Brezilya’da sel 149 kişinin ölümüne neden oldu: ‘Haftalarca sürebilir’

Uzmanlar Brezilya'nın Porto Alegre kentinde sel sularının haftalarca geri çekilmeyeceğini öngörüyor. Hükümet tarihi sel felaketi sonrasında mağdur ailelere destek olmak için harekete geçti.

Brezilya‘nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaleti, Mayıs ayı boyunca şimdiye kadar metrekareye 630 milimetre yağış alarak Londra‘nın yıllık ortalama yağışını aşan bir yağmur miktarına tanık oldu.

Reuters‘in aktardığına göre Porto Alegre‘de Guaiba Gölü‘nün taşması sonucu eyalet başkenti ciddi bir sel baskınına maruz kaldı ve binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Brezilya

Uzmanlar, eyalette 149 kişinin ölümüne ve 108 kişinin kaybolmasına neden olan suların, tekrar yağış olması durumunda daha da yükselebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Federal Üniversite Rio Grande do Sul‘deki meteorologlar ve mühendisler, su seviyelerinin stabil hale gelmesinin veya artmaya devam etmesinin bir ayı bulabileceğini belirtti. Şu an için 250 bin eve elektrik verilemiyor, 136 binden fazla kişi ise suya erişimini kaybetti.

Brezilya’daki aşırı yağışlar nedeniyle en az 78 kişi öldü, 105 kişi kayıp
Brezilya’da hissedilen sıcaklık 60 dereceyi geçerek rekor kırdı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, tarihi sel nedeniyle evlerini veya eşyalarını kaybeden yaklaşık 240 bin aileye 5 bin 100 real (yaklaşık 32 bin TL) dağıtılacağını açıkladı. Bu yardımın maliyetinin yaklaşık 1.2 milyar real (yaklaşık 630 milyon TL) olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, eyaletin vatandaşları için bazı sosyal yardımların ödemelerinin öne çekileceğini ve yerinden edilen insanlar için özel sektörden ev alımı yapılacağını duyurdu.

Brezilya

Guaiba Gölü’nün su seviyeleri, haftalar boyunca yavaş yavaş düşmeye başlayacak, ancak bu süreç mevcut hava durumuna bağlı olarak değişebilir. Yeniden başlayan yağmurlar, su seviyelerindeki düşüşü geciktirebilir. Porto Alegre yakınlarındaki Paquetá köyünde yaşayanlar, su seviyelerini yakından izlemeye devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR