Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

Türkiye depremde sınıfta kaldı, ya bundan sonrası?

0

En yüksek düzeyden duyuruldu. Özetle: Depremde yıkılan, yerle bir olan ve kullanılamayacak kadar hasarlı konutların yerine, hemen mart ayından başlanarak bir yıl içinde yenileri yapılacak!

Türkiye‘nin depremselliği ve deprem coğrafyası iyi bilinmektedir.  Her yıkıcı depremden sonra yeni verilere ve analizlere dayalı yeni bilgiler edinilmektedir. Kahramanmaraş depremlerinden de yerbilimsel açıdan çok şeyler öğrenilecektir. 

Geriye depremin kendisi kadar, belki de daha önemli olan, depremlerden ders çıkarma konusu kalmaktadır. Bu noktada Türkiye her seferinde sınıfta kalmıştır.

Bilimin yolundan yürünmeli

Hiç olmazsa bundan sonrasında, yerbilimciler, inşaat mühendisleri, şehir ve bölge plancıları, mimarlar vb. bilimci, uzman ve meslek kuruluşlarının yıllardan beri tartıştığı, önerdiği bilimsel ve teknik, akılcı öneriler mutlaka dikkate alınmalıdır. Özellikle, Kahramanmaraş depreminde bir kez daha çok acı bir biçimde gördüğümüz gibi, çok iyi bilinen diri fay kuşakları üstünde ve yakınlarında ve aynı zamanda ülkenin en önemli verimli tarım alanları niteliğindeki jeomorfolojik birimleri olan alüvyal ovalara, taşkın ve taşkın-delta ovalarına, eski ve yeni akarsu yataklarına ya da taşkın kanallarına ve yakınlarına hiç bir biçimde yeni yerleşimler, konutlar, organize sanayiler, hastaneler vb. yapılmamalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumlu bakanlık, kurum ve kuruluşları şimdi, pek çok sorunun ve ivedi konunun yanı sıra, bu konuya bilimsel gerçekleri ve bilimin yol göstericiliğini % 100 dikkate alarak çok titiz bir biçimde ve sorumluluk içinde yaklaşmalıdır.

Tüm yurttaşlar bunu ısrarla ve ivedilikle istemektedir ve bu istem tüm yurttaşların hakkıdır.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.