İklim KriziManşet

2024’ün küresel güvenlik algısında, iklim göçü ve savaş ön sırada

0

Münih Güvenlik Konferansı‘nın (MSC) yakın tarihli bir raporuna göre, insanlar Rusya‘nın saldırganlığından ziyade dünya çapında bir savaş ve iklim göçünden korkuyor. Çin ve Tayvan‘ın dahil olduğu Hint-Pasifik çatışmasının artması da korkuları artırıyor.

Bu hafta Bavyera’da yapılacak güvenlik zirvesi öncesinde konuşan MSC Başkanı Christoph Heusgen, 2024 yılında dünyanın “jeopolitik gerilimler ve ekonomik belirsizlikteki artışla işaretlenen dünya siyasetinde bir düşüş eğilimi” ile karakterize edileceğini söyledi.

16-18 Şubat tarihlerinde dünyanın dört bir yanından askeri personel, güvenlik uzmanları ve üst düzey politikacılar bir kez daha Münih’te bir araya gelecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski‘nin de toplantıya katılması  bekleniyor.

Geçen yılki konferans öncesinde yayınlanan Münih Güvenlik Endeksi araştırmasında, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı, özellikle dünyanın yedi gelişmiş ekonomisini içeren G7 ülkeleri için güvenliğe yönelik en büyük tehdit olarak değerlendirilmişti.

Ancak MSC’nin Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika‘nın yanı sıra G7 ülkelerinden 12.000 kişi üzerinde yaptığı bu yılki ankette “savaş ve iklim değişikliğinin yol açtığı göç” artık küresel bir değişim ihtimalinden çok daha önemli görülüyor. Diğer iklim endişeleri de MSC Güvenlik Endeksi’in üst sıralarında yer alıyor. 

Örneğin, İtalya‘da en önemli üç endişe aşırı hava koşulları ve orman yangınları, genel olarak iklim değişikliği ve doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesiyken, Almanya en çok savaş veya kitlesel iklim göçü konusunda endişeleniyor. Fransa ise bu riski ikinci sıraya koyuyor ve onu genel olarak iklim değişikliğiyle ilgili konular  takip ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.