Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin bölge halkının tüm itirazlarına ve yargı süreçleri devam etmesine rağmen inşaatına devam ettiği “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk” projesi dün (13 Haziran) mühürlendi.
Denize beton dolgusu döküldüğünün tespit edilmesi üzerine Marmaris Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü inşaat alanında inceleme başlatmıştı.
Kıyı alanında kaçak ve ruhsatsız olarak dolgu yapıldığının tespit edilmesi üzerine belediye ekipleri inşaatı mühürledi ve şirkete 60 milyon TL. idari para cezası kesildi.
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı:
“Yaptığımız tespitlerde İçmeler Mahallesi 2518 parsel önü kıyı alanında kaçak ve ruhsatsız 6 bin 520 metreküplük su içi betonu, 469 metreküplük kronman betonu ve 10 bin 867 metreküplük dolgu yapıldığı belirlendi. Söz konusu imalatların projesinin ve inşaat ruhsatının olmadığını nedeniyle 60 milyon liralık da bir idari para cezası kesildi.”
Sinpaş’ın ruhsat almadan başlattığı otel inşaatına karşı bölge halkının açtığı birçok dava bulunuyor. 2009 yılında iflas eden eski sahibinden araziyi alan Sinpaş Holding, 2010 yılında 1400 lüks konut yapımı için başvuruda bulunmuştu. Belediyenin bu talebi reddetmesinin ardından, 2021 yılında Muğla Valiliği tarafından alanda Kızılbük Wellness Resort inşaatı için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. 2023’ün başında Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin bu kararın iptali yönündeki kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından da onandı.
Projeye dair ruhsatların iptali için Marmaris Kent Konseyi ve Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ile birlikte bölge halkı tarafından açılan iki ayrı dava devam ediyor. ÇED olumlu kararıyla ilgili açılan dava ise İdare Mahkemesi’nde reddedilmesinin ardından Danıştay’a taşındı.
Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi‘nde örgütlenen Marmaris halkı projeye karşı uzun süredir mücadele ediyor. Bu süreçte, doğa savunucuları tarafından yapılan birçok şikayet ve dava girişimine rağmen, şirketin faaliyetleri durdurulamadı.
Şirket, 15 Mayıs’ta yürürlüğe giren inşaat yasağına rağmen gece yarısı çalışmalarını sürdürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, turistik bölgelerde inşaat faaliyetlerinin otel rezervasyonlarını iptal ettirmesi ve çevre kirliliğine yol açması nedeniyle 15 Mayıs’tan 15 Ekim’e kadar inşaat yasağı getirmişti. Ancak, Marmaris Kent Konseyi üyeleri, 16 Mayıs’ta inşaat alanında çalışmaların devam ettiğini tespit etti ve 18 Mayıs’ta bir protesto eylemi düzenledi.
Şirketin inşaat yasağına ve mahkeme kararlarına uymadığı, milli parkta dinamit kullandığı, tapulu arazisi dışına çıkarak milli park alanını talan ettiği ve halkın milli parka girişini engellediği suçlamalarıyla ilgili olarak doğa savunucuları tarafından yapılan birçok şikayet, savcılıklara iletildi. Ancak bu şikayetler, bugüne kadar dava dosyasına dönüşmedi. Aksine, Sinpaş’ın kendileri hakkında açtığı davalarla karşı karşıya kaldılar.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…