ManşetDoğaİklim Krizi

Tuzla açıklarında müsilajın arttığı görüntülendi

0

Havaların ısınmasıyla İstanbul‘da Tuzla ve Kadıköy açıklarında yüzeyde görünür hale gelen müsilaj, birkaç gün içinde arttı.

DHA‘nın havadan görüntülerinde, Tuzla’daki müsilajın önceki günlere göre daha fazla olduğu görüldü. İki gün önce Kadıköy Fenerbahçe Sahili’nde de benzer görüntüler kaydedilmişti.

İlgili haber: Müsilaj kabusu geri mi dönüyor?

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Üzgünüm, şu an Marmara Denizi’nin farklı bölgelerinde yüzeyde müsilaj görünür durumda” ifadelerini kullanmış, geçen yıldan bu yana kirlilik yükünün azalmadığı Marmara Denizi’nde müsilajın diplerde olduğunu ve hiç yok olmadığını belirtmişti.

Kışın bitmesiyle müsilajın da yüzeye çıktığını belirten, “Nedenler ortadan kalkmadan müsilajın ortadan kalmasını bekleyemeyiz. Denizin zamanı yok. Hep beraber Marmara çevresinde yaşayan insanları denize yardıma çağırmamız gerek” demişti.

Geçen yıl başlayan müsilaj sorunu nedeniyle TBMM’de kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurulmasını önermiş, tüm evsel ve endüstriyel atık suların ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulması, arıtma tesislerinde su geri kazanımı sağlanması ve böylece Marmara Denizi’nin azot-fosfor yükünün azaltılması öncelikli önlem olarak sunulmuştu.

İlgili haber: Müsilaj Araştırma Komisyonu raporu: Marmara Denizi’ne artık biyolojik arıtma olmadan su verilmemeli

Meclis’te müsilaj gündemi

TBMM Genel Kurulu, Müsilaj Araştırma Komisyonunun sunduğu rapordaki öneriler ve  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın AKP Meclis grubuyla birlikte üzerinde çalıştığı yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu‘nda görüşülecek.

İlgili haber: Müsilajla mücadele için gecikmeli yasa hazırlığı: Arıtma tesisi zorunluluğu planlanıyor

Teklif, Marmara Havzası’nda bulunan İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa ve bu illere sınır olan il belediyelerine İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma zorunluluğu getirilmesini öngörüyor. Belediyelere, tüm atık suların denize ulaşmadan yeniden kullanılabilir hale gelmesini sağlayan tesisle ilgili proje hazırlamaları için belli bir süre tanınacak.

AKP kaynaklarının verdiği bilgiye göre, atık suların denizi kirletmemesi için Marmara Havzası’ndaki illerde en az 60 tesis kurulması gerekecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.