Doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, evinizin ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde beslenmek en basit çözüm.
Peki eylül ayında hangi sebze ve meyveleri tüketmeliyiz?
Yeşil Düşünce Derneği tarafından hazırlanan takvim hangi mevsimde neleri yememiz gerektiğini bir kez daha hatırlatırken, yaz mevsimi sona ererken, mutfaklardaki sonbahar hazırlıklarını hatırlatıyor:
“Sonbaharın habercisi eylül ayında yaz sebzelerinin son dökümleri pazarlardaki yerlerini alacak. Hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabilirsiniz.”
🍉 Sonbaharın habercisi Eylül ayında, yaz sebzelerinin son dökümleri pazarlardaki yerlerini alacak. Hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabilirsiniz.#mevsimselbeslen #mevsimselbeslen #sağlıklıbeslenme #temizgıda #yeşildüşün pic.twitter.com/CT23nTKy3P
— Yeşil Düşünce Derneği (@yesildusun_) September 1, 2024
Hormon takviyesi, pestisitler ve doğal olmayan üretim teknikleri ile sebze ve meyvelere neredeyse istediğimiz her zaman market raflarından ulaşabiliyoruz. Ancak besinleri mevsiminde tüketmek hem doğa hem de sağlığımız için oldukça önemli.
Ayrıca, mevsiminde yetişmemiş meyve-sebze, doğa şartlarıyla işbirliği yapılarak değil, doğayla mücadele ederek üretildiğinden, üretiminde hibrid tohum, böcek ilacı ve kimyasal gübre kullanım oranı yükseliyor.
Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?
- Mantar
- Patlıcan
- Mısır
- Kereviz
- Biberiye
- Kırmızı turp
- Börülce
- Lahana
- Kırmızı biber
- Pazı
- Semizotu
- Havuç
- Barbunya
- Kabak
- Dolmalık biber
- Fındık
- Ceviz
- Karpuz
- Kavun
- Hünnap
- Mürdüm eriği
- Üzüm
- İncir
- Kuşburnu