İklim Kriziİnsan HaklarıKültür-SanatManşet

15. Uluslararası Hrant Dink Ödülü, Açık Radyo ve José Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi’ne verildi

0
Açık Radyo

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün on beşincisi, 15 Eylül Cuma akşamı yapılan törenle sahiplerini buldu. Bu yılki ödülün sahipleri bağımsız radyo istasyonu Açık Radyo ve hak savunucusu José Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi oldu.

Ödül, bağımsız müziği tanıtma ve yerel sanatçıları desteklemeye özen göstermesi, radyo programlarında özellikle gezegenin geleceği, küresel iklim krizi, savaş ve barış, hak mücadelesi, aktivizm ve deprem gibi başlıkları işlemesi; sosyal ve kültürel alanda yerel sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kültür kurumlarıyla işbirlikleri kurması; çalıştaylar, kültürel etkinlikler, şenlikler, sergiler ve halka açık forumlarla toplumun farklı kesimleri arasında diyaloğu teşvik etmesi nedeniyle Açık Radyo‘ya armağan edildi.

Ödül sahibi Açık Radyo adına konuşma yapan Ömer Madra, 29 yıllık Açık Radyo serüvenini özetleyerek şunları söyledi:

İklim yıkımı, yıkıcı savaş ve çatışmalar, gittikçe büyüyen mülteci sorunu, en büyük ‘savunma silahımız’ olan demokrasinin pek çok yerde darbeler alması, bunları alabildiğine saran riyakârlık, sahtekârlık, ahlaksızlık, habaset ve yalan furyası ile birlikte bir kâbusa dönüşmekte olan dünya ortamında Açık Radyo şaşmadan yoluna devam etme çabasında.”

‘Hak savunuculuğu yapmanın bedeli çok ağır’

Kolombiya’da insan hakları ihlalleri davalarında toplumun farklı kesimlerine yardım etmek amacıyla, profesyonel hukukçular tarafından kurulan, 1960’larda başlayan yoksulluk, siyasi dışlanma ve uyuşturucu ticaretine bağlı çatışmaların 2016’da tarihî barış antlaşmasının imzalanmasıyla inşa edilen barış sürecinde aktif rol oynayan, Kolombiya’daki yerli halkların toprak haklarının korunması konusunda da çalışan José Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi de bu yılki ödülün sahibi oldu.

Ödül sahibi CAJAR adına Jomary Ortegón Osorio, konuşmasında Kolombiya’nın geçmişi ve bugünü hakkında bilgi verirken Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün insanları, toplulukları, kendileri ve toprakları için mücadele eden herkesi mücadelelerine devam etmeye teşvik ettiğini vurguladı ve şunları söyledi:

“Kolombiya, insan ve çevre hakları savunuculuğu yapanlar için dünyadaki en tehlikeli ülkelerden biri olabilir. Hak savunuculuğu yapmanın çok yüksek bir bedeli var. Sadece bu yıl, 100’den fazla insan hakları savunucusu katledildi. Yüzlercesi tehdit edildi, birçoğu ya sürgünde ya hapiste ya da yaşamı, toprağı, çevreyi, barışı ve herkesin hakkını savundukları için adil olmayan bir şekilde yargılanıyor. Bu ödülü, Kolombiya’daki tüm hak savunucularına adıyoruz, çünkü onlar bizim ilham, cesaret ve umut kaynağımız.”

‘Adil bir dünya ve ülkemiz için mücadelemiz devam ediyor’

Ödülün bu yılki jürisinde, 2022 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Sahibi kadın hakları savunucusu Shaharzad Akbar, 2022 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Sahibi insan hakları örgütü Türkiye İnsan Hakları Vakfı; fotoğrafçı, yazar ve insan hakları savunucusu Shahidul Alam; feminist ve hak savunucusu Ishtar Lakhani, yazar ve avukat Burhan Sönmez, hukukçu ve akademisyen Turgut Tarhanlı, insan hakları savunucusu ve akademisyen Nilgün Toker, gazeteci, yapımcı ve senarist Nouneh Sarkissian, tiyatrocu ve sinemacı Serra Yılmaz ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink yer aldı.

Yiğit Özşener’in  sunuculuğunu üstlendiği törene Arter ev sahipliği yaptı. Törende, Vakıf adına izleyicilere hoşgeldiniz mesajını Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink iletti. Törendeki videolara Tilbe Saran ve Eric Nazarian seslendirme yaptı.

Rakel Dink izleyicileri “Hrant Dink Vakfı olarak, dayanışma, iyilik, eşitlik ve adaletten, doğa ve insanın yaşam hakkından yanayız. Kutuplaştıran, ötekileştiren siyasete karşı komşularımızla barış içinde, saygının, sevginin temellenmesi için daha iyi, barışçıl, adil bir dünya ve ülkemiz için mücadelemiz devam ediyor” sözleriyle karşıladı.

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa ‘ışık’ tutanların anıldığı, risk alan, yol açan insanların ve toplulukların selamlandığı videoyla 2023 yılının ‘Işıklar’ı gösterildi.

Bu yılın ‘Işıklar’ı arasında, Fransa’dan Gürcistan’a, Hindistan’dan İsrail’e, Kıbrıs’tan Brezilya’ya, insan hakları, adalet, cinsiyetçilikle, ekonomik adaletsizlikle ve yoksullukla mücadele, ekolojik hak savunuculuğu gibi pek çok konuda yaptıklarıyla insanlara ve insanlığa ilham veren kişiler ve girişimler yer aldı.

Açık Radyo

Törene özel müzik performansları sergilendi

Tüm bunların yanında söz ve bestesi Ediz Hafızoğlu’na ait “Değer İçin” şarkısına  Bîdar, Cenk Erdoğan ve Orhan Deniz eşlik etti, şarkıya 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı ev sahipliği yaptı.

Geceye aynı zamanda Türkiye, Ermenistan ve Fransa’dan müzisyenlerin kurduğu MİASİN, “Apaga” adlı şarkılarıyla Diyarbakır’da bu gece için çekilen videolarıyla katıldı.

Geceye özel müzik performansıyla Arter’de canlı performansıyla sahne alan Mabel Matiz Derin Olur” şarkısını söyledi ve Matiz’in “Yeniliğe Doğru” yorumu ilk kez dinleyicilerle buluştu.

Ödülü daha önce kimler almıştı?

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri;

  • 2009’da gazeteci, yazar Alper Görmüş ve gazeteci, yazar Amira Hass’a verildi.
  • 2010’da Türkiye Vicdani Ret Hareketi ve hukukçu Baltasar Garzón’a,
  • 2011’de gazeteci, yazar Ahmet Altan ve gazeteci, insan hakları savunucusu Lydia Cacho’ya
  • 2012’de yazar İsmail Beşikçi ve insan hakları örgütü Uluslararası ‘Memorial Topluluğu’na,
  • 2013’te insan hakları savunucusu Nataša Kandic ve gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri/İnsanları’na,
  • 2014’te adli tıp uzmanı ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı ve anti nükleer aktivisti Angie Zelter’e,
  • 2015’te Suudi Arabistan’dan kadın hakları savunucu Samar Badawi ve LGBTİ+ hakları için mücadele eden KAOS GL’ye,
  • 2016’da Malavi’de çocukların insan hakları üzerine çalışan kabile reisi Theresa Kachindamoto ve insan hakları ve hukukun üstünlüğü için mücadele eden Diyarbakır Barosu’na,
  • 2017’de insan hakları ihlallerini hem Türkiye’nin hem de uluslararası toplumun gündemine taşıyan avukat Eren Keskin ve eserleriyle tüm dünyada yaşanan eşitsizliklere dikkat çeken Çinli sanatçı Ai Weiwei’ye,
  • 2018’de geçmişle yüzleşme ve diyalog odaklı çalışmalar yürüten insan hakları aktivisti Murat Çelikkan ve Yemen’de insan haklarını savunmak ve korumak için mücadele eden Mwatana İnsan Hakları Örgütü’ne,
  • 2019’da kadın hakları aktivisti Nebahat Akkoç veinsan hakları ve çevre hakları aktivisti Agnes Kharshiing‘e,
  • 2020’de insan hakları aktivisti Osman Kavala ve Mısır’da kadın hakları aktivisti Mozn Hassan’a,
  •  2021’de kadın hakları savunucusu ve avukat Canan Arın ve Filipinler’den gazeteci Maria Ressa’ya,
  • 2022’de insan hakları örgütü Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Afganistan’dan kadın hakları savunucusu Shaharzad Akbar‘a verilmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.