Yazarlar

Sadun Boro: Türkiye’nin ilk sivil ve çevreci denizcisi – Süleyman Yılmaz

0

sadunboroBugün Türkiye’nin belki de tek gerçek kahramanı olan Sadun (Boro) babayı enginlere uğurlamak için denizin sesini her zaman duyarak uyuyabileceği Karacasöğüt’teyim.

Son görevimiz  için Türkiye’nin her yerinden onu şahsen tanıyan- tanımayan insanlar olarak toplanıyoruz. Deniz Kuvvetleri komutanlarından,  iş adamlarına,  tekneleriyle denizde alternatif yaşam peşinde koşanlardan, kendi imkanlarıyla küçük bir tekne yapan işçi emeklisine veya bir tekneye sahip olma hayali kuranlardan, kadınlara, çocuklara kadar herkes. Hele Türkiye’nin özellikle kültürel olarak bölünmüş olduğu böyle bir zamanda, Türkiye toplumundan bir kesit aldığınızda herkese bu kadar değen başka bir insan bulmak zor.

Eski kuşakların çoğu tanır onu ama genç kuşaklara yeterince tanıtılamadı. Politik bir kanat içinde yer almadı ama etrafına her zaman neşe saçan , sofrasında denizin bereketinden herkese bir şeylerin nasip olduğu, gittiği her ortamda sonsuz saygı gören, herkese eşit samimiyet gösteren bu insan, giderek bilgeye dönüşen değil  yaşamın her anında bir bilgeydi, bana göre gerçek alternatif politik bir kişilikti.

Bu  toplumunun geçmişteki  deniz kahramanları Caka Beylerden , Kemal Reislere, Barbaroslara, Turgut Reise, Piri Reise, Piyale Paşalara, Kılıç Ali Reisler gibi Selçuklu – Osmanlı tarihinden gelen asker denizcilerle kıyaslandığında cumhuriyet tarihinin tek sivil denizci kahramanıydı.

Tek  başına hem yaşam biçimiyle, hem yaptıklarıyla gerçek bir doğa koruyucuydu. Bilgeliğinden gelen gücüyle tek başına Cumhurbaşkanlarına, Başbakanlara, Bakanlara , bürokratlara doğanın ve denizlerin korunması için söz geçirebilen bir insandı. Bizler kentlerde beton binaların arasında yeni bir yeşil yaşam nasıl kurulabilir diye tartışırken, sayfalarca metin ortaya koyarken o uzun yaşamı boyunca bunu basitçe pratikte gösterdi. Tüm denizcilik deneyimlerini  ve doğa koruma mücadelesi için yaptıklarını yazıya döktü.

Bu bilge insanla  ilgili büyük üzüntülerimden biri çevre / ekoloji mücadelelerinin içinde yer alan bir çok insanın Sadun Boro ‘yu yeterince değerlendirememiş ve ondan yararlanamamış olmalarıdır .

Ben onu şahsen tanıma şansına ve sofrasına oturma şansına ulaşmış biriyim. Biliriz ki babalarımız  hepimiz için hayatımızın kahramanıdırlar ama  Sadun Boro hepimizin babasıydı .

 

Süleyman Yılmaz

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.