayıcı olan ve  görünüşe göre bir apartman bloğunun kenarına yeşil boya sıkan bir kadının gerçek boyutlu bir tasviri bulunuyor. Ön planda ağaçla birlikte görülen ve duvarın ortasında yer alan yeşil boya ise, kesilen bitkinin yapraklarına gönderme yapıyor. 

BBC Radio 5’ün Today programından James Peak, eserin Banksy’nin “tüm özelliklerini” taşıdığına inandığını söyledi: ““Doğru tekniklere sahip. İlginç ve anlaşılması kolay bir mesajı var, çok akıllıca bir konuma sahip. Gerçekten gördüğünüz anda yankılanıyor. Ve Banksy için bağlam her şeydir.” 

Sanat eserini görmek için sabahtan çok sayıda insan bölgeye gitti.  Duvar resminin birkaç kapı aşağısında yaşayan Hornsey Yolu sakini Wanja Sellers, PA Media haber ajansına “Banksy’nin bizim yolumuzu seçmesi ve işi için Finsbury Park’ı seçmesi bizi çok gururlandırdı ve sevindirdi. Parlak yeşil renkler çok güzel olan Islington’u ve aynı zamanda güzel ve şenlikli olan Aziz Patrick Günü’nü de temsil ediyor. İlçemizin renklerini seçmek, biz sakinlere kişisel bir mesajmış gibi hissettiriyor. Çok gurur duyuyoruz” diye konuştu. 

Doğanın var olma mücadelesine gönderme

Diğer bir Hornsey Yolu sakini, Lidia Guerra ise şunları söyledi: “Boyanın püskürtülme şekli bana salkım söğüdü hatırlatıyor, yani belki de öndeki ölü ağaçla doğanın mücadelesine dair bir mesaj var” dedi. 

Gazeteci Peak ise “Mesaj açık: Doğa mücadele ediyor ve onun yeniden büyümesine yardımcı olmak bizim elimizde” değerlendirmesi yaptı. 

Banksy’nin eserini yerleştirmek için seçtiği duvar, bazı sosyal konutların bahçelerinde birkaç ağacın kaldığı “çok yoğun, kentsel, yapılaşmış bir ortam.  

“Geri adım attığınızda ağaç canlanmış gibi görünüyor, ancak bu fark edilir derecede sahte ve sentetik bir şekilde. Ve devasa bir ağaç için oldukça incelikli olduğunu söyleyebilirim” diyen Peak, “Artık bahar geldi ve bu ağacın yapraklarla dolu olması gerekirdi, ancak Banksy bisikletle yanından geçmiş ve ne kadar perişan göründüğünü düşünmüş olmalı” diye ekledi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.