EmekManşetTürkiye

Soma maden faciasının yeniden yargılanmasında ikinci duruşma: Reddi hakim talepleri reddedildi

0

Manisa‘nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciası davasında yeniden yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, yönetim kurulu üyesi Haluk Evinç ve mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu‘nun yeniden yargılamalarında, ikinci duruşma Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

İlk yargılamada, mahkeme heyeti, aralarında Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu 5 sanık için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar, 9 tutuksuz sanık için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları vermiş; şirketin patronu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 sanık ise beraat etmişti.

Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, ‘olası kastla insan öldürme’ suçundan ceza alan Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu dört sanığın ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan cezalandırılmalarını istedi. Bunun üzerine  dava 13 Nisan’da yeniden görülmeye başladı.

310 maden işçisinin yakını ‘Adalet’ sesleriyle yürüdü

Davasının ikinci duruşması öncesi iş cinayetinde hayatını kaybeden 301 madencinin  yakınları, sivil toplum örgütleriyle birlikte ‘Adalet’ taleplerini dile getirerek yürüdü.

Ellerinde döviz ve pankartlarla alana gelen kalabalık, duruşmanın yapılacağı salonun girişinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen de katıldı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin önünde yapılan basın açıklamasında konuşan madenci yakınlarının avukatı Can Atalay, Soma’da adalet sağlanana kadar mücadelelerin devam edeceğini dile getirdi.

Avukat Can Atalay yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“7 yıldır olanı olduğu gibi görmemek için olmadık dümen çevirdiler. Türkiye’de en ucuz maliyet kalemi işçi canı. Bu düzen böyle gitmek. İşçilerin canını hiçe sayarak sadece cebinizi dolduruyorsunuz. Bu ülkede kimse ekmeğini kazanırken işçilerin öldürülmemesi için mücadele ediyoruz. Suçüstü yakalandılar. Avukat arkadaşlarımızı tutukladılar, arkadaşlarımıza ceza verdiler. Bu davayı takip ettikleri için ceza aldılar. Savcılara tekliflerde bulundular. Duruşma salonunda hakim tehdit etti bunlar…Eylülde karar veren Yargıtay’ı Ocak’ta değiştirdiler. Tezgahın ne kadar, dönen paranın ne kadar büyük olduğuna ve kullanılan paranın ne kadar büyük olduğunu görüyoruz. Bu kanıttır. Ocak ayında dönen dolabı herkes biliyor. Biz dönen bu oyunu bozacağız.”

Duruşmanın yapılacağı salon ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Salonun çevresi polis barikatlarıyla çevrilirken, bağlı bulunan sokaklar yaya ve araç trafiğine de kapatıldı.

Bugünkü duruşmaya yeniden yargılanan dört kişiden tutuksuz sanık Can Gürkan, SEGBİS ile katıldı. Diğer sanıkların ise ifadeleri bulundukları yerde alındığı için celseye katılmalarına gerek görülmediğine karar verildi. Duruşma öncesi söz alan madenci ailelerin avukatlarından Melike Polat, sanık Can Gürkan’ın ekrana sırtı dönük şekilde oturmasına tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, teknik arıza nedeniyle Gürkan’ın sırtı dönük oturduğunu belirtti.

Bilirkişi raporu istendi

Avukat Polat, sanık Haluk Evinç’in beyanları ve tanıkların ifadelerinden havalandırmayı ters çevirdiğini kabul ettiğine dikkati çekip, bu şekilde kaç kişinin ölümüne neden olduğuna yönelik bilirkişi raporu istediklerini söyledi.

Madencilerin avukatlarından Can Atalay ise bir gazetecinin köşe yazısında bazı bürokratların bu dava için araya girdiğini yazdığını belirtip, “Bu yazı yokmuş gibi mi yapacağız? Bu dava, Türkiye işçi sınıfının hak davasıdır” dedi.

Mahkeme heyeti, avukatların Evinç için bilirkişi raporu alınması ve gazetede çıkan iddiaların araştırılması konusundaki kovuşturmanın genişletilmesi talebini reddetti.

Reddi hakim talebi

Ailelerin avukatı Nergis Tuğba Aslan ise reddi hakim talebinde bulundu. Aslan, “Mahkeme başkanı ve iki üyeyi reddediyoruz. Savcının mütalaası da evlere şenlik. Zaten bozma kararını bire bir kopyalamış. 2 üye sadece sayıyı tamamlamak için orada oturuyor. Haluk Evinç, daha fazla insanın ölümünden ve yaralanmasından sorumludur. Havalandırmanın ters çevrilmesi sebebiyle 23 kişi ölmüş, 100’den fazla işçi de yaralanmıştır. Bunların faillerini araştırmayacak mıyız? Bir gazeteci, Soma davasında araya bürokratların girdiğini iddia ediyor. Eğer bunu değerlendirmiyorsanız bu sizi adaletli olmadığınızı gösterir. Verdiğiniz kararlarla dosyayı hızla ve haziran ayındaki atamalardan önce karara çıkarmaya çalıştığınızın farkındayız. Herkes burada ancak sanıklar yok. Sanıksız yargılama yapıyorsunuz” diye konuştu.

Avukat Mürsel Ünder ise mahkeme başkanına “Sizden adalet beklentimiz hiç yok. En azından göstermelik de olsa usulü uygulayın” diyen Ünder diğer iki heyet üyesine seslenerek, “Size dikta edileni onurunuz ve mesleğiniz için kabul etmeyin. Dosyayı okuduğunuzu, birlikte karar aldığınızı düşünmüyoruz” diye seslendi. 

Avukatların tüm talepleri mahkeme heyetince reddedildi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.