EkolojiKentManşet

Tarihçi Cemal Kafadar’dan Yedikule Bostanları’nda açık ders

0
yedikule bostanlari acik ders

Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi, İBB’nin 2022’de kara surlarında başlattığı restorasyon nedeniyle tarihi bostanların zarar gördüğüne dikkat çekerek “Surları korumak bostanları yok etmek değildir!” tepkisinin ardından bostanlarda açık ders gerçekleştirileceğini duyurdu. Yarın 14.00’da Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Cemal Kafadar‘ın anlatımı ile Yedikule bostanlarında gezilerek bir açık ders yapılacak.

Geçen senelerde belediyenin moloz dökerek yok ettiği İsmail Paşa bostanında başlayacak yürüyüş, sur boyunca devam edecek. Yaklaşık iki saat sürecek açık ders boyunca yok edilen bostan alanlarını görme fırsatı yaratılacak.

Buluşma Yedikule Kapısı’nın içerisinde, solda kalan moloza gömülmüş İsmail Paşa bostanında gerçekleştirilecek.

‣Yedikule bostanları için tek ses: Surlar, bostanlarıyla yaşasın! 

Geçen günlerde bostanda yapılan açıklamada  surların çevresinde varlığını sürdüren bostanlarla ilgili olarak “İstanbul kara surlarının inşa edildiği günden beri bostancılık faaliyetlerine ev sahipliği yaptığını, tarihi belgelerden ve fermanlardan biliyoruz. Kara surları birbirine paralel örülmüş duvarlardan, bu duvarların arasında bırakılmış peribolos alanından, burçlardan (kuleler), hendekten ve kapılardan oluşmaktadır” denilmişti.

Üç devlet görmüş bostanların, yüzyıllar boyunca çeşitli idari kararlarla koruma altına alındığını ve surlarla bir bütün olarak gelecek kuşaklara, bostancılarına miras bırakıldığını hatırlatan komite üyelerince yapılan açıklamada, “Ancak, İstanbul’un çok yakın zamana kadar neredeyse her semtinde karşılaştığımız bostanlarının başına gelen, kara surları ile bütünleşik olarak gelişmiş bostanların da başına gelmiştir; maalesef pek azı aramızdadır. Yedikule Bostanları bunlardan biridir” denilmişti.

Bostanların İstanbul’un ekolojik sisteminin hayati bir parçası olduğunun vurgulanmış, “Bugün ekolojik ilişkilerin yok edilişinin bedelini hava kirliliği, yağmursuzluk ve gıda kıtlığı olarak hep beraber yaşıyoruz. Böyle bir zamanda Yedikule Bostanları’na sıkı sıkıya tutunmamız gerekmez miydi? Tüm bunların gıda enflasyonunun tavan yaptığı, çiftçilerin tarımı terk ettiği günümüzde gerçekleştiğini de aklımızda tutmalıyız. Üzgünüz ve kızgınız, çünkü katılımcı bir süreç işletilmiyor” ifadeleri kullanılmıştı.

İBB’ye seslenen girişim üyeleri diyalog kurma taleplerini yineleyerek şu çağrıda bulunmuştu:

“Kara surları ile bostanları birlikte koruyan yaklaşımlar üretilebilir. Diyalog kapısının açılmasını, bostancıların bostanlarına kavuşmasını, bu çok katmanlı mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyoruz. Sizleri de bu konudaki çalışmalarımıza destek vermeye ve bostanların sesi olmaya çağırıyoruz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.