Silahlanma çığırtkanlığı

Hürriyet gazetesi silahlanma goygoyculuğu yapıyor, herkes de kuzu gibi dinliyor.

Bir arkadaşımın uyarısıyla farkettiğim Hürriyet gazetesindeki bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. “İstanbul’u vurma füzeleri” başlıklı haberde Türkiye’nin ABD’den 8 milyar dolarlık Patriot füzeleri alınacağı sırada Yunanistan’ın da Türkiye’nin batısını vurabilecek menzildeki Scalp füzelerinden satın aldığını öğreniyoruz. Yunanistanda yayınlanan Ta Nea gazetesinin çizdiği krokiler aynen Hürriyet’e nakledilmiş ve okurlara resimli masal olarak sunulmuş.yunanistanın kolları

Masal diyorum çünkü bir allahın kulu da oturup efendim bu füzeler nedir? Ne amaçla kullanılır? diye iki satır araştırmamış. Scalp denilen füzeler havadan karaya kullanılan ve temelde askeri hedefleri vurmak için geliştirilmiş füzeler. Konvansiyonel patlayıcı başlığın ağırlığı ise 450 kg. Yunanistanda 15 adet Mirage uçak var. Yani Yunanistan aynı anda 15 tane atabileceği bu hafif bombalarla vursa vursa İstanbuldaki bir kaç noktayı vurabilir. İşin aslını hiç dile getirmeyen Hürriyet gazetesi haberi Yunanistan’ın şer planlarını ortaya döküyormuş gibi yapıyor ve orada bırakıyor. Artık gerisini siz düşünün der gibi.

Türkiye’nin de partner olduğu F-35 projesinin sonucunda üretilecek olan f-35 uçaklarının temel özelliklerinden biri Scalp ve benzeri uzun menzilli füzeleri taşıyacak olmaları. Yani yakında biz de Scalp füzesi taşıyan uçaklara sahip olacağız. Hem de kısmen de olsa kendi ürettiğimiz uçaklar. Kimsenin de çıkıp “efendim Yunanistan’ın yaptığı ne kadar tehditkar bir hareketse F-35 projesiyle bizim yaptığımız da aynıdır.” dediği yok.

Ayrıca Türkiyenin de Yunanistanın da NATO üyesi olduğunu hatırlatmak istiyorum. Eğer NATO günümüzde tek bir işe yarıyorsa o da üye ülkelerin birbiriyle savaşmamasıdır.

Hürriyet gazetesi ve benzer ana akım medya kuruluşlarında bu coğrafyanın ve insanlarının savaşlardan neler çektiği ya da bütçenin ne kadarının açıktan ne kadarının örtülü ödenek kanalıyla orduya aktarıldığına dair pek bir haber göze çarpmıyor. Kimse bütçe açığıyla Patriotlara gidecek parayı kıyaslamıyor. Ekonomi yazarları Türkiye’nin krizden çıkması ya da küresel piyasalarda rekabet gücünü arttırması için neler yapılması gerektiğini yazarken, bütçenin ne kadarının ordu tarafından tüketildiğini hesaba katmıyor.

Toplumsal bilinci oluşturmakta etkin olan kitlesel medyanın konu silahlanma ve ordu olunca üç maymunu oynamasını kanıksadık. Ancak bağımsız medya bu konuda susmamalıdır. Bizim vergilerimizle oluşturulan bütçenin içindeki tüm kalemler şeffaf olmalıdır. Askeri harcamalar istisna değildir. Bu konuda Yeşiller’in açıklamasını yayınlamıştık.

Küresel kapitalizmin en sinsi ve en pis oyunu olan silah ticareti her yönüyle insanlık dışıdır. Yasal kanallarla alınan bir füzenin, Afrikadaki çocuk askerlerin eline tutuşturulan Kalaşnikoflardan hiç bir farkı yoktur. İkisi de öldürür. Hem insanları, hem de insanlığı…

Efe Göktoğan
Efe Göktoğanhttp://www.goktogan.com

Yeşil Gazete’nin kurucusudur. Makine mühendisi. İzmir’de yaşıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

'Üzerinde düşünülmesi gereken, neoliberal pratiklerle frenlenmiş toplumsal dinamik ve mekanizmaların baskı ve zor araçlarıyla kuşatıldığı şartlarda nasıl bir direnişin örülebileceğidir.'

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Açık Radyo’dan mesaj var: Buradayız, hazırız, neşemiz daim!

'Kainatın tüm seslerine açık' Açık Radyo,, sesini kesmek isteyenlerine inat cıvıl cıvıl, hareketli, ziyaretçi akınından başını kaldıramadan 30. yaş gününe ve dinleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

EN ÇOK OKUNANLAR