DünyaManşet

Tunus halkı değişim ümidini bırakmıyor

0
Tunus Protestoları
Tunus'ta protestolar devam ediyor

Tunus’ta eski diktatör Zeynülabidin bin Ali’yi ülkeden uzaklaştırmayı başaran protestolar olayların seyrine müdahil olmaya devam ediyor. Ülkede oluşturulan milli mutabakat hükümetinin yapısını bir aldatmaca olarak gören ve Tunus şehrinde toplanan çoğu sendikalı yüzlerce protestocuya polis gözyaşartıcı bombayla müdahale etti. Hâlihazırda ülkede olağanüstü hâl geçerli ve üç kişiden fazla bir kalabalığın biraraya gelmesi yasak.

Protestocular, eski diktatör İbn Ali’nin döneminde iktidarda olan Anayasal Demokrasi Hareketi (RCD) mensubu isimlerin ülkeyi seçimlere taşımak için oluşturulan milli mutabakat hükümetinde Dışişleri, İçişleri, Savunma ve Başbakanlık gibi kilit noktalar dahil sekiz bakanlığı almış olmasından rahatsız. Salı günü dört bakan çoğu Tunuslu’nun yolsuz olarak gördüğü eski hükümet mensuplarıyla kabine toplantısına katılmamakta ısrar gösterdiler. Bunun evvelinde, yine ayni gün, ikisi sendika bağlantılı üç bakan hükümetten istifa etmişlerdi. Tüm bu protestolara cevaben Cumhurbaşkanı Vekili Fuad el-Mubaza ve Başbakan Muhammed el-Gannuşi RCD’den istifalarını açıkladılar.

Eski muhalefet partisi et-Tecdid de RCD mensubu bakanlar bu partiden istifa etmezlerse milli mutabakat hükümetinden çekileceğini açıklamıştı. Sakıt diktatör İbn Ali’nin önde gelen kritiklerinden Cumhuriyet için Kongre (CPR) lideri insan hakları savunucusu Munsif el-Merzuki de sürgünden ülkeye geri döndü, ve ilk açıklamaları bu hükümetin aranan hükümet olmadığı, eskinin devamı olduğu ve ayrılması gerektiği doğrultusundaydı. El-Merzuki ayni zamanda Tunus’ta iyi bir bürokrasi olduğunu ve yolsuz eski hükümet gittikten sonra işlerin daha iyi yürür olduğunu ekledi.

Tunus Protestoları

Tunus'ta protestolar devam ediyor

Sendikalar ve internet aktivistleri öncülüğünde bir devrim

Tunus Sendikaları Genel Birliği (UGTT), eski RCD mensubu tüm bakanların geçici hükümetten ayrılmasını istediklerini, sadece başbakan için bir istisnanın sözkonusu olabileceğini açıklıyor. Şu ana kadar Tunus’taki ayaklanmalar internet üzerinden amorf bir hareket olarak şekilleniyor ve en kuvvetli ifadeler sendika sözcüleri tarafından geliyor. Gerçek bir halk devrimi olduğu sinyallerini veren harekette her hangi bir liderlik ya da merkez olgusu oluşmuş değil. Dini veya partiler siyasetiyle alâkalı her hangi bir tema öne çıkmıyor. Protestocuları biraraya getiren temel sorunlar özgürlük, yolsuzluk ve işsizlik. Başta Cezayir ve Mısır, bölge devletleri benzer hareketlerin kendi ülkelerinde de gelişmesinden endişeli.

Pazar günü Anayasa Konseyi, halk ayaklanması üzerine ülkeyi terk eden Zeynülabidin bin Ali yerine Meclis Sözcüsü Fuad el-Mubaza’yı Cumhurbaşkanı Vekili tayin etmiş, el-Mubazza ise eski hükümet başbakanı Muhammed el-Gannuşi’ye ülkeyi seçimlere taşıyacak bir milli mutabakat hükümeti kurma görevini vermişti. Yeni hükümet, Aralık ortasından beri devam eden protestolarda ölü sayısının 78 olduğunu açıklıyor.

(Yeşil Gazete, BBC, al-Jazeera English, al-Jadaliyya)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.