Sessizliğin Sesi: Türkiyeli Ermeniler Konuşuyor!

Türkiye’de en tabu olan konuların biri de Ermeni olmak. Ülkemizde kalan Ermeniler de “öteki olmanın” verdiği bir hal ile sessiz kalmayı, konuşmamayı tercih ediyorlar.

Oysa ki onlara  ses vermek, öteki algısının normalleşmesi ve Türkiye’de demokrasi süreci için çok önemli adımlardan biri geliyor. Milliyetçilikten, ırkçılıktan ayrışmış bir tarih, bir bellek oluşturmamız, geçmişte olanlar ve şu anda aramızda yaşayanlara dair hafıza kaybını gidermemiz gerekiyor.

Hrant Dink Vakfı, bu sessizliğe ses vermek, Türkiye’deki Ermenilerin sesini duyurmak için önemli bir çalışma yaptı. Çalışma, Türkiye’de yaşayan Ermenileri ve Ermeni toplumunun taşıdığı siyasi ve kültürel belleğin izlerini bulmak, kültürel varoluşun sürekliliğini ortaya çıkarmak ve Ermeni kimliğine mensup kişilerin kendilerini ve “öteki”ni nasıl algıladığını bulmak amacını taşıyor.

Bu amaçla İstanbul ve Anadolu’nun değişik kentlerinde yaşayan Ermenilere ulaşıldı, 40 kişiyle sözlü tarih mülakatı yapıldı. Daha sonrasında ise 15 mülakatın toplandığı bir yayın hazırlandı.

Sessizliğin Sesi: Türkiyeli Ermeniler Konuşuyor! adı ile kitapçılarda bulabileceğiniz değerli çalışmayı okurken, anlatılan hikayelerin bu kişilerin yalnızca tarihle ilgili hafızalarını değil, aynı zamanda bugün yaşadıklarını da içerdiğini görebiliyorsunuz.

Kitap 30 Aralık 2011 itibari ile tüm kitapçılarda.

Hrant Dink Vakfı’nın bu ve benzeri çalışmalarını ise www.hrantdink.org adresinden takip edebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Çocuklar doğanın sözcüsü olunca..

Çocukların da, doğanın da hakları durmadan ihlal ediliyor. Oysa sağlıklı bir ekosistemde yaşamak sadece bütün canlıların hakkı değil; aynı zamanda çocuk haklarının da bir parçası

Güldünya Yayınları’ndan yeni kitap: Bir Özgürleşme Kılavuzu

Alman gazeteci, yazar Katrin Rönicke’nin kaleme aldığı kişisel anlatısı Bir Özgürleşme Kılavuzu’nda feminist olduğu için mutlu olan ve feminist olmanın zorluklarıyla baş etmeye çalışan her kadın için yararlı olabilecek şeyler var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Pati patiye, el ele Dünyayı tamire: Zaman Yolcusu Kreta

Gülşah Özdemir Koryürek'in 'Zaman Yolcusu Kreta: Tüketme, Tükenme' kitabının ana konusu, içinde yaşadığımız 'iklim krizi". Dünyayı kurtarmak isteyen çocukların öyküsünü anlatan yazar sadece bir edebi eser yaratmakla kalmamış; bütün okurları toz bulutlarından kara deliklere kadar astronomi ile ve dünyamızın jeolojik tarihiyle tanıştırmak istemiş.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Önyargı ejderhalarına karşı karanfil kokulu savaş – Eda Uysal

'Karanfiller ve Domates Suyu', insanın doğayla kurduğu bağı gösteren ve dezavantajları bulunan bireylerin görünür olmalarına dair farkındalık yaratan çarpıcı bir öykü.

EN ÇOK OKUNANLAR