Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Phaselis Çalıştayı’ndan ‘Sivil Denetleme Kurulu’ çıktı: ‘Ben yaptım, oldu’ şeklinde kullanılamaz

0

Phaselis’e Dokunma ve Phaselis İnisiyatifi tarafından Phaselis’i korumak ve alanda yapılacak projeye karşı Antalya‘nın Tekirova ilçesinde bulunan Phaselis Bostanlık Koyu‘nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Dün (16 Nisan) gerçekleştirilen basın açıklamasında 6 Şubat depremlerine işaret edilerek depremin hemen ertesi haftasında başlanan, 1.derece sit alanı ve Beydağları Mili Parkı içerisinde yer alan Phaselis Antik Kenti‘ndeki inşaat çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca devam edildiğine vurgu yapıldı.

‣ Phaselis’te yasa dışı inşaat sürüyor, halk ayakta: Suç duyurusu ve Koruma Kurulu’na başvuru yapıldı
‣ Akdeniz’in doğal ve kültürel mirası tehlikede: Phaselis’te 1. Derece Sit Alanına beton dökülüyor
‣ Phaselis’e betona izin vermeyeceğiz

‘Sıra milli parklarda’

Yeşil Gazete yazarı Erol Malçok tarafından okunan açıklamada “Dokunulmayan en son milli parklar kalmıştı, şimdi sıra oralara geldi” ifadelerine yer verildi. Eyleme birçok aktivist katıldı. Ayrıca 15 ve 16 Nisan’da Phaselis için bir de çalıştay gerçekleştirildi.

 

Phaselis

Çalıştayda bölgenin çok değerli ve hassas bir flora ve faunaya sahip olduğu vurgulanırken yüzeye yapılacak müdahalelerin kabul edilemez olduğu, geri dönülmez zararlara yol açacağı belirtildi. Ayrıca konuya ilişkin bir de durum raporu hazırlanacağı aktarıldı. Bölge için bir eylem ve yönetim planına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı. Phaselis Koruma Çalıştayı‘ndan 10 maddelik bir eylem planı çıktı:

  1.  Phaselis Bostanlık ve Phaselis Alacasu koylarındaki inşaatlar derhal durdurulmalı, hâlihazırda yapılmış olan tüm alt ve üst yapı kontrollü olarak sökülmeli ve alanın onarımı gerçekleştirilmelidir. Tüm bu işlemler, ilgili uzmanlar denetiminde alana daha fazla zarar verilmeden yapılmalıdır.
  2. Yasal süreç sonuçlanana kadar Phaselis Bostanlık ve Phaselis Alacasu koylarındaki plaj projesine ait bütün işlemler durdurulmalıdır.
  3. Koruma ve kullanma” dengesi yerine “koruma ve korumaya uyumlu kullanma” yaklaşımı öngörülmelidir.
  4.  Phaselis Bostanlık ve Phaselis Alacasu koyları ziyaretçilere yönelik özel araç trafiğine kapatılmalıdır.
  5. Başta sit alanındaki koylar (Phaselis Bostanlık ve Phaselis Alacasu) olmak üzere bütün sit alanının korunması için yeterli sayıda bekçi görevlendirilmelidir.
  6. Phaselis Bostanlık ve Phaselis Alacasu koylarında arkeolojik kazıların bir an önce başlaması için gereken destek sağlanmalıdır.
  7. Phaselis ziyarete açık ören yeri içinde araçların rastgele park etmesine engel olunmalı ve araçlar gişelerin yakınında park edecek şekilde düzenleme yapılmalıdır.
  8. Hem Phaselis ziyarete açık ören yeri hem de Phaselis Bostanlık ve Phaselis Alacasu koylarında kara ve deniz ekosistemlerinde taşıma kapasitesi analizleri yapılmalı ve taşıma kapasitesi tabanlı ziyaretçi yönetim planı hazırlanmalıdır.
  9. Phaselis ziyarete açık ören yeri, Güney Limanı içinde Phaselis Koyu, Phaselis Bostanlık Koyu ve Phaselis Alacasu koylarında halk sağlığının, deniz canlılarının ve ekosistemin korunması için deniz suyu kalitesinin korunması sağlanmalıdır.
  10. Korunacak hedef türlerin ve özel yaşam alanlarının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Gürültü ve ışık kirliliğine neden olacak hiçbir uygulama yapılmamalıdır.

Phaselis

Phaselis Sivil Denetleme Kurulu kuruldu

Orta ve uzun vadede sit alanının güvenliğini sağlayacak çevre düzenlemesi ve kontrollü giriş düzenlemesi yapılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada “Bu bağlamda, yönetim planını hazırlamak amacıyla Phaselis Sivil Denetleme Kurulu kurulmuştur. Bu kurul bünyesinde sivil toplum kuruluşları ve yerel inisiyatifler yer almaktadır. Bu kurulun amaçlarından biri yerel inisiyatiflerle birlikte bir alan yönetimi planı hazırlamaktır. Phaselis Koruma Çalıştayı’nda alınan kararların temelinde, Phaselis ören yeri ve birinci derece sit alanının kullanılması ve korunması amacıyla yapılacak faaliyetler belirlenecektir. Phaselis Sivil Denetleme Kurulu alanın korunması için bir gönüllülük sistemi oluşturacaktır” denildi.

Phaselis Sivil Denetleme Kurulu’nun milli parkta yapılacak tüm işlemlerin uluslararası anlaşmalara uygun olmasını sağlayacağı ve bugüne kadar yapılan tüm hukuksuz uygulamaların ve ilgili cezai işlemlerin de takipçisi olacağı bildirildi.

Çalıştaya Antalya Kültürel Miras Derneği, Antalya Peyzaj Mimarları Odası, Antalya Şehir Plancıları Odası, Antalya Temiz Çevre Derneği, Çıralı- Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa İçin Sanat Derneği (DİSDER), İstanbul, TEMA VAKFI Antalya İl Temsilciliği, Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi, WWF Türkiye, ÇEKÜL VAKFI ve Arkeologlar Derneği Antalya Şubesi temsilcileri katıldı.

‣Yurttaş Phaselis için bir araya geliyor 

Hedef Kapadokya, Uludağ ve Phaselis: Diğerleri de aynı kaderi paylaşacak

Öte yandan basın açıklamasında ise Kapadokya, Uludağ ve Phaselis‘in hedefte olduğuna ve alana giren inşaat makinasının durdurulamaması durumunda diğer milli park ve sit alanlarının da aynı kaderi paylaşacağına dikkat çekildi.

20 Şubat’ta ağır iş makinalarıyla Alacasu Koyu‘nda başlayan inşaatın şimdi Bostanlık Koyu‘na da sıçradığına değinilen açıklamada, Alacasu’da beton atmak da dahil yapılan tahribata halkın verdiği tepki sonucunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘un, betonların tamamen söküleceğini ve kazık sistemiyle sadece duş ve tuvalet yapılacağını ifade etmiş olduğuna yer verilen açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

‘Emir veriyor, inşaat başlıyor’

Phaselis“Oysa atılan 480 metrekarelik betonun, söküleceği sözü verilmesine rağmen 270 metrekaresi üzerinde inşaat yükseliyor. Ve buna bir de beton künkler üzerinden demir profillerle yapılan büfe eklendi. Yani ticari işletme söz konusu. Bütün ısrarlarımıza rağmen verili proje iptal edildikten sonra yeni proje bize verilmiyor. Bostanlık Koyu’ndaki rastgele ve hiç bir plana dayanmayan gecekondu tarzı çalışmaları da görünce bizde ellerinde bir proje olmadığı şüphesi de oluştu. Ayrıca Bostanlık Koyu’na çekilen güçlü şebeke elektiriği burada büyük bir işletme yapılacağını da düşündürtüyor.

Bakan Ersoy emir veriyor, inşaat başlıyor; emir veriyor, betonların bir kısmı sökülüyor. Bütün bu değişikliklerin ne müze müdürlüğünün ne koruma kurulunun ne de kazı başkanlığının dikkate alınmadan yapıldığı çok açık. Zira bu kurumların böyle ucube yapılaşmalara izin vermesi mümkün değil diye düşünüyoruz. Çünkü danıştığımız arkeologlar ve mimarlar her iki koyda da yapılanların hiçbir koruma kuralına uymadığını söylüyor. Zaten ne zaman inşaat sahasında olsak bulunması zorunlu olan arkeoloğa rastlamıyoruz. Ve bunu tutanakla da tespit ettirip suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca, yasak olmasına rağmen çalışmaların mesai saati bitiminden sonra hatta geceleri de devam ettiğini biliyoruz. Bunların elimizde video kayıtları var ve basında yayınlamış bulunuyoruz.”

Bakanlığın çelişkili davranışlarda bulunduğunu aktaran aktivistler bunu şöyle örnekledi:

  • “2014 yıkında şu an bulunduğumuz Bostanlık Koyu’nun biraz arkasına kiraladığı araziye Fettah Tamince otel yapmak istemişti. Bunun üzerine çevreciler ve bölge halkı tepki göstermiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı da burası 1.derece sit alanı diyerek otele izin vermemişti.
  • Yine Bakan Ersoy’un kendisi iki yıl önce Tarım Orman Bakanlığı‘nın bu koylarda yapmak istediği bir projeye sit alanında inşaat olmaz diyerek karşı çıkmıştı. Şimdi ise yangından mal kaçırır gibi bayrama yetiştirme telaşıyla yürüyen bu gecekondu nitelikli inşaatları anlamakta güçlük çekiyoruz. Oysa beklerdik ki bir sorun varsa, bu koylarda tuvalet olmamasına dair, bilim insanlarına, çevrecilere sorularak bir proje üretilsin.”

Ben yaptım, oldu‘ şeklinde kullanma hakkı…

“Phaselis hepimizin, tüm canlıların ve korunması gereken kültürel mirasın Phaselisi. Tam da bu nedenle kimse burayı ‘ben yaptım, oldu‘ şeklinde kullanma hakkına sahip değildir. Yapılacak en küçük bir müdahale defalarca düşünülmeli, fikir alınmalı ve danışılmalıdır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şunlar aktarıldı:

“Ayrıca ihale süreci ile ilgili şüphelerimiz artarken, az evvel aldığımız habere göre; Gazeteci Yusuf Yavuz’un bugün yayınlanan haberine göre; TURAŞ’ın eski genel müdürü Taylan Şimşek ; ‘Biz Phaselis’i 25 milyona ihaleye çıkaracaktık şimdi 47.7 milyona çıkmış, bu araştırılmalıdır ‘dedi.

Alacasu ve Bostanlık Koyları’ndaki bu tahribat abidesi projelerin iptal edilmesinin mücadelesini bırakmayıp, takipçisi olacağımıza söz veriyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.