Türkiye’nin ilk organik köyünde hasat zamanı

Manisa’nın Salihli İlçesi’nde 1989 yılında organik tarımla tanışan ve Türkiye’nin ilk organik üretimi yapılan Tekelioğlu Köyü‘nde üreticilerin yüzü hem yüksek gelir hem de yüksek kazançla gülüyor. 75 hanenin olduğu köyde üreticilerin yüzde 95’i organik tarımla uğraşırken önceden çorak olan topraklardan artık her sezonda 2 defa ürün alınabiliyor.

Köye 1989 yılında organik tarım ürünleri işleyen Rapunzel firmasının gelmesi ile köylünün kaderi değişti. Önceden tamamına yakını bozkır olan verimsiz topraklar, köylünün zamanla organik tarıma yönelmesi ile yeniden hayat buldu. Rapunzel Firmasının Tekelioğlu Köyü’ndeki temsilcisi olan 47 yaşındaki İsmet Erefe, Tekelioğlu’nun Türkiye’nin ilk organik tarım üretimine geçiş yapan köyü olduğunu kaydetti.

Erefe, “Köyümüz 75 haneli ve yaklaşık 300 nüfusdan oluşuyor. Marmara Gölü kenarında yer alan köyümüzde bundan yaklaşık 25 yıl önce sadece kuru tarım ürünleri üretilebiliyordu. Bir de köyümüzün hemen yanında bulunan gölden balık avlanabiliyordu. Ancak 1989 yılında organik tarım ürünleri işleyen Rapunzel Firması’nın köyümüze gelmesi ile birlikte köyün kaderi bir anda değişti. Köyümüzde ilk etapta organik susma projesi hayata geçti” dedi.

Tekelioğlu Köyü’nde yaklaşık 10 bin dönümlük alanda organik tarım sayesinde üretim yapılabildiğine dikkat çeken Erefe, “Daha önceleri köyümüzün toprakları bozkır gibi verimsizdi. Şimdi aklınıza gelen bütün sebze ve meyve çeşitlerini yetiştirebiliyoruz. Topraklarımızın çoraklaşmasındaki en büyük etken ise suni gübreler ve kimyasal ilaçlardı. Artık tamamen gerçek hayvan gübresi veriyoruz. 23 yılın sonunda da doğa kendini yeniledi ve toprak yeniden verimli hale geldi. Ürünlerimizin tamamının organik olmasından dolayı da daha çok kazanıyoruz” dedi.

ORGANİK MARKETİ BİLE VAR

Tekelioğlu Köyü’nde yetiştirilen ürünlerin tamamına yakınının organik olması köyde bir de ‘Doğal ve Organik Ürünler Marketi’ açılmasına zemin hazırladı. Market hakkında da bilgi veren İsmet Erefe, tamamen organik ürünlerin satıldığını söyledi.

Ürünlerin tamamının sertifikalı ve sağlığa uygun olduğunu kaydeden Erefe, market içerisinde nohut, mercimek, üzüm, incir, antep fıstığı, fındık, tarhana, bulgur, zeytin yağı, kurutulmuş domates gibi ürünlerin satışının yapıldığını belirtti.

ORGANİK TARIM OLMAZSA KOMPOST

İsmet Erefe, organik tarımda kullanılan ham maddenin kompost olduğunu belirtti. Erefe, “Kompost, hayvanlardan elde edilen organik gübre. Bu gübreyi köyümüzün içerisinde bulunan tesislerde üretiyoruz. Bu madde ile ürünün verimi artıyor, kurumuş çoraklaşmış topraklar bir süre sonra yeniden hayat buluyor” diye konuştu.

Tekelioğlu Köyü’nde organik tarıma geçen üretici İbrahim Akgöl ise “Daha önce organik tarıma geçmeden önce bir çok sıkıntı yaşıyorduk. Ürünümüzden istediğimiz verimi alamıyorduk, yeterince kazanamıyorduk. Organik Tarıma geçtiğimizden bu yana hem kazancımız arttı hem de insanlar için daha sağlıklı ürünler yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

(Yeşil Gazete, DHA)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR