Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Sinpaş’ın Marmaris’teki kanunsuz inşaatı belediye baskını ile durduruldu

0
sinpaş

Muğla‘nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük’te Sinpaş GYO tarafından kanunsuz bir şekilde sürdürülen inşaat faaliyetleri, doğa savunucularının belediye ekiplerine haber vermesi üzerine incelemeye alındı ve durduruldu.

Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin ve Türkiye Komünist Partisi Marmaris ilçe sekreteri Korcan Yılmaz, sabah erken saatlerde Sinpaş’ın inşaat yasağına rağmen devam eden çalışmalarını tespit etmek üzere Aşıklar Tepesi‘ne gitti. Sinpaş, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda yalnızca peyzaj çalışması yaptığını ve belediyeden izin aldığını belirtmişti. Ancak, inşaat sahasına giren servis plakalarını not eden Beytekin ve Yılmaz, yaklaşık 600 ile 1000 kişiyi taşıyan servis araçlarının alana giriş yaptığını tespit etti.

sinpaş

Personelin çalışma bölgesine gitmesiyle birlikte çalışma sesleri duyulmaya başladı. Durumu zabıtaya telefonla ihbar eden Beytekin ve Yılmaz, 20-25 dakika sonra alana gelen zabıta ekibinin inşaat bölgesine hareket ettiğini bildirdi. Yaklaşık yarım saat sonra, Belediye Başkanı Acar Ünlü, fen işleri müdürü ve onlarca zabıta alana giriş yaptı.

Belediye başkanından Sinpaş’a: ‘Bu yaptığınız suç!’

Marmaris Kent Konseyi’nin aktardığına göre inşaat sahasında beton dökülüyor, demir atılıyor, kaplama yapılıyor ve çeşitli inşaat faaliyetleri kesintisiz devam ediyordu. Belediye başkanı ve ekipler, her katta inşaat çalışmalarını tespit etti ve tüm faaliyetler kameralarla kayıt altına alındı.

Zabıta ekipleri, inşaat alanında bulunan yüzlerce personeli tahliye etti. Belediye Başkanı Acar Ünlü, yetkililere bu faaliyetlerin yasadışı olduğunu ve inşaatın derhal durdurulması gerektiğini belirtti. Başkan Ünlü, “Bu yaptığınız suç, bir daha bizi buraya getirttirmeyin. İnşaatı derhal durdurun ve boşaltın” diyerek alandan ayrıldı. Belediye başkanının bu uyarısından sonra, fen işleri müdürü, zabıta müdürü ve zabıta ekipleri alanda kaldı ve Marmaris’ten ek zabıta desteği istendi.

Marmaris Kent Konseyi, Belediye Başkanı Acar Ünlü’ye görevini layığıyla yerine getirdiği için teşekkür etti ve kent doğasını korumaya devam edeceklerini belirtti. Konsey, Sinpaş’ın faaliyetlerini yakından takip etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Sinpaş Kızılbük davasında daha önce ne olmuştu?

Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Sinpaş’ın Kızılbük Koyu‘ndaki otel ve devremülk projesine karşı uzun süredir mücadele ediyor. Bu süreçte, doğa savunucuları tarafından yapılan birçok şikayet ve dava girişimine rağmen, şirketin faaliyetleri durdurulamadı.

Sinpaş’ın inşaat yasağına ve mahkeme kararlarına uymadığı, milli parkta dinamit kullandığı, tapulu arazisi dışına çıkarak milli park alanını talan ettiği ve halkın milli parka girişini engellediği suçlamalarıyla ilgili olarak doğa savunucuları tarafından yapılan birçok şikayet, savcılıklara iletildi. Ancak bu şikayetler, bugüne kadar dava dosyasına dönüşmedi. Aksine, Sinpaş’ın kendileri hakkında açtığı davalarla karşı karşıya kaldılar.

Marmaris’te Sinpaş davası: ‘Asla boyun eğmedik, eğmeyeceğiz’
‣ Sinpaş-Kızılbük Oteli inşaatında ‘tuhaf işler’!
‣ ‘Bakanlık, Marmaris’te milli parka beton santrali yapan Sinpaş’ı neden koruyor?’

Sinpaş, 15 Mayıs’ta yürürlüğe giren inşaat yasağına rağmen gece yarısı çalışmalarını sürdürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, turistik bölgelerde inşaat faaliyetlerinin otel rezervasyonlarını iptal ettirmesi ve çevre kirliliğine yol açması nedeniyle 15 Mayıs’tan 15 Ekim’e kadar inşaat yasağı getirmişti. Ancak, Marmaris Kent Konseyi üyeleri, 16 Mayıs’ta inşaat alanında çalışmaların devam ettiğini tespit etti ve 18 Mayıs’ta bir protesto eylemi düzenledi.

Sinpaş’ın ruhsat almadan başlattığı otel inşaatına karşı bölge halkının açtığı birçok dava bulunuyor. 2009 yılında iflas eden eski sahibinden araziyi alan Sinpaş Holding, 2010 yılında 1400 lüks konut yapımı için başvuruda bulunmuştu. Belediyenin bu talebi reddetmesinin ardından, 2021 yılında Muğla Valiliği tarafından alanda Kızılbük Wellness Resort inşaatı için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. 2023’ün başında Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin bu kararın iptali yönündeki kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından da onandı.

‣ Marmarisliler görüntülerle kanıtladı: Belediye ve Sinpaş’ın ‘sürmüyor’ dediği inşaat sürüyor
‣ Marmaris’te ‘Yettin gari Sinpaş’ buluşması: Milli Park girişine polis barikatı
‣ Sinpaş’a hukuk işlemiyor: Yaşanacak bir Marmaris kalmayacak

Projeye dair ruhsatların iptali için Marmaris Kent Konseyi ve Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ile birlikte bölge halkı tarafından açılan iki ayrı dava devam ediyor. ÇED olumlu kararıyla ilgili açılan dava ise İdare Mahkemesi’nde reddedilmesinin ardından Danıştay’a taşındı.

You may also like

Comments

Comments are closed.