Tohum – Defne Koryürek

Geçen hafta sonu Boğaziçi Üniversitesi’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen ve Hrant Dink anısına bir konuşma yapan eko-feminist, aktivist, bilim insanı ve yazar Dr. Vandana Shiva, konuşmasını bir şiirle kapattı. Filistin’den ve anonim gözüken bu şiiri Dr. Shiva’nın 1999 basımı “Biokorsanlık” başlıklı kitabında okuduğumda bu şehirde, bu turbo-megapolde, binlerce yılın emaneti tarihî surların yanı başında, toprağa, geleneğe, bilgiye, tarıma, kısacası hayata ve hayatta kalma usullerimize dair duruşumuzu anlatmaya kullanacağımı.. hiç öngörmemiştim! Ne tuhaf! Ne kadar naif, hattâ!

 

arazilerimizi yak
rüyalarımızı yak
şarkılarımızın üzerine dök asidi
talaşla kapla
katledilmiş insanlarımızın kanlarını
teknolojinle kıs
özgür olan herşeyin çığlığını,
vahşi ve yerli.
yoket.
yoket.
otumuzu ve toprağımızı
yerle yeksan et
her çiftliği ve her köyü
atalarımızın inşa ettiği
her ağacı, her evi
her kitabı, her yasayı
ve tüm hakkaniyeti ve ahengi.
bombalarınla dümdüz et
her vadiyi; sil iradenle
geçmişimizi
yazınımızı, mecazımızı
çıplak bırak ormanları
ve yeryüzünü
ta ki ne bir böcek
ne bir kuş
ne bir kelime
saklanacak tek köşe bulamasın.
yap ve dahasını da.
zulmünden korkmuyorum.
umutsuzluğa düşmüyorum hiç
zira bir tohum var koruduğum
bir küçük canlı tohum
koruyacak
ve yeniden ekeceğim.

yedikule bostanBu hafta sizi bu şiirle bırakmak istiyorum. Yarın hepimizin sığınmacı, yarın hepimizin aç, yarın hepimizin bostancı olacağını unutmayalım diye. Yarınımızı hangi tohumun yeniden başlatmasını istiyoruz, bulup seçelim ve kötü gözlerden, hoyrat bakışlardan, zalim esenlerden sakınalım diye. Bu hafta ben sessiz bırakıyorum köşemi, anonim bir şiir hepimize konuşsun diye. Yarına sakladığımız tohumu bulup, adını koyalım diye.

Defne Koryürek – Taraf

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Balık ekmek yemekle olmaz, Marmara’nın suyunu için!-Mehveş Evin

Ne yazık ki müsilaj felaketini balık yemek, denize girmek, denizin yüzeyini temiz görmeye indirgemek, bu büyük ekolojik krizi durdurmanın önündeki en büyük engel.

Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorununa bir çözüm: Agroekoloji – Bülent Şık

Agroekolojik yöntemler sulardaki nitrat kirliliğini azaltıcı bir sonuç doğurur ve bu da içme suyu kaynaklarının korunması anlamına gelir.

Örgütlü sessizlik – Arat Dink

Zeki Tekiner, dört ay önce başka bir silahlı saldırıdan şans eseri ölümcül bir yara almadan kurtulmuştu. Vali’yi olayın siyasi boyutu olduğuna ikna edememişlerdi. Dostları Nevşehir’den bir süre uzaklaşmasını istediler. O, “Bana Nevşehirliden zarar gelmez” dedi, kaldı. Su, tanıdık akıyor, değil mi?

Marmara Denizi’ndeki müsilaj kirliliğinde kömürlü termik santrallerin etkisi incelenmeli- Pelin Cengiz

İstediğiniz kadar yüzey temizliği yapın, bir yeri temizlerken diğer taraftan atık devam ediyorsa buna temizlik denir mi?

Marmara’nın ölümü: İstanbul kolera salgınına hazır mı – Bülent Şık

Denizdeki müsilajin kolera salgını getirmesi mümkün. Ama her şeye rağmen devam etmekten ziyade durmayı, onarmayı öne çıkarmalıyız. İnsan, bitki, hayvan ve çevre sağlığını bir bütünün birbiriyle ilişkili parçaları olarak görmeye çalışarak çözümler arayacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR