CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ülkedeki işsizlik sorununun ulaştığı boyuta dikkat çekmek için verdiği soru önergesi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlandı.
Bakan Selçuk verdiği yanıtta yalnızca 2017 ve 2019 yılları arasında “Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi” olarak bildirilen sigortalıların sayısının 1 milyon 484 bin 257 olduğunu açıkladı.
‘Gerçek işsizlik rakamları 10 milyonu geçiyor’
Evrensel’de yer alan habere göre Gürer verilen yanıta ilişkin değerlendirmesinde “Ülkemizde gerçek işsizlik rakamlarının, geniş tanımlı 10 milyondan fazla olduğu biliniyor. Her üç gençten biri işsiz. Üniversiteyi bitiren her dört gençten biri artık iş bulamayacağını tahmin ederek İŞKUR’a bile müracaat etmiyor. İşsizlik sorunu çığ gibi büyüyor. İnsanlar işsizlikten bunalıma giriyor. Sürekli işçilik yerine günlük yevmiyeli işçiliğe dahi razı hale geldi” dedi.
Gürer 3 yıl içinde 1.5 milyon kişinin, deneme süresi sonunda işten çıkarılmasının ayrıca üzerinde durulması gereken bir durum olduğunu belirterek gerekçe ve nedenlerinin irdelenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu verilerin “İşe al, dene, at” olarak ele alınamayacağını belirten milletvekili, konunun çok boyutlu bir şekilde incelenmesinin de şart olduğunu belirtti.
Gürer, deneme süresince, çalışanların TÜİK verilerine nasıl yansıdığının da açıklanmasını istedi.
‘İktidar işsizliğe çözüm üretmiyor’
Türkiye’de işsiz sayısının bazı Avrupa ülkelerinin nüfusundan fazla olduğuna dikkat çeken Gürer, “İşe girdikten sonra deneme süresi bitiminde işten çıkarılanların sayısı, üç yılda bazı Avrupa ülkelerindeki toplam çalışan sayısından daha fazla. Üretimin düştüğü, tüketim ve ithalata dayalı bir ekonominin uygulandığı Türkiye’de, işsizlik sorununun daha da vahim boyutlara ulaşacağını görmek olmasıdır. İktidar, sorunu çözmenin değil zamana yayarak günü kurtarmanın peşindedir” dedi.
Üniversite mezunu işsiz sayısında da ciddi artış olduğunu belirten Gürer, “Görünen o ki, işsizlik konusunda iktidarın planlı bir çözüm önerisi yoktur. Ayrıca deneme süresi geçici işçilik alanı olarak kullanılmakta olup güvencesiz, sendikasız ve düşük ücretli çalışmayı olağanlaştıran bu anlayışın da önü kesilmelidir. Nasıl olur da 1.5 milyon kişi 3 yılda deneme sürecinde başarılı bulunmayıp işten çıkarılır? Bu başlı başına bir araştırma konusu olacak öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.