Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşet

Yargı, bakanlığın Phaselis’teki yapılaşma ısrarına bir kez daha ‘dur’ dedi

0
Phaselis

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Phaselis Antik Kenti’nde 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olan Alacasu ve Bostanlık koylarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmak istenen günübirlik tesis ve plaj projesi için bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Başkanlığı tarafından açılan davada, projenin uygulanması halinde “telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması sebebiyle” bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğine karar vererek yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.

Kararda, şu ifadeler kullanıldı:

“Dava konusu işlemin Antalya – Kemer ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşine’ ait 30 Ocak 2023 tarihinde onaylanan 2022/1512795 ihale kayıt numaralı ve 3438225 sayılı ihale kararının bulunması ve yapım işinin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması sebebiyle mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar 2577 Sayılı Yasanın 27’inci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, 20 Haziran 2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

‣ Akdeniz’in doğal ve kültürel mirası tehlikede: Phaselis’te 1. Derece Sit Alanına beton dökülüyor
‣Phaselis Çalıştayı’ndan ‘Sivil Denetleme Kurulu’ çıktı: ‘Ben yaptım, oldu’ şeklinde kullanılamaz 
‣ Phaselis’e betona izin vermeyeceğiz

Bilirkişi keşfi 28 Temmuz’da yapılacak

Mahkeme, inşaatın devam ettiği Nisan 2023’te projenin temelini oluşturan 13 Ekim 2022 tarihli Koruma Kurulu kararını mevzuata aykırı bularak yürütmesini durdurmuştu.

Davanın avukatı Tuncay Koç, kararı Yeşil Gazete’ye değerlendirerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Phaselis’e ilişkin aldığı kararı iki kez revize ettiğini ve nisan ayında verilen yürütmeyi durdurma kararının bakanlığın ilk kararına yönelik olduğunu hatırlattı.

Koç, bugün (5 Temmuz) tebliğ edilen 20 Haziran 2023 tarihli yürütmeyi durdurma kararının ise bakanlığın ikinci ve üçüncü revize kararlarına karşı alındığını açıkladı.

Koç, bundan sonraki sürece değinerek “28 Temmuz’da ilk kararın bilirkişi keşfi yapılacak. Büyük ihtimal bu dosyada da aynı tarihte keşif yapılacak. O keşiften sonra da bilirkişi raporuna göre de esas karar verilecek” dedi.

‣ Phaselis’te yasa dışı inşaat sürüyor, halk ayakta: Suç duyurusu ve Koruma Kurulu’na başvuru yapıldı
‣ Bakan Ersoy, yürütmesi durdurulan Phaselis’teki inşaatta açılış yaptı 
‣ Yürütmeyi durdurma kararı çıkan Phaselis’te jandarma eşliğinde inşaat… 

‘Proje Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı’

Alacası ve Bostanlık koylarının 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olması nedeniyle bakanlık tarafından alınan kararların hukuksuz olduğunu vurgulayan Av. Tuncay Koç, “Biz bu projenin iptalini istiyoruz ve iptal de edilecek. Çünkü alınan kararlar Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na ve ilke kararlarına aykırı” diye ekledi.

Mahkeme kararları alınana dek Phaselis’te önemli ekolojik ve arkeolojik tahribata neden olan inşaat faaliyetlerinin yürütülmesi nedeniyle yargı, kararında geç kaldığı yönüyle ekoloji savunucuları tarafından eleştirilmişti.

Davanın avukatı Koç da “Phaselis’te maalesef bu kararlar biraz geç geldi. Biz sonucunda iptal edileceğine inanıyoruz. Fakat Phaselis Alacasu ve Bostanlı koyuna da kısmi tahribatlar verilmiş durumda” diye belirtti.

Buna rağmen bölgedeki tahribatın henüz geri döndürülemez boyuta ulaşmadığını aktaran Koç, “Keşif sırasına tekrar gidip göreceğiz. Beton dökülen bir alanı sökmüşlerdi. Arka alanlarda durum nedir, keşif sırasında durum daha net belli olacak. Tabii bir kısım yapılaşma oldu ama geriye döndürülemez boyutta değil. Oralar hâlâ çok nadide alanlar” ifadelerini kullandı.

‣ Phaselis’te yürütmeyi kim durduracak? 
‣ Phaselis’te mahkeme kararı tanınmıyor, yürütme durmuyor: Kime güveneceğiz?
‣ Phaselis’te yürütmeyi durdurma kararı verildi, yine de nöbet devam edecek
‣ Mahkeme Phaselis ihalesine de dur dedi: Şu andan itibaren tek çivi çakılamaz

Madde madde projeye neden karşı çıkılıyor?

  1. Phaselis antik kenti birinci derece sit alanı olup kültür varlıkları büyük bir hassasiyetle korunmalıdır.
  2. Caretta carettaları, deniz altı canlı çeşitliliği ve ormanıyla bölge ekosistemi büyük zarar görecektir.
  3. Beydağları Sahil Mili Parkı’ndaki çok sayıdaki ağaç ve bitki örtüsüyle birlikte o habitatın diğer canlıları yok olacaktır.
  4. Koylara günübirlik tesisler, yönetim binası, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecek. Bu, sahile çok sayıda insanın akın etmesi anlamına gelir ki 1’inci Derece Sit Slanını, büyük bir insan baskısıyla karşı karşıya bırakıp Konyaaltı Plajı’ndan farksız hale getirir.
  5. Sahile gelecek insan yoğunluğu büyük bir çöp ve atık ortaya çıkaracaktır.
  6. İhale sözleşmesinde birden fazla foseptik çukuruna yetecek kadar malzeme bulunması, ileride artabilecek yapılaşmaya dikkat çekmektedir.
  7. Bu proje ile halkın yürüyerek ulaşabildiği ve özgürce faydalanabildiği ücretsiz sahiller tarihe karışacaktır.
  8. Bakanlık kendisini, “Phaselis Antik Kenti’ndeki yoğunluğu çevreye yaymaya çalışıyoruz” şeklinde savunuyor ancak sürekli bir turizm yoğunluğu olan antik kentte herhangi bir insan ziyareti azalması olmayacaktır. Tam tersine iki doğal koyla beraber tüm bir antik kent bölgesi insan baskısıyla yüz yüze kalacaktır. Çünkü halka açık olmasına rağmen insanların bu koylara gitmemesinin nedeni yürüyerek gitmek istememeleridir.

You may also like

Comments

Comments are closed.