İklim KriziManşet

UNHCR Danışmanı: Brezilya’nın hayalet kasabaları gelecek iklim felaketlerinin habercisi

0

Birleşmiş Milletler‘in (BM) mülteci birimi, Brezilya‘nın güneyinde 170’den fazla insanın hayatını kaybettiği ve yarım milyon kişinin yerinden olduğu sellerin iklim değişikliğinin getirdiği felaketler için bir uyarı olduğunu söyledi.

Rio Grande do Sul eyaletinde 390 bine yakın kişi yağışlar ve sel nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldı. Bölge tarihinin en kötü felaketi olarak nitelendirilen sellerin gerçekleşme olasılığı, iklim değişikliği nedeniyle iki kat daha yaygın hale geldi.

Brezilya’da sel 149 kişinin ölümüne neden oldu: ‘Haftalarca sürebilir’
Brezilya’da sel felaketi: Can kayıpları artıyor, kültürel miras tehlikede

Fotoğraf: Gustavo Ghisleni

Hayalet kasabalara geri dönemeyebilirler

Reuters kaynaklarının aktardığına göre BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) özel danışmanı Andrew Harper, hafta sonu eyaletin başkenti Porto Alegre‘yi ziyareti esnasında sular altında kalan bölgeyi “hayalet kasaba” olarak nitelendirdi.

Harper, bölgede verdiği röportajda “Neredeyse 40 gün boyunca her yer sular altındaydı. Etrafta fareler bile dolaşmıyordu. Her şey ölmüştü” dedi.

Bölge halkı sel sularının çekilmesine rağmen sokaklardaki çöp ve moloz yığınları yüzünden mahallelerine geri dönemiyor. Porto Alegre’ye göç etmiş Venezuellalı mülteciler de dahil olmak üzere bölge halkı barınaklarda yaşamaya devam ediyor.

Art arda vuran sellerden en ağır etkilenen bölgelerde yaşayan insanlar bir daha evlerine geri dönemeyebilir. Ancak felaketlerin kaç kişiyi iklim göçüne zorladığı henüz bilinmiyor.

Eyalet vadisi Eduardo Leite, yeniden inşa maliyetinin 3 milyar doları geçeceğini belirtmişti.

2024’ün küresel güvenlik algısında, iklim göçü ve savaş ön sırada
Prof. Levent Kurnaz: Güney Asya’daki bugünün taşkını yakın geleceğin mülteci sorunu olarak kapımızı çalmaya aday
İklim krizi: 2070’te her üç kişiden biri iklim göçmeni olabilir
İklim göçü: Türkiye iklim krizini ağır bir şekilde hissetmeye başladı

İklim değişikliğinin sonuçlarına dair bir uyarı

Harper, bölgedeki iklim felaketinin tüm yetkililerin ve hükümetin tahminlerinin ötesinde olduğunu ve herkesin bu tür felaketler için daha hazırlıklı olması gerektiğine dair uyardı.

Brezilya’daki felaketin tüm Amerika kıtasında görülebilecek iklim felaketlerinin bir habercisi olduğunu vurgulayan Harper, bu felaketleri görmezden gelmenin tehlikeli olduğunu söyledi.

Hükümetlerin Porto Alegre gibi iklim değişikliğine en savunmasız bölgeler ve buralarda yaşayan insanlar için iklim planları tasarlaması gerekiyor.

“Bu bir uyarı sinyali ve 5-10 yıldır uyarı sinyallerini görüyoruz” diyen Harper, artık uyanma vaktinin geldiğine dikkat çekti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.