ManşetMedya-İnternetTürkiye

TRT İstanbul Radyosu’nun boşaltılmasına çalışanlardan tepki

0
Fotoğraf: VOA

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu‘na (TRT) ait Ulus Yerleşkesi ve Harbiye‘deki İstanbul Radyosu‘nun tarihi binasının depreme dayanıksız olduğu iddiasıyla boşaltılmasına tepki gösteren Haber-Sen’de örgütlü olan TRT çalışanları bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan TRT spikeri ve Haber-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özlem Berkit ‘‘Binalar tehlikeliyse güçlendirilsin, bunun neyine karşı çıkıyorsunuz diyebilirsiniz. Tabii ki haklısınız. Eğer güçlendirme yapıldıktan sonra döneceksek hiçbir itirazımız olamaz. Ne yazık ki binamız o kadar çok elimizden alınmaya çalışıldı ki artık kurumun iyi niyetine inanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Sorularımıza yanıt alamadık’

KESK Haber-Sen olarak, genel müdürlüğe bu konuyla ilgili sordukları hiçbir soruya yanıt alamadıklarını belirten, Berkit, “Çürük raporlarını göremedik, nereden alındıklarını öğrenemedik. Radyo evimiz, radyo geçmişimiz, geleceğimiz, gidip döneceğiz’’ dedi. Berkit, yanıt bekleyen sorularını şu şekilde sıraladı:

TRT’nin binaları hangi tarihte, hangi deprem testine tabi tutulmuştur? Raporlar hangi kurumlardan alınmıştır? Güçlendirme ve tadilat süreci nasıl yürütülecek? Ne zaman tamamlanacaktır? Tadilat süresince taşınılacak Ayazağa’daki Bein Connect’e ait bina, hangi koşullarla kiralanmıştır? TRT sanatçıları nerede prova yapacak? Tadilat süreci niçin iki binada aynı anda başlamıştır?

Demir: TRT binası nadide bir eser

Muzaffer Sarısözen, Safiye Ayla, Zeki Müren, Nida Tüfekçi gibi sanatçıların emeklerinin ve çalışmalarının olduğu Radyoevi binasının nadide bir eser olduğunu vurgulayan TRT editörlerinden Mehmet Demir, bu kayıtların steril koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini ancak taşınma sırası ve sonrasında buna riayet edilip edilmeyeceğinin bir bilinmez olduğunu belirtti.

VOA Türkçe’nin soruları yanıtlayan Demir ‘‘Kazanda ne varsa kepçeye de o gelir diye bir laf var ya. Türkiye’nin bütününde gelenek ve hafızaya ne kadar özen gösteriyorsa iktidar, TRT’ye de en fazla o kadar gösteriyor” tepkisini gösterdi.

‘TRT’nin geçmişi emin ellerde değil’

Ayazağa’da dere yatağında kiralanan binanın bu arşivi korumak için objektif koşullara sahip olmadığının altını çizen Demir, 30 yıldır büyük bir gururla çalıştığı kurumda artık ‘‘eski TRT’ci yeni TRT’ci’’ ayrımı yapıldığını da ifade etti:

TRT’nin geçmişi hiç de emin ellerde değil. TRT her dönem iktidarların ideolojik aygıtı olarak çalıştırıldı, şu veya bu ölçüde. Fakat hiçbir dönem, bu dönem kadar propagandanın bir makineye dönüştüğü bir kurum olmadı burası.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.