İklim KriziManşet

[Dünyada İklim Turu] Petrol şirketlerine soruşturma, Antarktika’da erime

0
Schneiderman, başsavcılar adına açıklama yapıyor.
Başsavcılar, hedeflerine petrol devlerini yerleştirdi.

Dünyanın en büyük iki sera gazı salıcısı Çin ve ABD, iklim değişikliğini kısıtlamaya yönelik Paris Anlaşması‘nı imzalayacaklarını açıkladılar. İki ülke bir arada dünya salımlarının %40’ından mesul, ve bu açıklamaları anlaşmanın seyri için çok önemli. Yürürlüğe girmesi için aralarında dünya salımlarının en az %55’ini salıyor olacak şekilde en az 55 ülkenin imzalaması gereken anlaşma, 22 Nisan’da New York’ta dünya liderlerinin katılacağı bir merasimle imzalanacak. Türkiye‘nin bu tarihte imzacılar arasında olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

***

Hindistan Enerji Bakanı Piyush Goyal, ülkenin 2017 yılına kadar güneş enerjisinde 100GWh kurulu güce erişeceğini açıkladı. Bu miktar güç, geçtiğimiz sene 2022 yılı hedefi olarak açıklanmıştı ve Türkiye‘nin toplam kurulu gücünün yaklaşık %40 üzerinde; Türkiye’deki mevcut güneş enerjisi altyapısının 300 katı.

***

Birleşik Kırallık‘ta sağlık kuruluşları ittifakı, hükumeti 2025 yılına kadar kömürlü termik santrallerin hepsini kapatmaya davet etti. 30 Mart’ta kurulan Britanya Sağlıkçılar İklim İttifakı (UK Health Alliance on Climate), doğrudan hava kirliliğinin yanı sıra iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti ve iklim değişikliği koşullarında hava kirliliğinin etkisinin de ağırlaştığının altını çizdi. Geçtiğimiz ay, İskoçya‘daki son kömürlü termik santral kapanmıştı.

***

Geçtiğimiz sene ayni şekilde yeniden yapılanan E.On enerji şirketinin ardından, en büyük rakibi RWE de ikiye ayrılıp faaliyetlerine yenilenebilirler ve köhne enerji kaynakları üzerine yoğunlaşan iki ayrı şirket olarak devam edeceğini açıkladı. Almanya‘daki enerji dönüşümünün mimarı Herman Scheer‘in öne sürdüğü ekonomik stratejiyi takip eden dev kömür şirketinin yeni yenilenebilir şirketi, eski şirketin daha büyük kısmından oluşuyor ve yurtdışına da odaklanacak.

***

Nature dergisinde geçen Çarşamba günü yayınlanan ve eski modellerde gözardı edilen erimelerin yol açacağı kaymalar gibi faktörleri kayda alan yeni modelleme analizine dayanan ve uzmanlarca son derece sağlam bulunan  araştırmaya göre 2100 yılına kadar Antarktika’daki erime, deniz seviyelerinde tahmin edilen 1 metreden daha fazla bir artışa yol açabilir. Araştırma üzerine daha önceki veriler ışığında harita modellemesi yapan Climate Central’a göre ise bu, dünyanın deniz kıyısındaki büyük kentlerinde 1,5 metrenin üstünde bir deniz seviyesi artışı anlamına gelecek. İyi haber ise, Paris Anlaşması‘nın hedefleri tutturulduğu taktirde böyle bir erimenin gerçekleşmeme ihtimalinin daha yüksek olduğunun teyidi.

***

ABD‘de bir başsavcılar ittifakı, daha önce benzeri olmayan bir girişime imza atıp önde gelen petrol şirketlerinin iklim değişikliği hakkında yanıltıcı davrandıkları üzerine tahkikat başlattı. Tahkikat, şirketlerin on yıllardır iklim değişikliği hakkında bildikleri gerçekleri yatırımcıları ve kamuoyuyla paylaşmamış olmaları üzerine odaklanıyor. 17 eyalet başsavcısı adına açıklamayı yapan New York Başsavcısı Eric Schneiderman “bilim insanlarını duyduk, ne olduğunu biliyoruz” dedi ve tahkikatın odağını “dolandırıcılık” olarak nitelendirdi. Schneiderman, “fosil yakıt bağımlılığımızın sonu olmasını umuyoruz” dedi. Tahkikat, Inside Climate News‘un geçtiğimiz  Eylül ayında araştırmacı gazetecilik başarısı bir yayın dizisiyle yayınladığı 1970’lere dayanan Exxon belgeleri üzerinden başlayacak, ama bu gerçekleri saklayan tüm şirketlere yayılabilecek.

Schneiderman, başsavcılar adına açıklama yapıyor.

Başsavcılar, hedeflerine petrol devlerini yerleştirdi.

 

(Yeşil Gazete, linkli referanslar)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.