Tuzla açıklarında müsilajın arttığı görüntülendi

Tuzla ve Kadıköy açıklarında görünür hale gelen müsilaj, birkaç gün içinde arttı. Meclis bu hafta müsilaj yasa teklifini görüşüyor.

Havaların ısınmasıyla İstanbul‘da Tuzla ve Kadıköy açıklarında yüzeyde görünür hale gelen müsilaj, birkaç gün içinde arttı.

DHA‘nın havadan görüntülerinde, Tuzla’daki müsilajın önceki günlere göre daha fazla olduğu görüldü. İki gün önce Kadıköy Fenerbahçe Sahili’nde de benzer görüntüler kaydedilmişti.

İlgili haber: Müsilaj kabusu geri mi dönüyor?

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Üzgünüm, şu an Marmara Denizi’nin farklı bölgelerinde yüzeyde müsilaj görünür durumda” ifadelerini kullanmış, geçen yıldan bu yana kirlilik yükünün azalmadığı Marmara Denizi’nde müsilajın diplerde olduğunu ve hiç yok olmadığını belirtmişti.

Kışın bitmesiyle müsilajın da yüzeye çıktığını belirten, “Nedenler ortadan kalkmadan müsilajın ortadan kalmasını bekleyemeyiz. Denizin zamanı yok. Hep beraber Marmara çevresinde yaşayan insanları denize yardıma çağırmamız gerek” demişti.

Geçen yıl başlayan müsilaj sorunu nedeniyle TBMM’de kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurulmasını önermiş, tüm evsel ve endüstriyel atık suların ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulması, arıtma tesislerinde su geri kazanımı sağlanması ve böylece Marmara Denizi’nin azot-fosfor yükünün azaltılması öncelikli önlem olarak sunulmuştu.

İlgili haber: Müsilaj Araştırma Komisyonu raporu: Marmara Denizi’ne artık biyolojik arıtma olmadan su verilmemeli

Meclis’te müsilaj gündemi

TBMM Genel Kurulu, Müsilaj Araştırma Komisyonunun sunduğu rapordaki öneriler ve  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın AKP Meclis grubuyla birlikte üzerinde çalıştığı yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu‘nda görüşülecek.

İlgili haber: Müsilajla mücadele için gecikmeli yasa hazırlığı: Arıtma tesisi zorunluluğu planlanıyor

Teklif, Marmara Havzası’nda bulunan İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa ve bu illere sınır olan il belediyelerine İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma zorunluluğu getirilmesini öngörüyor. Belediyelere, tüm atık suların denize ulaşmadan yeniden kullanılabilir hale gelmesini sağlayan tesisle ilgili proje hazırlamaları için belli bir süre tanınacak.

AKP kaynaklarının verdiği bilgiye göre, atık suların denizi kirletmemesi için Marmara Havzası’ndaki illerde en az 60 tesis kurulması gerekecek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR