Doğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Phaselis’te mahkeme kararı tanınmıyor, yürütme durmuyor: Kime güveneceğiz?

0

Peyzaj Mimarları Odası, Antalya‘nın Kemer ilçesinde bulunan, 1. Derece Sit bölgesindeki Phaselis Antik Kenti’ne Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nca verilen izin kapsamında yapılmak istenen inşaatlara karşı açtığı davayı kazanmış, Phaselis’teki inşaat için yürütmeyi durduma kararı verilmişti. Fakat Bostanlık Koyu‘nda iş makinaları dolaşıyor. Bugün (26 Nisan) Phaselis’te, sit alanında, büfe için yapılan kazı çalışmalarını ve iş makinalarını gören aktivistler yürütmenin durdurulduğunu belirterek mahkemenin kararını hatırlattı ancak inşaat faaliyetleri sürdürüldü. Alanda aktivistler inşaat alanından Jandarmalar tarafından uzaklaştırılmaya çalışıldığı kameralara yansıdı:

Aktivistler suç duyurusunda bulundu. Alanda sürdürülen inşaat çalışmalarına tepki gösteren aktivistler, büfe için inşaata başlanmasını, daha önce tuvalete öncelik verildiğinin söylenmesinin aksine girişilen ticari bir yapım işi olduğu ve yürütmenin durdurulması kararının faaliyete geçirilene kadar büfenin yapılmaya çalışıldığı şeklinde eleştirdi.

Antalya 3. İdare Mahkemesi‘nde görülen davada geçen hafta çıkan kararda ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi‘nin uygulanması halinde telafisi güç zararlar verileceği belirtilmişti.

‣Bakan Ersoy, yürütmesi durdurulan Phaselis’teki inşaatta açılış yaptı 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da geçtiğimiz günlerde Phaselis’e ziyarette bulunmuş, aktivistlerin yasal olmayan açılışı yaptığı yönünde tepkiler almıştı. Bakan Ersoy, bir aktivistin yürütmeyi durdurma kararını sormasının ardından soruyu yanıtlandırmadan aktivistten uzaklaşmış, aktivistin ise önünde sivil güvenlik görevlilerinin engel olarak durduğu görülmüştü.

Kafka‘nın Şato‘sunu aratmayan bir mekanizmayla karşı karşıyayız’

Öte yandan Phaselis’e Dokunma Hareketi tarafından konuya ilişkin yeni bir açıklama yapıldı:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel bir şirkete ihale ederek 1. Derece sit alanı olan Phaselis Antik Kenti sınırları içerisindeki Alacasu ve Bostanlık Koyları’na yasa dışı plaj inşaatı gerçekleştiriyor. Bu çerçevede 20 Şubat’ta Alacasu Koyu’na ağır iş makinalarıyla girilip, inşaat için beton dökülüp derin kazılar yapıldı.

Yaşam savunucularının ve yöre halkının tepkisi sonucunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, atılan betonları söktüreceğini ve kazıklı sistem üzerine sadece duş ve tuvalet yaptıracağını söyledi. Oysa gerçekler öyle değildi. Atılan betonun göstermelik olarak 210 metrekaresi söküldü ve diğer alanlarda hızla inşaat yükseldi. Bakanın sözlerine dayanarak projenin revize edildiği söyleniyor ancak tüm yasal başvurularımıza rağmen bu revize projeye ulaşamıyoruz. Ancak bilgi edinme hakkı kanununa göre bu bilgiyi açıklamaları zorunludur.

Hepinizin bildiği gibi Bakan Ersoy, 22 Nisan günü Phaselis Alacasu Koyu’nda kafeteryayı ve inşaatları ziyaret etti. Üstelik 13 Nisan’da, bu inşaatların antik kente, flora ve faunaya geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vereceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen!

Yani bizzat bakanın kendisi yasalara uymuyor.

Şimdi de bu hukuksuzluk 1.derece arkeolojik sit alanı ve Milli Park koruma statüsündeki Bostanlık Koyu’na sıçramış durumda. Koy’a,160 KW’lık büyük bir elektrik altyapısı planlanıyor. Bu da yapılmakta olan projelerin bu noktada kalmayacağını ve yapılaşmanın gelişeceği işaretini veriyor.

Her iki koya ve projenin tamamına verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen 25 Nisan 2023 de Phaselis Bostanlık Koyu’na da ağır iş makinasıyla girilip derin kazılar yapıldı ve beton künkler yerleştirildi.

Hem de iddia edildiği gibi temel ihtiyaç olan tuvalet için değil, kafeterya için. Bu durum da gösteriyor ki halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması bahane edilerek koruma altındaki bu bölgeden rant elde edilmesi planlanıyor. Bu tahribatı ve yasadışılığı, jandarmanın engellerine rağmen görüntüleriyle kaydedip, savcılığa suç duyurusunda bulunduk.

Ancak suç duyurularımızın işleme alınması için jandarma, kaymakamlık, valilik ve savcılık arasında mekik dokuyoruz.

Kafka‘nın Şato‘sunu aratmayan bir mekanizmayla karşı karşıyayız. Hemen her kurum görevini yapmakta ayak diriyor. Ve böylece de yasadışı ‘gecekondu’ inşaatı bu sefer de Bostanlık Koyu’nu mahvediyor. Bizler, kültürel mirasına ve doğasına sahip çıkan yurttaşlar olarak ne betonlu ne betonsuz bir inşaatı bu dünya harikası Antik Kent sahasında istemiyoruz.

Likya Yolu’nun da bir parçası olan bu koylarda doğru koruma planı; girişlerin bir bekçi ile denetlenerek, kültür miraslarımızın gelecek nesillere aktarılmasının sağlanmasıdır. Phaselis Antik Kenti’nin tamamının nasıl korunması gerektiğine dair birçok bilim insanı ve ilgili kurumlarla bir çalıştay da yaptık ve sonuçlarını açıkladık. Sivil Denetleme Kurulu oluşturarak sorumluluk alacağımızı da gösterdik. Gelin sesimize ve nöbetimize katılın, bu ekolojik ve kültürel miras kıyımını hep beraber durduralım.”

You may also like

Comments

Comments are closed.