Brezilya’da sel felaketi: Can kayıpları artıyor, kültürel miras tehlikede

Brezilya’nın Rio Grande do Sul eyaletinde etkili olan şiddetli yağışlar, 169 kişinin hayatını kaybetmesine ve 2 milyon insanın etkilenmesine neden oldu. Sel, bölgedeki kültürel miras alanlarını da tehdit ediyor.

Brezilya’nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde 29 Nisan’dan bu yana etkili olan şiddetli yağışlar ve seller, büyük yıkıma yol açtı. Sivil Savunma’nın açıklamasına göre, ölenlerin sayısı 169’a yükselirken, 56 kişi hâlâ kayıp. Sellerden etkilenen 2,3 milyon kişinin 600 bini yerinden edildi.

The Sun gazetesinin aktardığına göre eyaletteki 469 kasabada arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde su seviyesinin azalmasıyla birlikte su şebekelerinin onarımı ve halkın içme suyuna erişimi sağlanmaya başlandı. Ancak hâlâ 42 otoyol, köprüler ve caddeler sular altında ve normale dönüş zaman alacak.

Rio Grande do Sul Valisi Eduardo Leite, “Bu, eyalet tarihinin en yıkıcı olayı” diyerek 180 günlüğüne “felaket durumu” ilan ettiklerini ve insanların tahliyesi için ciddi çaba gösterdiklerini belirtti. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise bölgeyi yeniden ayağa kaldıracaklarını açıkladı.

brezilya

Müzeler ve kültür alanları tehlikede

Sel felaketi, eyaletteki kültürel miras alanlarını da tehdit ediyor. Brezilya Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulan görev gücüne göre, eyaletteki 378 müzenin 50’sinden fazlası yapısal zarar gördü.

Porto Alegre’deki Casa de Cultura Mario Quintana (CCMQ) gibi kültürel merkezlerde büyük hasar meydana geldi. CCMQ’nun zemin katındaki ticari alanlar ve sinemalar su altında kaldı, birçok eser ise taşınarak koruma altına alındı. Müze müdürü Germana Konrath, binanın iç ve dış mekanlarının yeniden boyanması, ahşap çerçeve ve kapıların değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Brezilya’da sel 149 kişinin ölümüne neden oldu: ‘Haftalarca sürebilir’
Brezilya’da hissedilen sıcaklık 60 dereceyi geçerek rekor kırdı
Kenya ve Tanzanya’yı şiddetli yağmur ve sellerin ardından tropik siklon vurdu

Mercosul Bienali gibi önemli kültürel etkinlikler de ertelendi. Porto Alegre’deki Fundação Iberê Camargo, su baskınından önce bodrum katındaki eserleri tahliye etti. Ancak küçük müzeler, büyük zarar gördü; örneğin Museu Histórico Visconde de São Leopoldo‘daki birçok tarihi eser sular altında kaldı.

brezilya

Brezilya hükümeti, eyalete yaklaşık 10 milyar dolar değerinde bir federal yardım paketi açıkladı. Rio Grande do Sul’deki hasar 3,7 milyar dolar olarak tahmin ediliyor ve eyaletteki iş yerlerinin yüzde 90’ı kısmen veya tamamen zarar gördü. Vali Leite, eyaletin altyapısını yeniden inşa etmenin en az bir yıl süreceğini belirtti.

Unesco’nun Brezilya temsilcisi Marlova Jovchelovitch Noleto, sel felaketinin insan faaliyetleri ve sosyal eşitsizliklerin bir sonucu olduğunu vurguladı. Son otuz yılda eyalette ortalama yağış miktarı yüzde 30 artarken, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik kamu politikalarının yetersiz olduğu ifade edildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR