Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Yargı kararlarına rağmen suç işlemeye devam eden Sinpaş’a toplu protesto

0
Sinpaş

Muğla‘nın Marmaris ilçesinde yer alan İçmeler Kızılbük mevkiindeki Sinpaş Resort Otel ve Devre Mülk Projesinin yapımında, Çevresel Etki Değerlendirmesine (ÇED) gerek olmadığı yönündeki kararın iptal edilmesine rağmen Sinpaş’ın projesine devam etmesine karşı çevre örgütleri ve halk, İstanbul ve Marmaris’te bir araya gelerek tepkilerini gösterdi.

Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi, Sinpaş’ın hukuksuzluklarına karşı mücadelelerine devam ederken, söz konusu şirkete verilecek her iznin suçun meşrulaştırılmasına yol açarken sorumluların yasalar önünde yargılanmasını engellemeyeceğini belirtti.

‣ Sinpaş GYO davasında duruşma tutanağında değişiklik: Davanın akıbetini tamamen değiştirecek
‣ Marmaris Kızılbük koyunda bilirkişi keşfi: Yaşanan tahribatı gözlerimizle gördük

Komite inşaatın hız kesmeden ilerlemeye devam ettiğine, Danıştay kararına rağmen belediyenin ruhsatları iptal gereğini yerine getirmediğine ve ÇED sürecinin görülmemiş bir hızla yürütüldüğüne dikkat çekerek duydukları endişeyi dile getirdi.

12 Ocak’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda gerçekleşen İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısında Sinpaş’ın Marmaris’te yarattığı doğa yıkımına ait bilgilerin bakanlık yetkililerine sunulduğunu kaydeden açıklamada, şunlar denildi:

“Sunulan belgeler ışığında ÇED süreci derhal sonlandırılmalı, Marmaris Milli Park’ının yaralarını onaracağı koşullar yaratılmalıdır. Mahkeme kararı ve mühürleme işlemine rağmen kaçak yürüyen bu inşaata izin vermek/göz yummak suçun paydaşı olmaktır. Sinpaş hukuksuzluğu bütün doğaseverlerin meselesidir. Bu aşamadan sonra Sinpaş’a verilecek her izin suçun meşrulaştırılmasına yol açarken sorumluların yasalar önünde yargılanmasını engellemeyecektir.”

Sinpaş binasının önünde protesto

Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi Marmaris meydanında basın açıklaması gerçekleştirirken, İstanbul Beşiktaş’ta da eş zamanlı olarak Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Komisyonu Sinpaş binası önünde açıklama yaptı.

‣ Çevre aktivistlerinden Sinpaş’a izin veren Marmaris Belediyesi hakkında suç duyurusu
‣ Sinpaş’ın çevre aktivistine açtığı 300 bin liralık davada ikinci duruşma

Burada yapılan ve Sinpaş’a karşı bir buçuk yıldır mücadele verildiği hatırlatılan açıklamada, mahkemenin “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmesine rağmen Sinpaş’ın inşaata devam ettiği bilgisi verildi.

Açıklamada ÇED sürecinin başladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vereceği kararın önemli olduğu ifade edildi:

“Bakanlık parçası olduğu kamusal düzenin, dolayısıyla tüm kamunun ve dolayısıyla canlıların yaşam hakkını korumak için kuruluş amacı ve görev tanımlarının gereğini mi yapacak, yoksa yine sermayenin çıkarlarına onay verip tüm hukuksuzluğa rağmen yapımı süren bir ucubeye göz mü yumacak? Bizlerin beklentisi bakanlığın görevinin gereğini yerine getireceği yönündedir. Şimdi başta bakanlık olmak üzere tüm icra kurumlarına bir kez daha seslenmek istiyoruz. Mahkeme kararlarının, Danıştay onayının gereği yapılmalı suç işlemekten çekinmeyen Sinpaş durdurulmalıdır.”

Neler yaşandı?

13 Ağustos 2021’de Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü “ÇED gerekli değildir” kararını ilan etti. Buna tepki gösteren Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris halkı, kararın iptal edilmesi için dava yoluna gitti.

Muğla 3. İdare Mahkemesi, 7 Temmuz 2022’de görülen ilk duruşmada “ÇED gerekli değildir” kararını, otel ve konut projesi bir arada yer alan projenin ÇED’den muaf tutulamayacağı gerekçesiyle iptal etti.

‣ Kızılbük’te dinamitler patlıyor: Marmaris’ten imdat çığlığı!
‣ Sinpaş’ın projesinin bilirkişi raporundan ekokıyım çıktı

Öte yandan Sinpaş mahkeme kararını göz ardı ederek çalışmalarına devam etti. Birçok vatandaş yaklaşık beş ay boyunca milli park alanında nöbet tuttu.

28 Aralık 2022’de, Danıştay 6’ıncı Hukuk Dairesi sürece dair son sözü söyleyerek “ÇED gerekli değildir” kararının iptali yönünde verdiği kararı onadı.

You may also like

Comments

Comments are closed.