DünyaManşet

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan ‘Gazze’de ateşkes’ için yürüdü

0

Dünyanın çeşitli kentlerinde sayıları milyonlara ulaşan insanlar, İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasındaki sivillerin katledilmesiyle süren savaşta ateşkes kararı verilmesi için sokaklara döküldü.

ABD‘nin başkenti Washington, Fransa‘nın başkenti Paris, İngiltere‘nin başkenti Londra, Yunanistan‘ın başkenti Atina, Almanya‘nın başkenti Berlin, Venezuela‘nın başkenti Karakas ve Endonezya‘nın başkenti Cakarta kitlesel eylemlere sahne oldu.

Filistinlilerle dayanışma amaçlı düzenlenen savaş karşıtı eylemlerden biri ise İsrail‘in başkenti Tel Aviv‘de, Başbakan Binyamin Netanyahu‘nun evinin önünde gerçekleştirildi.

Washington D.C. / ABD

ABD’nin başkenti Washington D.C.’de Beyaz Saray yakınlarındaki Freedom Plaza‘da buluşan göstericiler, ateşkes sağlanması ve ABD’nin İsrail’e yardımlarını kesmesi amacıyla ülke tarihinin en büyük Filistin’e destek gösterilerinden birini düzenledi.

Washington’a Ulusal Yürüyüş: Özgür Filistin” adı altında organize edilen gösteriye 450’den fazla sivil toplum örgütü destek verdi.

Fotoğraf: Jose Luis Magana / AP

Gösteriye Filistin bayrakları ve Filistin’e destek pankartları ile şehir dışından gelenler de dahil yüz binlerce gösterici katıldı. Protestoyu organize eden kuruluşlardan ANSWER Koalisyonu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gösteriye 300 binden fazla kişinin katıldığını ve gösterinin, “Washington DC’de ABD tarihindeki en büyük Filistin yanlısı miting” olduğunu yazdı.

ABD’nin Filistin Hakları Kampanyası‘nın savunuculuk direktörü Iman Abid-Thompson, protestoların “Filistin dayanışma hareketi çevresinde desteğin ne kadar arttığının ve insanların gerçekten değişimin geldiğini görmek istediklerinin bir kanıtı” olduğunu söyledi.

Barış yanlısı Yahudi grupların da dahil olduğu gösteride yapılan konuşmalarda, Gazze’de hemen ateşkes çağrısı yapılırken, Joe Biden yönetiminden İsrail’e yönelik ABD yardımlarının durdurulması talep edildi. Çok sayıda organizatör doğrudan Başkan Joe Biden’a hitap ederek “Biden, saklanamazsın, seni soykırımla suçluyoruz” ve “Ateşkes yoksa oy da yok” sloganları attı.

Protestocular Freedom Plaza’da önüne Gazze’de öldürülen kişilerin ve çocukların cesetlerini sembolize eden küçüklü büyüklü beyaz çuvallar yerleştirdi. Çuvalların yanındaki pankartta “Biden’a İsrail’in katliamını fonlamayı durdurmasını söyleyin. Gazze’yi kurtarın” ifadeleri okundu.

Fotoğraf: Jose Luis Magana / AP

Konuşmalardan sonra göstericiler Beyaz Saray’a doğru yürüyüşe geçti. Protesto boyunca polisin çevrede geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Başkent Washington D.C. dışında, New York, Los Angeles, Detroit ve Seattle başta olmak üzere ABD’nin diğer kentlerinde de Filistin’e destek gösterileri düzenlendi. Manhattan Herald Meydanında toplanan 1000’den fazla Filistin yanlısı gösterici, bir süre trafiği engelleyerek Gazze’de acil ateşkes çağrısında bulundu.

Daha sonra polisin yoğun güvenlik önlemi altında protestocular Birleşmiş Milletler binasına doğru yürüyüşe geçti. Burada atılan sloganlardan sonra göstericiler olaysız şekilde dağıldı.

Cakarta / Endonezya

Yüz binlerce protestocu Endonezya’nın başkenti Cakarta’da İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanının durdurulması talebiyle yürüdü. Yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığı düşünülüyor. Birçok gösterici, “Filistin’i kurtarın” yazılı atkılar taktı.

T24‘ün aktardığına göre aralarında Endonezya Dışişleri Bakanı ve Meclis Başkanı’nın da bulunduğu çok sayıda bakan ve siyasetçi protestoya katıldı.

Paris / Fransa

Fransa’nın başkenti Paris’te binlerce kişi “Şiddeti durdurun” ve “Hiçbir şey yapmamak, hiçbir şey söylememek suça ortak olmaktır” yazılı pankartlarla ateşkes çağrısı yaptı.

Dünkü eylem, 7 Ekim’den bu yana Paris’te Filistinlileri desteklemek için yasal olarak izin verilen ilk büyük gösterilerden biri oldu.

Londra / İngiltere

İngiltere’nin başkenti Londra’da ise Trafalgar Meydanına yürümeden önce şehir merkezinde kimi noktaları kapatarak oturma eylemleri düzenleyen yüz binlerce kişilik bir kalabalık vardı.

Londra’da yüz binlerce kişi, “Filistin’e Özgürlük” pankartları taşıyarak, “Hemen ateşkes” ve “Binlerimizle, milyonlarımızla hepimiz Filistinliyiz” sloganları attı.

Polisin, “nefreti kışkırtmak” ve “kamu düzenini ağırlaştırmak” gibi suçlamalarla 29 kişi gözaltına aldığı öğrenildi.

Berlin / Almanya

Fotoğraf: dpa

Alman haber ajansı dpa, yaklaşık 6 bin protestocunun Berlin’de yürüyüş gerçekleştirdiğini açıkladı.

Polis, “Yahudi karşıtı, İsrail karşıtı veya şiddeti veya terörü yücelten her türlü kamuya açık veya yazılı açıklamayı” yasakladı.

Karakas / Venezuela

Fotoğraf: Gaby Oraa / Reuters

Venezuela’nın başkenti Karakas’ta da binlerce kişinin katılımıyla bir Filistin’e destek eylemi gerçekleştirildi.

Eyleme Filistin’in Venezuela Büyükelçisi Fadi Alzaben, Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez ve Miranda Eyalet Valisi Hector Rodriguez katıldı.

Eylemde ateşkes çağrıları yapıldı.

Atina / Yunanistan

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da Filistin’e destek için binlerce kişi bir araya geldi.

Tel Aviv / İsrail

İsrail‘in çeşitli kentlerinde Gazze Şeridi‘nde Hamas’ın elinde bulunan İsrailli esirlerin geri getirilmesi talebiyle gösteriler düzenlendi.

Independent‘ın aktardığına göre İsrail Başbakanı Netanyahu, İsraillilerin de hedefinde. Netanyahu’nun evinin önünde toplanan İsrailliler, “Katil Netanyahu!” sloganları atarak Filistin’e desteklerin dile getirdi.

Kaçırılan ve Kayıp Aileleri İnisiyatifinin organizasyonuyla binlerce İsrailli başkent Tel Aviv, Hayfa, Eliat ile Batı Kudüs‘te esirlerin ailelerine destek vermek için toplandı.

Eylemciler, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın elindeki esirlerin serbest bırakılmasını ve hükümetin rehineler için harekete geçmesini istedi. Başkentte Tel Aviv Müzesi önünde toplanan esir aileleri ve onlara destek veren göstericiler, “Onları geri getirin” sloganları attı.

Esirlerin aileleri de Gazze’deki yakınlarının serbest bırakılmaları için Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine mümkün olan tüm yolları deneme çağrısında bulundu.

Kaçırılan ve Kayıp Aileleri İnisiyatifi ayrıca, sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı açıklamada, Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’a seslenerek, “Onların hayatı sizin elinizde” ifadelerine yer verdi.

Tel Aviv, akşam saatlerinde bir gösteriye daha sahne oldu Savunma Bakanlığı yakınında toplanan bir grup İsrailli, Gazze’de ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaptı.

İsrail ile Filistinli gruplar arasında esir takası yapılmasını isteyen göstericiler, İngilizce ve İbranice, “Bir an önce ateşkes”, “Hemen şimdi esir takası” ve “Savaşın kazananı olmaz” yazılı pankartlar taşımıştı.

El Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunduğu belirtiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.