Sivil toplum seferberliğine en güzel örnek: Nesli tükenen 50 Asya çitası için harekete geçtiler!

Araba çarpması, av kıtlığı ya da tazıların saldırısıyla ölmelerinden korkulan 50 Asya çitası için İranlı çevreciler seferber oldu.

İran yönetiminin 2001’den bu yana BM’nin de desteğiyle yürüttüğü Asya Çitaları için Ulusal Koruma Projesi sayesinde çitaların soyunun tükenmesinin engelleneceği umuluyor. Dünyanın en hızlı kara hayvanı olan çita, saatte 120 kilometre hızla koşabiliyor. Bir zamanlar Doğu Hindistan’dan Senegal’in Atlantik kıyısına kadar görülüyordu. Afrika’nın güneylerinde sayıları belirli bir düzeyde tutundu, ama Afrika’nın kuzeyleri ile Asya’da ortadan kayboldular.

İran, BM’nin desteğiyle 2001’de koruma projesini başlattı. Proje sorumlusu Humen Jokar, projeye başlama nedenlerini “İran’ın Asya çitası bulunan son ülke olduğunu fark ettik” sözleriyle açıklıyor. Orta ve Kuzey İran’da sayıları 92’yi bulan özel eğitimli park bekçileri görevlendirildi. Bu bekçiler 6 milyon hektarlık bir alanı denetliyor.1980’lerdeki İran-Irak savaşı, özellikle ülkenin batısındaki vahşi hayvanlar için yıkıcı sonuçlar doğurmuş. Orta İran’daki çöllere çekildikleri fark edilene kadar çitaların soylarının tükendiği sanılıyordu. “Projeye başladığımızda en büyük tehlike av kıtlığıydı” diyen Jokar, “Çitalar kendi bölgelerini terk edip köylere yaklaşıyorlar. Çiftçiler ve köpekleri de sürüleri korumak için onları öldürüyor” diye devam ediyor.

Bu nedenle önce çitaların yediği ceylan ve tavşanların sayısını artırmaya odaklanmışlar. Popüler oyuncu Hediye Tahrani’nin başını çektiği bir yeni kampanya kapsamında Eylül’ün başlarından bu yana 8 milyar Riyal (170.000 Avro) toplanmış. Jokar bunun için “Bugüne kadar tanık olduğum en büyük sivil toplum seferberliği” diyor.

 

(Cumhuriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR