Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021 yılı ilkbahar-yaz aylarında Marmara Denizi’nin yüzeyini kaplayan müsilajın geri döndüğünü söyledi.

Balıkesir Erdek Körfezi’nde incelemeler yapan Sarı, 10 metre derinlikte başlayıp, 15 metre derinliğe kadar müsilaj oluştuğunun tespit edildiğini, bunu nedeninin ise Marmara Denizi Eylem Planı’nınn etkin biçimde uygulanmaması olduğunu belirtti.

‘Eylem planı uygulanmadı, kirlilik yükü azaltılmadı’

Profesör Sarı, kontrol dalışı sonrası yayınladığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“2021 yılında hazırlanarak uygulamaya konulan 22 eylemden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı’nın (MDEP) 14 maddesi denizin kirlilik yükünü azaltmakla ilgiliydi.

Üzülerek belirtmek gerekir ki MDEP etkin şekilde uygulanamadığı için denizin kirlilik yükü azaltılamamış ve müsilaj yeniden Marmara Denizi’ni tehdit eder hale gelmiştir.

Müsilajın deniz ekosistemine vereceği zararları azaltmak, balıkçılık ve turizm başta olmak üzere ekonomik kayıpları sınırlandırmak için acilen merkezi ve yerel yönetimlerin harekete geçmesi şarttır.

Marmara Denizi’ne ulaşan tüm kirlilik kaynakları kontrol altına alınmalıdır. Denize su değil zehir taşıyan Nilüfer Çayı, Gönen Çayı, bir tünelle Marmara’ya bağlanan Ergene Nehri’’ne kontrolsüzce salınan endüstriyel atıklar durdurulmalıdır.

Bütün akarsular için debiye bağlı deşarj limitleri yeniden düzenlenerek acilen uygulamaya geçilmelidir. Müsilajın negatif etkilerini azaltmak üzere Marmara Bölgesi’nde her türlü arıtılmamış atık deşarjı acilen durdurulmalı ve denetimler artırılmalıdır.”

Yeşil Nokta‘Marmara’nın müsilajdan kurtulması için 16 arıtma tesisine ve 10 milyar TL’ye ihtiyaç var’
Yeşil NoktaBursa Su Kolektifi: Müsilaj yüzeyden temizlendi, denizde oksijen kalmadı
Yeşil NoktaMüsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu toplandı: Müsilaj, kirlenme zincirinin sadece bir halkası
Yeşil NoktaProf. Dr. Mustafa Sarı: Müsilajın büyük bir kısmı denizin dibinde

Müsilajın, uygun şartlar oluştuğunda her mevsim görülebileceğine dikkat çeken Sarı, Marmara Denizi’nde genellikle müsilaj oluşumunun Karadeniz’den gelen suyun minimum, durağanlığın maksimum olduğu ekim-kasım aylarında başladığına, üretimin maksimuma çıktığı ilkbahar aylarında ise yüzeye çıktığına dikkat çekti.

Yeşil NoktaMarmara’dan toplanan müsilaj nereye gidiyor, nasıl ‘bertaraf’ ediliyor?
Yeşil NoktaA’dan Z’ye müsilaj sorunu: İklim krizinin rolü nedir?
Yeşil NoktaMüsilaj sonrası Marmara Denizi’ndeki balık tür çeşitliliği yüzde 25 azaldı
Yeşil NoktaMüsilaj Araştırma Komisyonu raporu: Marmara Denizi’ne artık biyolojik arıtma olmadan su verilmemeli

‘Atık yükü azaltılmalı’

Sarı iklim değişikliğine bağlı deniz yüzey sıcaklığı ve artan kirliliğin müsilaj oluşumunu tetiklediğini belirtti:

“Müsilaj, deniz ekosistemine ciddi zararı olan bir felakettir. Marmara Denizi çevresinde yaşayan 25 milyon insanın atıklarının ne yazık ki halen en fazla yüzde 55’i arıtılıyor.

Geriye kalan atıkların yüzde 45’i sadece parçacıklar fiziksel olarak ayrılarak derin deşarjla denize boca ediliyor.

Ülke endüstrisinin yarısından fazlası da Marmara Denizi çevresinde kümelenmiş vaziyette. Sanayi atıklarının da en iyi olasılıkla yarısı arıtılıyor, geri kalan kısmı hiç arıtılmadan Marmara Denizi’ne ulaşıyor.

Yoğun tarımsal faaliyet esnasında kullanılan gübreler, tarım zehirleri ve akarsu ağı ile denize ulaşan atıkların miktarı da azımsanmayacak kadar yüksek.

Deniz suyu sıcaklığı artışını sınırlandırmak veya deniz şartlarındaki durağanlığa müdahil olmak ne yazık ki mümkün değil. Bu yüzden 2021 yılından beri tüm bilim insanları yeni müsilaj oluşumunun önüne geçmenin tek yolunun Marmara Denizi’nin atık yükünün azaltılmasıyla mümkün olduğuna dikkat çekmektedir.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

‘Dünyanın büyük kısmında ağaçlar ve toprak 2023’te neredeyse hiç CO2 emmedi’

Karasal karbon depolarının ani çöküşü henüz iklim modellerine dahil edilmedi. Eğilim sürerse, bu durum küresel ısınmayı geometrik olarak hızlandırabilir.

Sahte analiz raporlarıyla getirilen GDO’lu mısır operasyonunda 50 gözaltı

Rusya ve Ukrayna'dan getirilen GDO'lu ürünlerin sahte raporlarla Tekirdağ Limanı'ndan yurda dağıtılmasına ilişkin soruşturma altı ay sonra tamamlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR